• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İşgalci Özgürlük Filosuna Karşı Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil başbakanı, Avrupa ülkelerini vatandaşlarını Özgürlük Filosu’na katılmaktan alıkoymaya çağırdı. İsrail Ha’aretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu, filoya karşı koymak için hazırlıklara şimdiden başladı. Filo organizatörleri ise hedeflerini gerçekleştirmekte kararlı! Diğer taraftan Hamas hükümeti başkanı İsmail Heniyye bu filonun beş yıldır Gazze’ye uygulanan ambargonun son izlerini de ortadan kaldıracağını belirtti. Heniyye, filonun kalkmaması çağrısında bulunan BM genel sekreterini de sözlerinden dönmeye çağırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Avrupa ülkelerini, vatandaşlarını Gazze’ye hareket etmesi planlanan ‘Filistin için 2. Özgürlük Filosu’na katılmaktan men etmek için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

Gerekirse vururuz!

Netenyahu İsrail’deki Avrupa büyükelçilerine ‘filonun durdurulması gerekir’ dedi. İsrail başbakanı, meselenin diplomatik yollarla çözülmesinden yana olduklarını ancak gemiler Gazze kıyılarına yaklaşmakta ısrar ederse de kuvvet kullanmaya kalkmaktan hiç çekinmeyeceklerini vurguladı.

Filoya yardım taşıyan toplam 15 geminin katılması bekleniyor. Gemilerde gazeteciler, siyasiler, insan hakları kuruluşlarında çalışan bazı isimler, hukukçular ve sivil aktivistler yer alacak.

Filoyu düzenleyenler ise merkezi Kıbrıs’ta bulunan uluslararası ‘Özgür Gazze Hareketi ile Filistinlilerin haklarını destekleyen diğer insan hakları kuruluşları. Özgür Gazze Hareketi internet sitesi üzerinden yayınladığı bildiride şöyle dedi: ‘İsrailli yetkililer, geçen yıl Özgürlük Filosu1’e düzenledikleri saldırıyla bizim azmimizi kıracaklarını ve Gazze’ye bir kez daha hareket etmeye kalkmaktan alıkoyacağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Şu anda bizler 2. Özgürlük Filosu’nu hazırlıyoruz ve katılım geçen yıla oranla kat kat fazla olacak.’

Heniyye BM genel sekreterinin tavrından şaşkın

Diğer yandan Hamas hükümeti başkanı İsmail Heniyye, Gazze’ye hareket edecek 2.Özgürlük Filosu’na ilişkin şöyle konuştu: ‘2. Özgürlük Filosu’nun Gazze’ye ulaşması beş senedir süren Siyonist ambargonun son izlerinin de ortadan kaybolmasını sağlayacak. Aynı şekilde uluslararası forumlarda Filistin meselesinin konumunun güçlendirilmesine vesile olacak.’ Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, -şiddetli çatışmalar çıkması ihtimalinden ötürü- filonun Gazze’ye ulaşmasının engellenmesi ve konuyla bağlantısı olan hükümetlerin bu yönde baskı yapması yönündeki çağrılarından duyduğu şaşkınlığı da dile getiren Heniyye, Ki-moon’u sözlerinden dönerek, Filistin davasını desteklemeye davet etti.

Birleşmiş Milletler genel sekreterinin bu açıklamaları, İsrail başbakanı Binyamin Netenyahu’nun kendisine geçtiğimiz Cuma günü telefon ederek filoyu engellemek için elinden geleni yapmasını talep etmesinin ardından geldiğine işaret ediliyor.

Heniyye, Mısır’ın Refah geçidini açmasından duydukları memnuniyeti de dile getirerek, bu kararın Mısır’ın özgür iradesini ve geçit üzerindeki egemenliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Saldırı hazırlıkları başladı

İsrail Ha’aretz gazetesi ise geçtiğimiz Pazartesi günkü sayısında İsrail dışişleri bakanlığı ile savaş bakanlığının, Gazze 2. Özgürlük Filosu’na karşı koymak için koordineli şekilde çalışmaya başladığını yazdı.

Habere göre İsrail dışişleri bakanlığı, filoyu engellemek için bazı ülkelere baskı yapılmasını sağlamak adına uluslar arası bir hareketin sağlanabilmesi için uğraşıyor.

İsmini vermek istemeyen kaynaklara göre İsrail ordusu bu yönde hazırlıklarını sürdürüyor. Bu hazırlıklar kapsamında İsrail deniz kuvvetleri Komando 13 birliklerini eğitiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir