İpek Yolu Projesinde İkinci Zirve Başladı
Çin’in yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin ikinci zirve toplantısı Pekin’de başladı.
DOĞRUHABER/HASAN IŞIK
Çin'in modern İpek Yolu olarak adlandırılan "Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin ikinci zirvesi Pekin'de toplandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz gibi liderlerin katıldığı toplantıda Türkiye'yi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan temsil ediyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD ise Pekin'e temsilci göndermiyor. Üç gün sürecek forumun ana teması "Kuşak ve Yol'u Ortaklaşa İnşa Etme ve Güzel Bir Gelecek Yaratma" olarak belirlendi. Foruma, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve IMF Başkanı Christine Lagarde dahil yaklaşık 5 bin yabancı konuk katılıyor. Katılımcılar forumda, Kuşak ve Yol ile nitelikli kalkınmanın gerçekleştirilmesi, bağlanırlığın ilerletilmesi, yeni itici gücün geliştirilmesi, politik kenetlenmenin güçlendirilmesi ve daha sıkı ortaklık ilişkileri oluşturulması gibi konuları ele alacak.
150'DEN FAZLA ÜLKE VE ULUSLARARASI ÖRGÜTÜN ÇİN'LE KUŞAK VE YOL İNŞASININ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASINI İMZALADI
Pekin'de düzenlenen ve 100'den fazla ülkeden üst düzey temsilcilerin katıldığı zirvenin açılışında konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de "Bir Kuşak, Bir Yol" projesiyle ilgili ülkeler arasındaki bağlanırlığı güçlendirerek, karşılıklı yarar ile ortak kazanç ve ortak kalkınmayı gerçekleştirmeyi amaçladığını hatırlattı. Tarafların ortak çabaları sayesinde ilk forumda elde edilen sonuçların sorunsuz şekilde yerine getirildiğine dikkat çeken Şi, 150'den fazla ülke ve uluslararası örgütün Çin'le Kuşak ve Yol inşasının işbirliği anlaşmasını imzaladığını belirtti. Şi, Kuşak ve Yol inisiyatifinin, BM, ASEAN, Afrika Birliği, AB ve Avrasya Ekonomik Birliği gibi uluslararası ve bölgesel örgütlerin kalkınma ve işbirliği planlarıyla kaynaştığını, dünya ekonomisinin büyümesi için yeni alanlar keşfettiğini, katılımcı ülkelerin gelişimine yeni fırsatlar getirdiğini ve Çin'in dışa açılması ile kalkınmasında yeni bir ufuk yarattığını vurguladı.
ÇİN GÜMRÜK VERGİLERİNİ DAHA DA DÜŞÜRECEK
Şi Cinping, Çin'in gümrük vergilerini daha da düşüreceğini ve tarife dışı engelleri kaldıracağını, kapısını daha çok açacağını ve dünyadaki bütün ülkelerden kaliteli ürün bekleyeceğini belirtti. Ticaret fazlası elde etme amacında olmadıklarını dile getiren Şi, daha fazla tarım ürünü ile hazır ürün ve hizmet ithal ederek ticaretin dengeli biçimde gelişmesini sağlamaya hazır olduklarını söyledi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLE KOLAYLIĞA DAYALI BİR İŞ ORTAMI
Şi Cinping, uluslararası ticaret ve ekonomi alanlarındaki çoklu ve ikili anlaşmaların uygulanmasına büyük önem verdiklerini kaydederek, hukukun üstünlüğüne ve dürüstlüğe dayalı yönetim inşasını güçlendireceklerini belirtti. Şi, bağlayıcı uluslararası anlaşmalar için uygulama mekanizması oluşturulacağını, dışa açılma boyutlarını genişletmenin gerektirdiği hukuki düzenlemelerin yapılacağını ve çeşitli kademelerdeki yönetim faaliyetlerinin standardının belirleneceğini söyledi. Adil rekabet ve piyasa düzenine yakışmayan yönetmelikler ile mali destekler ve önlemlerin ortadan kaldırılacağını belirten Şi, bütün işletmeler ve girişimcilere eşit davranılacağını ve piyasalaşma, hukukun üstünlüğü ile kolaylığa dayalı bir iş ortamı oluşturulacağını dile getirdi.
PUTİN: AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ İLE İPEK YOLUNU BİRLEŞTİRELİM
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in "yeni İpek Yolu" projesi olarak bilinen "Bir Kuşak, Bir Yol"un zirve toplantısında yaptığı konuşmada, Çin'in projesinin Rusya öncülüğünde oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliği'nin hedefleriyle "mükemmel bir uyum içinde olduğunu" söyledi. Avrasya Ekonomik Birliği Rusya'nın yanı sıra Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan'dan oluşuyor. Birlik, beş ülke arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücünün serbest dolaşımı önündeki engelleri kaldıracak bir ortak pazar yaratmayı hedefliyor. Putin, bu bağlamda Çin'in altyapı projesinin kendi planlarıyla mükemmel bir şekilde örtüştüğünü belirterek "Beş üye ülkenin, Avrasya Ekonomik Birliği ile 'Bir Kuşak,Bir Yol'un birleştirilmesi fikrini oybirliğiyle desteklediğini" kaydetti.
TÜRKİYE "İPEK YOLU” PROJESİNE DESTEK VERİYOR
Türkiye yeni "İpek Yolu” projesine destek veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, hafta sonunda yaptığı açıklamada, bu proje ile "Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını” belirterek, "Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacak” demişti. "Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin ilk zirvesi 14-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Pekin'de yapılmıştı. Toplantıya Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.