• DOLAR 34.238
  • EURO 37.486
  • ALTIN 2870.325
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan ve coğrafi tescili alınarak koruma altına alınan Antep peyniri, bahar mevsimiyle birlikte bu sene yüksek fiyatıyla tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Peynire, yıl içerisinde iki kez zam gelmesi hem esnafların hem de vatandaşların tepkisine neden oldu.

Ramazan'a sayılı günler kala birçok ürünün fiyatı yükselirken Gaziantep'in vazgeçilmez tatlarından Antep peynirinin fiyatı da yükseldi. Geçen yıl kilogramı 20-24 TL'den satılan Antep peyniri, ramazan ayı öncesi 28-30 TL'ye çıktı. Ramazan ayı yaklaşırken, birçok iftariyelik ürüne de zam geldi. Yapılan bu zamların ramazanın ilk haftasında daha da artması bekleniyor.   

Daha çok bahar mevsiminde koyun ve keçilerin yağlı sütünden, birçok meşakkatli aşamadan sonra üretilen Antep peyniri, tüm bölgede sevilerek tüketiliyor.

Antep peynirinden birçok yemek yapıldığı gibi genellikle sabah kahvaltılarında ve ramazan ayında sahurda tüketiliyor. Gaziantep'in ilçelerinden ve köylerinden getirilen Antep peyniri, çarşı ve pazarlarda alıcılarını buluyor.  

Bahar mevsiminin gelmesiyle Antep peynirinin tezgâhlardaki yerini aldığını belirten üreticiler, yılın 12 ayında mevcut olan peynirin bahar mevsiminde hayvanların yaylımda beslendiği için daha çok lezzetli olduğunu ve bu mevsimde daha çok tüketildiğini söylediler.

Bu sene Antep peyniri fiyatlarının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 artığını ve ramazan ayı öncesi yapılan bu zamların hem kendilerini hem de vatandaşları mağdur ettiğini belirten üreticiler, peynir fiyatlarında geçen seneye oranla çok büyük bir yükselişin olduğunu belirttiler. 

Ramazan ayı öncesi Antep peyniri fiyatlarının arttığını belirten Arif Şimşek, peynir fiyatının artmasının satışları olumsuz etkilediğini söyledi.

"Ramazan ayının yaklaşması peynir fiyatlarını yükseltti"

Şimşek, "Nisan ayının sonu, mayıs ayının da başı' dediğimiz sezon, Antep peyniri sezonudur. Artık Antep peyniri basımı başlamıştır. Bu seneki fiyatlar geçen seneye oranla biraz yüksek. Bunun nedeni de hem kış ayının uzaması, peynirin geç ve az gelmesi hem de ramazan ayının yaklaşması. Ramazan ayının yaklaşması, peynir fiyatlarını biraz yükseltti. Geçen sene 20 TL'ye sattığımız peyniri, şu anda 28-30 TL'ye satıyoruz. Bu yüksekliğin nedeni de kış aylarının uzaması, yağmurların kesilmemesi ve baharın da biraz geç gelmesinden kaynaklandı. Bundan dolayı da peynir, sezona biraz geç başladı. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen satışlarımız fena değil. Antep peynirine bayağı bir rağbet var. Satışta önemli bir problem olmuyor, ama vatandaşlar peynir fiyatlarını çok yüksek buluyor. İnşallah ramazanın 15'i gibi peynirlerin daha bol gelmesini, fiyatların düşmesini bekliyoruz. Çünkü fiyatların yüksek olması bizi de çok etkiliyor. Vatandaşlar 50 kilogram peynir yerine 10 kilogram alıyor." dedi.

"Antep peynirinin sezonu başladı"

Bahar mevsiminin gelmesiyle Antep peyniri sezonunun başladığını belirten Ramazan Çiçek, "Ramazan ayı öncesi gelen basmalık peynirlerimiz kış mevsimine hazırlanıyor. Bunun için birçok evde Antep peynirinin bulunması çok önemlidir. Kışlık basılacak peynir, bahar ayında yani nisan ve mayıs ayı gibi hazırlanmaya başlar. Antep peyniri sezonu nisan, mayıs, haziran ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. Peynirlerimiz Araban, Yavuzeli ve Kahramamaraş'ın bazı ilçelerinden geliyor. Bu bölgenin yaylaları biraz daha güzel olduğu için bu bölgenin hayvanlarının verimi biraz daha fazladır. Gaziantep'e özel olarak keçi peyniri gelir. Genelde keçi sütünden yapılan Antep peyniri tercih edilir. Keçi sütünden yapılan peynir daha sağlıklıdır. Kahvaltıda her sofrada bulunması gereken peynirlerden bir tanesi de Antep peyniridir." ifadelerini kullandı.    

"Geçen sene 22-23 TL'den sattığımız peynirleri 25-30 TL'den satıyoruz"

Antep peyniri fiyatlarının geçen seneye göre yükseldiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"Geçen sene normalde 22 ve 23 TL'den sattığımız peynirleri şu anda 25 ile 30 TL arasında satıyoruz. Şu anda satışlarımız çok azaldı. Geçen yıla göre, satışlarımız çok düştü. Peynirlerimiz de çok az gelmeye başladı. Bundan dolayı fiyatlar da yüksek geliyor. Dondurmacılar da şu anda süt topladığı için her ikisi aynı zamana denk geldiğinden dolayı fiyatlar yükseldi."

"Fiyatların daha da yükseleceğini düşünüyorum"

Antep peynirinin son yılların en yüksek fiyatını bulduğunu belirten Yaşar Temel de "Yeni sezonumuz açıldı. Antep peyniri almak isteyenler gelip alabilirler. İnek, koyun ve keçi sütünden yapılan peynirler var. Antep peynirinin sezonu nisan ayının sonunda başlar, haziran ayının sonuna kadar da devam eder. Bu süre içerisinde Gaziantepliler kış mevsimine hazırlık yapmak için Antep peynirini alırlar.  Peynirin en yağlı, lezzetli olduğu zaman bu zamandır. Şu anda peynir fiyatlarımız inek peyniri 25 TL, koyun peyniri 28-30 TL şeklinde gidiyor. Geçen yıla göre, 5 TL gibi bir artış var. Ama fiyatların daha da yükseleceğini düşünüyorum. Dondurma ve peynir sezonu aynı döneme denk geldiği için keçi sütü gelmiyor. Maraş dondurması yapmak için süt toplandığından dolayı Antep peyniri az yapılıyor. Bundan dolayı peynir fiyatları da yükseliyor. Keçi sütü peynire dönüşmediği için fiyatlarımız yüksek." şeklinde konuştu.    

Ramazan ayı için hazırlık yapan Abdulkadir Selçuk ise şunları kaydetti:

"Ramazan ayının yaklaşmasıyla alışverişlerimizi hızlandırdık. Sahurluk ihtiyaçlarımızı alıyoruz. Antep peyniri almaya geldim. Antep peyniri soframızın vazgeçilmezidir. Sahurda ve kahvaltıda Antep peyniri soframızda mutlaka olmalıdır. Fiyatlar geçen yıla göre biraz yükselmiş. Bunun da süt ve yem fiyatlarından kaynaklandığını düşünüyorum." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız