• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SON DAKİKA
"Halıda dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin (GAHİB) bir yıllık çalışmalarını değerlendiren Kaplan, "Halıda dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyoruz. Kaynaklarımızı sektörümüz adına en faydalı ve en verimli şekilde kullanmak için hassasiyetle çalışmaktayız." dedi.

Temel hedeflerinin halı sektörünü Gaziantep'te kalıcı bir hale getirmek olduğunu ifade eden Kaplan, sektörün rekabet gücünü artıracak projelere ağırlık verdiklerini söyledi.

"Millileşme ve yerelleşme atağı"

Sektördeki dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan çalışmaları anlatan Kaplan, "Sektörümüzün en önemli girdileri olan makine, sarf malzemesi, yazılım ve hammadde gibi ithalata bağlı ürünlerin bir kısmının üniversite-sanayi işbirliği ile üretilmesini amaçlıyoruz. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi ile iş birliği halinde bakanlıklar, TÜBİTAK ve ilgili akademik kuruluşlar ile gerekli yazışmalar, görüşmeler, toplantılar yapılacaktır. Yedek parça üreten şirketlerimizin ürünlerin test, analiz ve belgelendirme işlemleri için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Aynı şekilde hammadde temininde toplu pazarlık gücümüzü kullanarak, ortak satın alma operasyonlarının gerçekleştirilmesi düşünülmektedir." dedi.

Makine halısında en büyük üretim merkezi olan Gaziantep'te sektörün ihtiyacını karşılayacak bir laboratuvarın olmadığını belirten Kaplan, sorunun çözümü için TSE, OSB, üniversite ve bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.

"Halı merkezi için çalışmalar sürüyor"

Gaziantep'e bir halı merkezi kazandırmak istediklerini belirten Kaplan, "Fuar katılımları için firmalarımızın her yıl ciddi maliyetlere katlandığı dikkate alınarak, sabit ve yılın geneli için kullanıma açık, ortak kullanım ve sergileme alanlarına sahip, firmaların showroom olarak bireysel mekânlara sahip olabileceği, iç piyasa ve ihracat için farklı zamanlarda fuarların düzenlenebileceği, alım heyetlerinin getirilebileceği, bayi toplantılarının yapılabileceği bir halı merkezi kurulması için istişarelerimiz sürdürülmektedir." ifadelerini kullandı.

"Yurt dışı alacaklar önemli bir sorun"

Yurt dışındaki sorunlu alacaklar için de harekete geçtiklerini kaydeden Kaplan, "Yurt dışı sorunlu alacaklarla ilgili bir komisyon kurduk. Bu kapsamda öncelikle sorunlu alacak durumuna gelmiş konularda, borçlu firma ile irtibat kurulacak ve borcunu ödemesi veya geçerli bir açıklama yapılması konusunda resmi yazı ile uyarılacaktır. Eğer sorun iki firma arasında çözülemez ve devam ederse alacak komisyonu olayı inceleyecek ve arabulucu olmaya çalışacaktır. Eğer sorunun yabancı firmadan kaynaklandığı anlaşılır ve sorun çözülemez ise o ülkedeki büyükelçilik, konsolosluk, ticaret müşavirliği gibi dış temsilciliklerimiz ve o ülkedeki ilgili bakanlık, ticaret ve sanayi odaları gibi kurum ve kuruluşlara konuya dair bilgi yazıları gönderilmektedir." şeklinde konuştu.

"Eğitim öncelikli konularımızdan biridir"

Kaplan, "Sektörün ihtiyaç duyduğu personelleri yetiştirmek, sektörde kalifiye personel açığını kapatmak, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek, meslek liseleri ve üniversitelerde ilgili bölümlerin açılması, var olan bölümlerin donanım yazılım ve müfredat olarak sektöre cevap verebilecek şekilde güncelleştirilmesi konularında çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda ilgili meslek lisesi son sınıf öğrencilerine ve işitme engelli öğrencilere 9 ay sürecek bir desinatörlük kursu verilmeye başlanmıştır. İlk mezunlarımızı haziran ayında vereceğiz." diye konuştu.

"Müfredatların güncellenmesi gerekiyor"

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Makine Halıcılığı Tasarım Bölümü'nün açılması ve müfredat düzenlemesi için rektörlük ile toplantılar yapıldığını bildiren Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meslek liselerinin halı sektörü ile ilişkili bölümlerinin sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi ve müfredatın güncellenmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü ile toplantılar yapılmaktadır. Meslek liseleriyle desen kurslarına devam edeceğiz. Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarına yönelik nitelikli bir tasarım kursunun yanı sıra üniversite mezunu ve yabancı dil bilgisine sahip kişilere Uygulamalı Dış Ticaret ve Pazarlama Eğitimi verilecektir. Firmalarımızın çoğu aile şirketidir. Bu nedenle gelecekte firmalarımızı yönetecek olan çocuklarımız için uzun süreli yönetici geliştirme programları düzenleyeceğiz."

"Tasarım günleri düzenlenecek"

Sektörün tasarımcı ihtiyacının giderilmesi amacıyla Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu ve GAHİB işbirliğinde düzenlenen tasarım yarışmalarına devam edildiğini anımsatan Kaplan, "Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz yarışmanın final törenini de kapsayacak şekilde eylül ayında 'Tasarım Günleri ve Halı Tasarım Yarışması Ödül Töreni' düzenlenecektir. Bu etkinlik kapsamında ise sektörün dinamikleri, trendleri, hedef ülkelerdeki renkler, tasarımlar, dizaynlar gibi konularda alanında uzman konuşmacılar ve ünlü kişilerin söyleşilerinden ve çeşitli etkinliklerden oluşacak 3 günlük bir organizasyon düzenlenecektir."

Bir danışmanlık firması ile birlikte "Makine Halısı Strateji Raporu" hazırladıklarını belirten Kaplan, bu kapsamda sektörün mevcut durumu, rakip ve hedef ülkelerin analiz edildiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir