• DOLAR 35.35
  • EURO 36.463
  • ALTIN 3001.52
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Hak-İş Genel Başkan Mahmut Arslan, Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın 14. Olağan Genel kuruluna katıldı. Kurulda yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, 1 Nisan itibariyle CHP ve HDP tarafından kazanılan belediyelerde yaşananlara değindi.

“OPERASYONA BAŞLADILAR”

31 Mart yerel seçimlerinden başarıyla çıkan Belediye Başkanlarına görevlerinde başarılar dileyen, belediyelerde huzur ve barış ortamında birlikte çalışmak istediklerini ifade eden Arslan, “CHP ve HDP’li belediye başkanları henüz göreve gelmeden, mazbata almadan, makama oturmadan birilerinin aracılığıyla operasyona başladılar. 31 Mart’ta seçilen belediyenin yandaşı sendikalar arkadaşlarımıza baskı yaparak istifa etmelerini istediler” açıklamasında bulundu.

“BELEDİYE BAŞKANLARINI UYARIYORUZ”

Sendikal anlayışı bir dava olarak gördüklerini ve geçmişe bakıldığında karanlık noktaları olmadığını söyleyen Arslan, “Bugün bize saldıranlar, bizden öç almak isteyenler, bizi küçültmek ve zayıflatmak isteyenlerin hevesleri boğazlarında kalacak. Bütün bu baskıları, engellemeleri ve üzerimize getirilen kumpasları Allah’ın izni ile bir bir atlatacağız. Belediye Başkanlarını uyarıyoruz. Böyle bir işe girmeyin. İşçilerimiz böyle bir tercih yapıyorsa kabul ederiz, baskı ve tehditle yapılıyorsa buna asla müsaade etmeyiz” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI MEVZUATINDA SORUNLAR VAR”

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Arslan, HAK-İŞ’i yıpratmak isteyen bazı çevrelerin algı operasyonlarına başladığını söyledi.  Arslan, “Üyelerimiz HAK-İŞ’in açıklamalarını takip etsinler. Haksız ve insafsız suçlamalardan usandık. Şu andaki kıdem tazminatının mevzuatında birtakım sorunlar var. Bunu gözden mi kaçıracağız, bu konuda sessiz mi kalacağız. Bazıları bundan memnun olabilir ama biz memnun değiliz. Kıdem tazminatının elde edilmesi için önümüzde birtakım engeller var” dedi. Arslan, kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakların korunmasını ve mevcut mevzuatın yeniden gözden geçirilerek, konunun paydaşlarıyla birlikte ortak bir çalışma yürütülmesinin Türkiye’nin geleceği için önem arz ettiğini belirtti. Arslan, “Yanlışlıkları düzeltelim, sürdürülebilir bir kıdem tazminatı mevzuatını ortaya koyalım. Bunun dışında HAK-İŞ bir şey söylemiyor. Çalışanların en önemli kalesi olan kıdem tazminatının güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

1 MAYIS’TA ŞANLIURFA’DAYIZ

1 Mayıs’ın tarihinden ve çalışanlar için öneminden  bahseden Arslan, HAK-İŞ olarak bu sene 1 Mayıs’ı MEMUR-SEN ile birlikte kadim şehir Şanlıurfa’da kutlayacaklarını söyledi.  Arslan, “1 Mayıs’ı HAK-İŞ olarak meydanlarda güçlü bir şekilde anmalıyız. Bu iş bize düşüyor. Biz meydanlara çıktıkça birilerinin ideolojik 1 Mayıs dayatmaları da ortadan kalkacak. HAK-İŞ her zaman en çok katılımlı 1 Mayısları kutladı. Bu bizim için çok önemli” dedi.

“KIDEM TAZMİNATINDAKİ TAVAN KALDIRILMALIDIR”

Çalışma hayatıyla ilgili birtakım sorunların devam ettiğini belirten Şahin, “Kıdem tazminatı, emeklilikte yaşa takılanlar, kayıt dışı ekonomi, işsizlik, ücretler üzerindeki ağır vergi yükü ve örgütleme konusunda sendikaların önüne çıkartılan engeller var. Kıdem tazminatı konusunda en başından beri şunu söylüyoruz; Kıdem tazminatı alamayan yüzde 85-90 oranındaki mağdur işçi kardeşlerimiz haklarını tam olarak almalıdır. Bunun için yapılacak düzenleme ve kurulacak yapılarla işçi kardeşlerimizin mevcut kıdem tazminatı hakları 1 milim dahi geriye götürülmemelidir. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Kıdem tazminatındaki tavan kaldırılmalıdır. Aksi takdirde bütün meşru zeminlerde her türlü hak mücadelesini vermeye Öz Gıda-İş camiası olarak hazır olduğumuzu buradan ilan ediyorum” dedi. Şahin, emeklilikte yaşa takılanların hak kayıplarının giderilmesi için hakkaniyetli yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini de söyledi.

“İŞÇİLERİN ÜZERİNDEKİ AĞIR VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALIDIR”

İşçi ve emekçilerin üzerinde ağır bir vergi yükünün olduğunu belirten Şahin, “HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikası olarak en önemli taleplerimizden birisi emekçiler üzerindeki bu ağır vergi yükünün kaldırılmasıdır. Herkesin kazancı oranında vergi ödediği, toplumun tabanına dengeli biçimde yayılmış, adil bir vergi sistemi istiyoruz” dedi.

“ÇAYKUR İŞÇİLERİNİN PROBLEMLERİ DEVAM EDİYOR”

Mevsimlik İşçi meselesinde ise henüz kayda değer bir adım atılmadığını söyleyen Şahin, “Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 5 ay 29 gün olan üst sınır, 9 ay 29 güne çıkarıldı. Bu önemli bir adım. Belki bugün için bizi pek fazla rahatlatmıyor ama en azından önümüz açılmış oldu. Ancak başta ÇAYKUR işçisi olmak üzere birçok yerde mevsimlik işçi arkadaşlarımızın problemleri devam ediyor. Yasayla çalışma süreleri sınırlandırılmış vaziyette, fakat çalışmadıkları süre zarfında işsiz kabul edilmiyorlar. Ücretlerinden işsizlik fonu için kesinti yapılıyor ama iş akdi askıya alındığında, kendi kesintileri ile biriken işsizlik fonundan bir kuruş faydalanamıyorlar. Mevsimlik işçi arkadaşlarımız ömür boyu çalışsa da emekli olamıyor. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir adaletsizlik var. HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikası olarak bunun acilen çözülmesini hükümetimizden talep ediyoruz. Çözülene kadar da mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” ifadelerini kullandı.