• DOLAR 34.371
  • EURO 36.5
  • ALTIN 2832.969
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’nin en verimli topraklarının bulunduğu Mezopotamya bölgesindeki Mardin Ovası’nda son yıllarda mazot, gübre, ilaçlama gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı zor günler geçiren çiftçiler, çare olarak solucan gübresine yönelmeye başladı.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği, tarımda girdi maliyetlerini düşürmek için İçişleri Bakanlığına sunduğu ‘Elim Emeğim Projesi’nin kabul edilmesiyle kollarını sıvadı.

Bir yıl sürecek projenin ilk eğitimini solucan gübre üretim tesisi sahibi Davut Kurul verdi. Kurul, çiftçilere solucan gübresinin nasıl üretildiğini uygulamalı gösterdi.  

“İçişleri Bakanlığı projemizi onayladı”

Projenin İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını ve uygulamaya başladıklarını belirten Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Projemizin içerisinde solucan gübresi eğitimi yer alıyor.  Eğitim aşamasında çiftçilerimize ‘solucan gübresi üretimi nasıl yapılıyor, faydaları nelerdir?’ diye eğitimler vereceğiz. Projenin adı ‘Elim Emeğim’dir.   Bu kapsamında çalışmalara başladık. İçişleri Bakanlığının bu projeyi onaylamasının nedeni gerçekten bugün Türkiye’de girdi maliyetlerinin fazla olduğundan dolayıdır. Bu projeyle çiftçilerimizin girdilerinin daha az olması için bu projeye destek verdi. Bu projeyi 2-3 ebatta eğitim aşamasında tesis sahibi Davut Kurul Beyle görüştük ve projeyi çiftçilerimize anlatmaya çalışacağız inşallah. İleriki dönemlerde bu çoğaldığı zaman çiftçilerimizin ayağına getireceğiz ve çiftçilerimiz kendi tarlalarında, bahçelerinde, fidanlarında kullanmaya başlayacaklar. Gerçekten girdi maliyeti çok olduğu çiftçilerimiz zor durumda, tek amacımız çiftçilerimiz girdi maliyetinden kar etsin bide solucan gübresinin verim ve lezzet açısından çok iyi bir değeri vardır.” dedi.

“Çiftçilerimiz solucan gübresinin faydasını gördükçe organik tarıma geçmeyi planlayacaklardır”

Yaklaşık 3 yıl önce kendi bahçelerinde kullanmaları için üretimine başladığı solucan gübresinin bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediğini söyleyen tesis sahibi Davut Kurul, solucan gübresinin birçok açıdan faydasının olduğuna dikkat çekti.

Kurul, “Kendi bahçelerimizde yaptığımız uygulamalarda solucan gübresinin faydasını, üründe verim artışını, üründe erkencilik, su tutma kapasitesi, koku, tat, lezzet ve aromaya ne kadar faydalı olduğunu görünce bunu birinci derecedeki akrabalarımızdan başlamak suretiyle izah etmeye başladık. Bununla ilgili temas kurduğumuz bütün insanların olumlu görüş ve düşüncelerini aldık. Bu değerli günde de Sayın Çiftçiler Derneği Başkanımız Mikail Erbeyi bizimle temas kurmasından sonra böyle bir projenin içerisinde bulunmayı bizim açımızdan da çok değerli olduğunu görünce görüşmelerimiz o şekilde başlamış oldu. Çiftçilerimizin solucan gübresini tanıması ve bilmesi gerekiyordu daha önce yaptığımız tanıtımlar bir yere kadar gelmişti. Çok şükür şu an çiftçilerimizle beraberiz, solucan gübresinin faydasını anlatmaya devam ediyoruz. İnşallah çiftçilerimiz solucan gübresinin faydasını gördükçe kendileri de atık organik tarıma geçmeyi planlayacaklardır.” diye konuştu.

“150 binle başladığımız solucan sayısı 15 milyonu geçti”

Gübre üretimi için ilk etapta 150 bin solucanla başladıklarını ve şuan solucan sayısının 15 milyonu geçtiğine dikkat çeken Kurul, konuşmasına şöyle devam etti:

“Solucanlarımıza evsel çöp atığını ve hayvan gübresini veriyoruz. Çok kıymetli olan organik gübreyi onlardan alıyoruz. Çok büyük bir maliyeti de yok biraz sabır isteyen bir iş. Bir an önce çiftçilerimizin uygularımızı görmesi gerekiyor gördükçe eminin herkesin organik tarıma geçeceğine inanıyorum. Çünkü bugün kimyasal gübrenin hem zararlarını hem de maliyetini hepimiz çok iyi biliyoruz. Çiftçilerimiz bunun ehemmiyetini kavradıkça organik tarıma geçeceklerine inanıyorum.”

“Büyük bir girdi maliyetinden kurtulacağız”

Solucan gübresi üretimi için eğitime katıldıklarını ve bundan sonra solucan gübresini kullanacaklarını belirten Hacı Nihat Erbeyi, “İnşallah büyük bir girdi maliyetinden kurtulacağız. Solucan gübresinin kullanılması gün geçtikçe artar. Çünkü hepimiz bundan fayda görürüz.” dedi.

“Solucan gübresinin zararsız olduğunu öğrendik”

Ekinlerde, ağaçlarda ve fidanlarda solucan gübresini kullanmak için eğitim almaya geldiğini söyleyen Yusuf Akdağ, “Katıldığımız bu eğitim programında; solucan gübresinin başta ekinler olmak üzere ekilen her şeye faydalı olduğunu ve hiçbir zararının olmadığını öğrendik. Solucan gübresinin kullanılmasını herkese tavsiye ediyoruz.” diye belirtti.

Proje Koordinatörü Mehmet Hanifi Müslümoğlu ise “Projelerimiz İçişleri Bakanlığı ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir. Projemiz yüzde 20 bütçe olarak onayladı. Şu an da bir yıl içerisinde proje çalışmasını çiftçilerimizle birlikte solucan gübre eğitimi ve bilgilendirilmesi yapılıyor. İnşallah başarılı bir sonuç elde ederiz.” diye konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız