Yayla muzu tezgâhlardaki yerini aldı
Halk arasında "Yayla muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden uçkun, tezgâhlardaki yerini aldı.
Halk arasında "Yayla muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen ilkbahar meyvelerinden uçkun, Siirt'te seyyar satıcıların tezgâhlarındaki yerini aldı. Uçkun, köylülerin geçim kaynağı olmakla beraber şehirdeki işsizlere de ekmek kapısı oluyor.
Siirt'in yüksek dağlarında bulunmasının yanı sıra özellikle ilçeleri Pervari ve Şirvan'ın yüksek dağlarında yetişiyor. Dağlarındaki karların erimesiyle köylüler tarafından toplanarak şehre getirilen ve köylülerin geçim kaynağı haline gelen uçkun, şehirdeki işsizlere de ekmek kapısı oluyor.
Türkiye'nin birçok noktasına gönderilen uçkunun, şeker hastalığından mide ve bağırsak hastalığına, kadar birçok derde deva niteliğinde olduğu söyleniyor.
Fiyatların biraz yüksek olmasına rağmen satışların iyi olduğunu söyleyen satıcılardan Maşallah Durak, havaların biraz daha ısınmasıyla uçkunun daha fazla toplanmaya başlanacağını ve bu şekilde fiyatların da düşeceğini dile getirdi.
"Hem köylüler hem de bizler kazanıyoruz"
Uçkunun, Pervari ve Şirvan'ın karlı dağlarındaki yüksek bölgelerinden köylüler tarafından toplandığını belirten Durak, "Köylüler dağlardan topluyor, bizler de şehirde satıyoruz. Hem köylüler hem de bizler kazanıyoruz, birde şehre getiren şoförler kazanıyor. Bizim yöremize ait bir meyvedir. Yapılan araştırmalara göre, bu meyvenin, şeker, tansiyon, bağırsak, kolesterol hatta cilt yenilemeye dahi iyi geldiği söyleniyor. Bu meyveyi merak edenler internette, 'uçkun' yazdıklarında faydaları hakkında birçok bilgiye sahip olacaklardır." dedi.
"Fiyat pahalı olmasına rağmen talep var"
Uçkunun pahalı bir meyve olduğunu, ancak bu yıl bol miktarda yağan yağıştan dolayı fiyatının düşmeye başladığını söyleyen Durak, "Bu sene kar ve yağışlar bol yağdığı için vatandaşlar bol bol uçkun yiyebilecek. Ramazan ayında fiyatlar 10 TL'nin altına düşecek, çünkü geçen seneye oranla bu yıl yağışlar oldukça fazla yağdı ve dağlarda bol miktarda uçkun bulunuyor. Uçkun, meyvesi bir nevi balık gibi, suya muhtaç ve su olmaz ise çabucak kuruyor. Bu sene de fiyatı 15-20 TL’den başladı, ama 10-5 hatta 4 TL'ye kadar düştü. Bu sene 15 güne kadar daha da düşeceğine inanıyorum, çünkü dağlarda geçen seneye oranla oldukça fazla miktarda uçkun bulunuyor." ifadelerini kullandı.
"Uçkunun toplanması oldukça zahmetli bir iş"
Uçkunun toplanmasının oldukça zahmet verici olduğunu aktaran Durak, sözlerine şöyle devam etti:
"Köylüler çocuklarıyla sabah namazını kılmasının ardından katır-at veya yaya olarak dağlara gidiyorlar ve topladıktan sonra yola indirip şehre gelen minibüsler aracılığı ile bizlere gönderiyorlar. Bizler de sabah şoförlerden teslim alıp el arabasıyla satıyoruz. Uçkun, genelde Şirvan'ın Cevizlik, Yamaçlı, Elmadağı köy çevrelerinde ve Pervari'nin yüksek dağlarında toplanıyor. Tabi Bitlis, Hakkâri, Şırnak yani Güneydoğu ve Doğu bölgelerinin tamamın da toplanıyor. Karın olmadığı bölgelerde pek bulunmuyor, çünkü çabucak kuruyor."
"Lezzetli ve ekşi bir tadı var, daha önemlisi organik bir meyve"
Uçkunun karlı bölgelerde yetiştiğini belirten vatandaşlardan Ömer Dündar da "Çok güzel, lezzetli ve ekşi bir tadı var. Uçkun şeker ve mide hastalığına çok iyi geliyor. Faydalarını saymakla bitiremeyiz ve bundan daha önemlisi organik bir meyvedir. Kendi kendine yetişiyor ve gübre falan da kullanılmıyor. İlkbaharın gelişi ile tezgâhlardaki yerini alıyor. Bizler de çocuklarımıza alıp hep beraber tüketiyoruz." şeklinde konuştu
"Şeker hastasıyım ve bu meyveyi yediğim zaman oldukça rahatlıyorum"
Uçkunun bu yöreye ait bir varlık meyvesi olduğunu ifade eden Sait Taş ise "Bu meyve, şekeri yok ediyor. Ben kendim dahi şeker hastasıyım ve meyveyi yediğim zaman oldukça rahatlıyor ve kendime geliyorum. Uçkun; şeker, tansiyon, kan dolaşımı ve basur hastalığı için birebir şifadır. Bu meyve herkesin eline düşmüyor ve bunun faydalarından bihaberdirler. Bu meyvenin toplanması oldukça işçilik isteyen, zahmetli ve giderleri fazla olduğu için biraz pahalı, çünkü özel bir araba tutup 5-10 torba alabildiği için kazancını büyük çoğunluğunu mazota veriyor. Bu nedenle fiyatını normal karşılıyorum." diye konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)