• DOLAR 32.284
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2401.741
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu (BRF) kapsamındaki yuvarlak masa zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Şi Cinping, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında zirvede elde edilen kazanımlar hakkında bilgi verdi. Şi şunları söyledi: "Kuşak ve Yol inisiyatifinin ortaya konulmasından bu yana geçen 5 yılda medya girişimi ilgiyle izledi. Foruma gazeteciler büyük ilgi göstererek haberlerinde geniş yer verdi. Çin hükümeti ve foruma katılan ülkelerin temsilcileri adına sizlere teşekkür ediyorum."

TÜRKİYE’DEN KUŞAK VE YOL İNİSİYATİFİNE DESTEK

Pekin'de 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na (BRF) katılan Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kuşak ve Yol inisiyatifinin bölgedeki ülkelerden desteği aldığını ve Türkiye'nin de Kuşak ve Yol inşasında Çin'le işbirliğini güçlendireceğini belirtti. Çin Medya Grubu'na bağlı Çin Uluslararası Radyosu (CRI) muhabirine verdiği demeçte Turhan şunları söyledi: "Bu anlaşma imzalanmasından sonra, Kuşak ve Yol projesinin, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin gelişmesine çok önemli katkı sağlayacak olan bu projenin, yine 2017 yılı Mayıs ayında birincisi gerçekleştirilen ve sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ve bir konuşma yaptığı bu forumda, ileriye dönük olarak bu projenin her iki ülke tarafından benimsendiğini, desteklendiğini ve bu projenin sadece iki ülkenin değil, bölgedeki tüm ülkelerin, Çin'den ta Avrupa'ya kadar, Xi'an'dan Londra'ya kadar, kesintisiz bir ulaşımın, iletişimin sağlanması konusundaki kararlılık ortaya konmuştur. Bu irade halen gücünü devam ettirmektedir ve giderek o tarihlerde başlayan bu fikir bugünkü toplantıda da gördüm ve şahit oldum ki katılımları giderek artıyor. 40'a yakın devlet başkanı katıldı. Yaklaşık 400'e yakın bakan katıldı. bu projeye olan ilginin ve desteğin de bir göstergesi."

KUŞAK VE YOL GÜZERGÂHINDAKİ EN ÖNEMLİ ÜLKELERDEN BİRİN TÜRKİYE

Turhan, Kuşak ve Yol güzergâhındaki en önemli ülkelerden biri olan Türkiye'nin son yıllarda altyapı tesisleri inşasını artırdığını, Bakü-Kars-Tiflis demiryolu ve Marmaray tüneli gibi projeleri hayata geçirdiğini hatırlattı. Turhan, gelecekte altyapı tesislerinin inşası konusunda Çin'le işbirliğini güçlendireceklerini ve Kuşak ve Yol girişimiyle entegrasyonu artıracaklarını dile getirdi. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkiye, Kuşak ve Yol inşasında Çin'in doğal ortağı olarak görülüyor. Son yıllarda iki ülkenin cumhurbaşkanları 5 kez görüşme yapıp Kuşak ve Yol'un ortak inşası için plan saptadılar, 2015 yılında Kuşak ve Yol inisiyatifi ile Orta Koridor projesinin kenetlenmesiyle ilgili anlayış muhtırası imzalandı.

"KUŞAK VE YOL, İSTİKRAR, KALKINMA VE REFAH YOLUDUR"

 Forumun açılış törenine katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve birçok yabancı lider, Kuşak ve Yol inisiyatifini övgüyle değerlendirdi. Liderler, tüm ülkelerin el ele vererek, Kuşak ve Yol'un kaliteli şekilde gelişmesini sağlamaları gerektiğini savunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuşak ve Yol inisiyatifi ve Rusya'nın Avrasya ortaklığını tesis etme düşüncesinin örtüştüğünü, iki yaklaşımın Avrasya kıtasında uyum ve sürdürülebilir kalkınma gerçekleştirilmesine yardımcı olacağını belirtti. Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Çin'in güvenilir ve sorumlu bir işbirliği ortağı olduğuna dikkat çekti. Nazarbayev, Kuşak ve Yol'un istikrar, kalkınma ve refah yolu haline gelerek kalkınma fırsatları yarattığını ve küreselleşme için yeni model sunduğunu kaydetti. Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, büyük bir düşünce olan Kuşak ve Yol'un kara ülkelerinin denize mesafesini kısalttığını ve daha fazla ülkeye kalkınma olanağı kazandırdığını ifade etti. Mahathir Muhammed, Kuşak ve Yol inşasına var güçle destek sağlayacaklarının altını çizdi. Pakistan Başbakanı İmran Han, Pakistan'ın Kuşak ve Yol inşasına desteğini açıklayan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru inşasında büyük ilerleme kaydedildiğine işaret etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin'in uluslararası işbirliğini ilerleten ve çok taraflılığı koruyan esas güç olduğunu ve Kuşak ve Yol inisiyatifi ile 2030 Gündeminin entegre edilmesine destek sağlayacaklarını açıkladı.

TÜSİAD BAŞKANI: KUŞAK VE YOL ÇİN-TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNİ HIZLANDIRIYOR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Kuşak ve Yol inisiyatifinin Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari işbirliğinde hızlandırıcı rol oynadığını belirtti Kaslowski, Kuşak ve Yol inisiyatifinin Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerine yakın olduğunu ve Türkiye'nin Asya'yı Avrupa'ya bağlayan coğrafi avantajından yararlanarak Orta Koridor ile Kuşak ve Yol arasında eşgüdüm sağlaması, Çin dahil ipek yolu güzergahında yer alan ülkelerle daha etkili ekonomi işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Çin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından açıklanan verilere göre, Kuşak ve Yol inisiyatifinin ileri sürülmesinden sonraki 5 yılda, iki ülkenin ticaret hacmi 100 milyar ABD dolarını aştı. Türkiye'de fiilen değerlendirilen Çin yatırımı yüzde 120 oranında arttı. 1000'den fazla Çin sermayeli şirket Türkiye'de şube açarak büyük istihdam sağladı. 2018 yılında Türkiye'ye giden Çinli turist sayısı yüzde 60 artarak 400 bini buldu.