• DOLAR 32.342
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2239.671
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu 25-27 Nisan'da Pekin'de düzenlenecek. Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping forumun açılış törenine katılacak ve Yuvarlak Masa Liderler Zirvesi'ne başkanlık edecek. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün düzenlenen medya bilgilendirme toplantısında Çinli ve yabancı gazetecilere konuyla ilgili bilgi verdi. Wang Yi, 126 ülke ve 29 uluslararası kurumun Çin'le Kuşak ve Yol işbirliği anlaşmaları imzaladığını ve yaklaşık 40 yabancı lider ile 150'den fazla ülkeden temsilcilerin foruma katılacağını açıkladı.

SOMUT VERİLERLE KUŞAK VE YOL

Kuşak ve Yol'un benimsendiğini hatırlatan Wang Yi, inisiyatifin ileri sürülmesinden bu yana geçen 6 yılda, Çin'in ilgili ülkelerle ticaret hacmin 6 trilyon ABD Doları ve yatırım hacminin 80 milyar doları aştığını ifade etti. Wang Yi, Çin'in ilgili ülkelerle ortaklaşa gerçekleştirdiği 82 denizaşırı işbirliği parkının yerel bölgelere yaklaşık 300 bin istihdam yarattığını ve tüm ülkelere kalkınma fırsatları sağladığını kaydetti. Wang Yi, "Kuşak ve Yol açık bir platform. Her ülkenin katılım özgürlüğü vardır. Ancak başka bir ülkenin katılımını engellemeye kimsenin hakkı yoktur" sözlerini kullandı.

İPEK YOLU RUHU YENİDEN CANLANDIRILACAK

Wang Yi'ye göre 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu 5 açıdan önem taşıyor: Bunlar çok taraflılığın korunması, işbirliği kavramının zenginleştirilmesi, ortaklık ağı oluşturulması, güçlü bir dayanak sistemi geliştirilmesi ve reform ve dışa açılmanın sürdürülmesi. Wang Yi, ikinci forumun düzenlenmesiyle İpek Yolu ruhunun yeniden canlandırılabileceğine ve geniş bir dostluk ilişkisinin kurulacağına inandıklarına dikkat çekti. Bakan Wang Yi ayrıca, forumun tüm ülkelere daha geniş bir alan açacağını ve insanlığın kader ortaklığının oluşumuna katkıda bulunacağını belirtti. Wang Yi şu ana kadar 37 ülkenin liderlerinin Yuvarlak Masa Zirvesi'nde katılım bildirdiklerini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da foruma katılacak.