"Yangınlara hatalı şekilde müdahale ediliyor"
Şanlıurfa İtfaiye Dairesi Başkanlığında görevli Eğitim Amiri İsmail Çiçek, yangınlara yanlış müdahale edilmesinden dolayı hasarların arttığını ifade etti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından kentte görev yapan basın mensuplarına yönelik "Yangına İlk Müdahale Teknikleri" isimli seminer düzenlendi.
Şanlıurfa İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli Eğitim Amiri İsmail Çiçek tarafından verilen eğitime basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Yangınlara hatalı müdahale edilmesinden dolayı yangınlardaki hasarların arttığına dikkat çeken Çiçek, bu konuda halkı görevlendirmek amacıyla çaba sarf ettiklerini söyledi.
Yangınlarla ilgili istatistikleri paylaşan Çiçek, Şanlıurfa’da 2018 yılında 9 bin 880 yangın çıktığını, bu yangınların 600’nün ev yangını, 257’sinin araç yangını, 40’nın fabrika ve iş yeri yangını ve 57’sininde kamu binası yangını olduğunu belirtti. Çiçek, ayrıca 2018 yılında 240 trafik kazasına müdahale ettiklerini sözlerine ekledi.
İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Kaytan seminere katılan gazetecilere teşekkür ederek, seminer sonunda katılıcılara sertifika ve çeşitli hediyeler verdi.
Gazetecilerde eğitim seminerinden dolayı İtfaiye Daire Başkanlığı’na ve seminerin düzenlenmesini sağlayan İtfaiye Basın Amiri Muhammed Türkmen’e teşekkür etti.
İLKHA mikrofonlarına konuşan İtfaiye Eğitim Amiri İsmail Çiçek, yangınlara müdahale ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Yangınlarda maddi hasarın fazla olma sebeplerinin başında yangına hatalı müdahale edilmesi olduğunu belirten Çiçek, "Okullarda, toplumsal alanlarda her yerde insanlara ulaşıp bu eğitimler hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz. Eğitimlerimiz devam ediyor. Genelde karşılaştığımız manzara şudur: Yangınlara hatalı şekilde müdahale ediliyor. Ev yangınlarının yüzde 99’u mutfak kısmında meydana geliyor. En basit bir örnek söyleyeyim. Mutfak kısmında bir tava yangını çıktığı zaman, bayanların yaptığı ilk hata, yangına suyla müdahale etmeleridir. Mutfakta yangın çıktığı zaman öncelikle şunu bilelim; kesinlikle itfaiyeyi beklemeyeceğiz. Elbette itfaiyeye haber vereceğiz; ama bu tür yangınlar hızlı büyüdüğü için itfaiye gelene kadar maalesef evde her şey yanabilir." ifadelerini kullandı.
"Mutfaktaki tava yangınına su ile müdahale etmeyin"
Yangın türüne göre müdahale ettiklerini söyleyen Çiçek yangın anında yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı:
"Yangınlara müdahale ile ilgili bizim kendimize özgü müdahale yöntemlerimiz vardır. En basiti mutfakta çıkan tava yangınında, yangını havasız bırakarak, ya da evdeki havluyu ıslatıp iyice sıktıktan sonra tavanın üzerini örtüğümüz zaman yangını rahat bir şekilde kontrol altına alabiliriz. Hiçbir şey yapamıyorsak, yangına yaklaşamıyorsak bile uzaktan bir kapak atarak hava ile bağlantısını kesebiliriz. Yine mutfak kısmı dışında özellikle çocukları evde yalnız bırakıyoruz. Gittiğimiz birçok yerlerde bu tür sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. Çocukları evde yalnız bırakmamamız lazım. Evde yalnız bıraksak bile yanıcı, kesici ve delici aletlerden uzak tutmamız gerekiyor. Çünkü çocuklara bu tür malzemeler çekici geldiği için çocuklar bunlarla çok oynuyorlar. En son 2 hafta önce böyle bir yangınla karşılaştık."
"İçeri girdiğimiz zaman kesinlikle ışıkları açmıyoruz; ışıklar açıksa kapatmıyoruz"
Evdeki gaz kaçaklarına müdahale ile ilgili bilgi veren Çiçek, "Evde koku aldığımız gibi Alo 187’ye ve itfaiyeye haber vermemiz lazım. Haber verdikten sonra eğer kendimiz müdahale edeceksek gazın kaynağını kesmemiz lazım. Gazın kaynağını dışarıda iki yerden kapatabiliriz. Birincisi binanın girişinde krem renginde kutunun içerisindeki vanadan kapatabiliriz ya da dairenin giriş kısmında saat kısmının olduğu yerden kapatabiliriz. Yine içeri girerken gaz tabakasının bir kıvılcımla tutuşacak güce sahip olduğundan dolayı içeri girerken çok dikkatli olmalıyız. Cep telefonu ışığı ya da el fenerini bile kullanmıyoruz. İçeri girdiğimiz zaman kesinlikle ışıkları açmıyoruz; ışıklar açıksa kapatmıyoruz. İçeriye girdikten ve havalandırdıktan sonra doğalgaz zaten hafif olduğundan dolayı hava ile uçup gidecektir. LPG yerde biriktiği için süpürme yöntemi ile dışarıya doğru havayı dağıtacağız." diye konuştu.
"Araçların arka kısmında çıkan yangınlarda su ile müdahale etmeyeceğiz"
Araç yangınları ile ilgili bilgiler veren Çiçek, aracın ön ve arka kısmında çıkan yangınlar ile ilgili şunları söyledi:
"Araç yangınları ile ilgili şunu söyleyebiliriz; aracın ön kısımda çıkan yangınlarda vatandaşın en çok yaptığı hata, ön kısımda yangın çıkar çıkmaz aşağı inip kaputu açıyorlar. Bu gibi yangınlarda kaput kısmını açmayacağız. Aşağıda sıkışmış bir hava vardır, siz orayı açtığınız anda bir anda parlama olacaktır. Ön kısımda çıkan yangınlarda kontrollü bir şekilde kuru kimyevi toz da kullanabilirsiniz ya da su kullanabilirsiniz. Aracın arka kısmında çıkan yangınlarda ise yanan LPG, benzin ya da mazot ise buna müdahale ederken dikkatli olmamız lazım. Kesinlikle su ile müdahale etmeyeceğiz. Araçlarda bulunan kuru kimyevi çok amaçlı tüplerle müdahale etmemiz gerekir. Kesinlikle su kullanmayacağız." (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)