Mardin Gıda ve Tarım Fuarı’nda son gün yoğunluğu
Mardin’de bu yıl 6’ncısı düzenlenen "Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık” fuarının son günü vatandaşların akınına uğradı.
Mardin'deki bir alışveriş merkezinin fuar alanında düzenlenen 6. Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı (MAGROTEX 2019) bugün sona eriyor.
1 Mayıs’ta açılışı gerçekleştirilen Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda (MAGROTEX 2019) tohum, gübre, yem, fidan, sulama üniteleri, seracılık, ilaçlama gibi tarım ve tarım teknolojileri ürünlerinin yanında gıda ürünleri de sergilendi.
Yerli-yabancı 150 firmanın katılım sağladığı fuarın son günü ziyaretçi akınına uğrarken, yetkiler şu ana kadar 30 binin üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını ve önemli iş bağlantılarının yapıldığını aktardı.
“Bugün ciddi bir hareketlilik var”
MAGROTEX 2019 fuarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Fuarın Genel Koordinatörü Mehmet Ünal, “Bu yıl Mardin’de Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın (MAGROTEX 2019) 6’ncısını gerçekleştirdik ve bugün son gün. Geçtiğimiz yıllara göre kıyaslayacak olursak farklı illerden farklı katılımcılar bu yıl yer aldı. Bunun yanında ziyaretçi açısında beklediğimiz yoğunluk tam olmadı diyebiliriz ama bugün ciddi bir hareketlilik var. Bizim buradaki amacımız, fuarın hem bölgeye hem ülkeye yararlı olması, bu anlamda da inşallah daha güzellerini ilerleyen süreçlerde gerçekleştireceğiz. Şu an itibarıyla birçok firma memnun olduğunu söylüyor. Bu güzel bir gelişme, bunun yanında burada farklı illerde iş bağlantılarını gerçekleştirdik. Bizler de aracılık ederek yurt dışından ciddi bağlantılar oldu. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar gereği fuarı iyi olarak değerlendirebiliriz.” dedi.
“Aşırı yağışlar çiftçiyi düşündürüyor”
Fuarda bir adet traktör aldığını belirten Çiftçi Davut Kılıçaslan, fuarın güzel olduğunu, ancak çiftçinin endişeli olduğunu söyledi.
Kılıçaslan, “Bu yıl aşırı yağmurlar yağdı, seller oldu, bundan dolayı çiftçiler biraz endişeli, verim düşüklüğü yaşanabilir.” diye konuştu.
Traktör satış elamanı Edip Doksal ise Dicle EDAŞ’ın yarattığı problemler ve aşırı yağışlar nedeniyle çiftçinin verim düşüklüğüyle karşı karşıya olacağını düşündüğünü, bu yüzden bunun satışlarına da yansıdığını, ancak genel olarak fuarın güzel gittiğini söyledi.
“Organik tarım politikalarına ağırlık verilmesi gerekir”
Nusaybin’den fuara katılan ve solucan gübresi üreticisi olan Mehmet Nur Akyüz da Mardinli çiftçilere seslenerek, organik gübre kullanılması yönünde çağrıda bulundu.
Akyüz, “Tarım arazilerimiz yüzde 3 ile 5’lik bir verim oranına sahip olması gerekirken şu an yüzde birlerin altında… Topraklarımız maalesef yaşamını yitirmiş, topraklarımız gübresiz verim vermemektedir. Bu sebeple organik tarım politikalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)