• DOLAR 34.604
  • EURO 36.265
  • ALTIN 2928.356
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bölgenin yerel ürünü olan ve son yıllarda ilin güzide ürünü arasında yerini alan Siirt fıstığını tüm yönlerini değerlendirmek amacıyla "Ulusal Siirt Fıstığı ve Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştay sonrası açıklamalarda bulunan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, ajans olarak son dönemlerde Siirt'e vermiş oldukları desteklerin başında, Siirt fıstığına daha çok katma değer katabilmeyi ve yerel potansiyelde işsizlere iş imkânı sağlayabilmeyi amaçladıklarını belirtti.

Altındağ, bu şekilde göçün de önüne geçerek, istihdam noktasında da iyi bir yere gelindiğini ifade etti.

Nitelikli bir pazar bulmamız, çalışan işçilerimizin de eğitimden geçmesi gerekiyor.

"Siirt fıstığı artık sadece Siirt'in değil, ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan önemli bir yerel üründür." diyen Altındağ, "Ajans olarak yeni pazar oluşturmayı, nitelikli ürün geliştirebilme noktasında ajansın mutlaka bir etkinliği ve rolü olmalıydı. Ajansımızın son dönemlerde Siirt'e vermiş olduğu desteklerin başında Siirt fıstığına daha çok katma değer katabilmektir. Yerel potansiyel de işsizlere iş imkânı sağlayabilmektir. Göçün de önüne geçerek istihdam noktasında da iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum. Aslında işimiz bugün başlıyor. Ürünümüz var, ama ürünümüzü Avrupa pazarında rekabet edebileceği nitelikli bir hale getirirken, nitelikli bir pazar bulmamız gerekiyor ve çalışan işçilerimizin de bu eğitimden geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Ortadoğu'da İran ile ciddi bir rekabet etme potansiyelimiz var"

İran ile rekabet ilişkilerine değinen Altındağ, "Siirt'teki potansiyeli değil, URGE dediğimiz uluslararası pazarda Siirt fıstığını nasıl pazarlayabiliriz, nasıl daha fazla para kazanabiliriz ve nasıl yeni pazarları seçebiliriz? Bunun hesabımı yapıyoruz. Çok güzel bir ürünümüz var. Bu ürünü işleyip satabileceğimiz ve katma değer katabileceğimiz birçok çalışmamızın olması gerekiyor. Ürünü paketlerken, sunuma arz ederken, katma değer katmak lazım ve bu anlamda üniversitemiz ile güzel bir çalışma düzenledik. Siirt'te yapılan bu çalıştaya ilk defa yurt içi ve yurt dışından akademisyenlerin gelmesi önemli. Özellikle şu an Ortadoğu'da İran ile ciddi bir rekabet etme potansiyelimiz var, ama bizim hedefimiz, bir şey bulduktan sonra bunu işleyebilmek. Bu çok önemli." şeklinde konuştu.

"Yerel ürünler, yerel kalkınmanın en büyük potansiyelidir"

Ajans olarak, yakın zamanda "Meyvecilik Projesi" adı altında Siirt üzerinde yaklaşık 284 bahçe yaptıklarını hatırlatan Altındağ, "Dolayısıyla yoğunlukla da bu bahçeler arasında fıstık bahçeleri vardı. Bakanlık ve Valiliğimizin bu noktada çok güzel çalışmaları var. Siirt'in geleceği, ufku çok geniş ve Siirt fıstığının da kente katacağı çok şey var. Yerel ürünlerde sadece Siirt fıstığını görmüyoruz. Onun kadar kıymetli olan Zivzik narı, Pervari karakovan balımız var. Dolayısı ile yerel ürünler, yerel kalkınmanın en büyük potansiyelidir. Biz bunun yerelden bölgeye, bölgeden de uluslararası arenaya çekmek için ajans olarak bu tür etkinlikleri yapacağız. Ama en büyük sorunumuz, buradaki çiftçilerimizin uygulama örnekleri ile birebir buluşturmamız gerekiyor. Çünkü geleneksel bir ürün anlayışla devam edemeyiz ve işimizin daha çok uzun olduğunu görüyoruz. Yeni tarım örneklemelerini iyi belirleyip bölgemizi daha fazla nitelikli hale getirebileceğimizi düşünüyorum." dedi.

Bir otelin konferans salonunda yapılan çalıştaya; Siirt Valisi Ali Fuat Atik, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız