• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Hünerlerini bilim fuarında sergilediler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Lütfiye Saçlı İlk ve Ortaokulunda öğrenciler, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda yapmış oldukları projeleri sergiledi.

Birbirinden ilginç projelerin olduğu bilim sergisinin açılışı, TÜBİTAK yetkilileri, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer ve velilerin katılımıyla gerçekleşti. 

Birbirinden ilginç projelerin olduğu bilim sergisinde her bir proje ayrı ilgi odağı oldu. Minik öğrenciler yapmış oldukları projelerini velilere ve milli eğitim yetkililerine sunarken heyecanlı anlar yaşadılar. Projeler arasında namaz kılarken kaçıncı rekâtta olduklarını unutanlar için yapılan akıllı seccade projesi de yoğun bir ilgi gördü.     

Okulun Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni Çetin Temizay, "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında okulumuzdaki öğrencilerin geliştirmiş oldukları icatları sergiledik. Öğrencilerimiz uzun zamandır bu projeler üzerinde çalışmaları yaptılar. Büyük emekler verildi. Çocuklar çeşitli alanlarda toplamda 26 tane proje sundu. Fen alanında teknoloji tasarım alanında matematik alanında diğer çeşitli alanlarda çeşitli sergiler sunuldu. Bizim bu yaklaşık beşinci katılımımız. Çocukların uzun zamandır vermiş oldukları emeğin kısa vadede sunulmasıdır bu gün. Çok güzel etkinlikler ve çok güzel çalışmalar var. Bilimin bu anlamda küçük çocukların elinde ileriye taşınması bizi onurlandırıyor mutlu ediyor. Ben katılımcılara ve küçük emekçilere teşekkürlerimiz iletiyorum." diye konuştu.

Açık hava basıncının gücünü öğrenmek için bir icat yapan 8. Sınıf öğrencisi Celal Can Aytekin, "Bu projeyi yapmamızdaki amaç, açık hava basıncının gücünü öğrenmek. Açık hava basıncı kapalı hava basıncıyla dengelendiği için biz bunu his etmiyoruz. Biz bu projeyi yaparak bunu hissetmeye çalışıyoruz. Açık hava basıncı tonlarca yük bize uygulamasına rağmen biz bunu hissetmiyoruz. Özelliklede fen bilimleri öğrencilerinin en çok şüpheye düştüğü durumlardan bir tanesidir. Biz bu projeyi yapmakla açık hava basıncının gücünü öğrendik. Kapalı hava basıncını pompa ile emiyoruz ve açık hava basıncını uygulayarak poşetin patlamasını sağlıyoruz." dedi.

Güvenli asansör projesini maket olarak tasarlayıp sergileyen ilkokul öğrencisi Bahtiyar Aslan, "Benim yaptığım proje asansörlerde emniyet projesidir. Günümüzdeki asansörleri ilk olarak sizlere tanıtmak istiyorum. Günümüzdeki asansörler de mahsur kalındığı zaman ancak bir gün dayanılabiliyor. Benim tasarladığım asansörde ise yaklaşık üç gün içerde hayatta kalma şansı oluyor. Bu asansörün duvar kenarlarında oksijen ölçerlerimiz bulunmaktadır. Bu oksijen ölçerlerimiz asansörün içindeki oksijen bittiği zaman alt kısımda bulunan oksijen tüpüyle içeriye yeniden oksijen yolluyor. Bu oksijen tüpümüz basınç olmasın diye kenarlarında astım veya kalp hastaları oksijen maskelerimiz bulunuyor. Çünkü oksijen ile karbondioksitin karışımı kötü bir koku salgılayabiliyor. Üst kısımda bir adet karbondioksit ayırma cihazımız bulunuyor. Asansörlerin deprem veya halat kopası düşmesi sonucunda ciddi yaralanmalar meydana geldiğini hepimiz biliyoruz. Bunun önüne geçmek için alt kısma hava yastığı yerleştirdik. En ufak bir tehlike anında hava yastığımız şişiyor ve akıllı kapılarımız asansörü güvenli kata indirip içindekileri tahliye ediyor." ifadelerini kullandı.

Doğada geri dönüşümü olmayan ve çevreye ciddi zararlar veren plastik atık malzemelerden ev dekorunda kullanılmak üzere süsler yapan 8. sınıf öğrencileri, Atık Malzeme Projesi ismini verdikleri çalışmaları hakkında, "Evimizde kullanılmayan atık malzemeleri doğaya zarar vermemeleri için süs haline getirip tekrar doğaya kazandırıyoruz. Boyayıp evde dekor amaçlı kullanabiliyoruz. Evde biten deterjan kutularını boyatıp, süsleyip, evde süs olarak kullanılacak bir hale getiriyoruz. Amacımız doğayı zararlı atıklardan korumaktır." şeklinde konuştular. (Sedat Karatay – İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir