• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz yıldan bu yana tavuk eti fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle hem esnaf hem de tüketiciler zor durumda.

Esnaf, fiyat artışı nedeniyle eskisi gibi tavuk eti satamazken tüketiciler de tavuk etine rağbet gösteremiyor.

Esnaf ve tüketiciler, tavuk fiyatlarındaki artışın üretim azlığından kaynaklandığına işaret ederek devletin gereken önlemleri alması gerektiğini ifade etti.

19 yıldır perakende tavuk ürünleri satan esnaf Abdulmecit Kaçmaz, bu sene kadar sıkıntılı bir döneme rastlamadığını ve günlük 50 kolinin üzerinde tavuk satışı yaparken şu anda günlük 10 koliye düştüğünü söyledi.

Fabrikalardan istedikleri oranda tavuk eti alamadıklarını söyleyen Kaçmaz, bunun üretimin düşmesinden kaynaklandığını savundu.

Kaçmaz, "Tavuk yetiştiriciliğinde kullanılan yem ithal ediliyor. İthal edilen ülkeler bunu koz olarak kullanıp fiyatları istedikleri gibi yükseltiyorlar. Maliyetler de yükseldiği için fabrikalar kısıtlı bir şekilde kesim yapıyor. Benim iş yerimde günlük tavuk tüketim miktarım 50 kolinin üzerindeyken şu anda 10 koliye düşmüş durumda." dedi.

"Tüm tavuk fiyatları şu anda yüzde 40 oranında arttı"

Bayilere mal gelmediği içi perakendecilere kısıtlı miktarda tavuk geldiğini belirten Kaçmaz, "Müşteriye de mahcup oluyoruz. Tavuk fiyatları şu anda yüzde 40 oranında artmış ve 14-15 TL rakamlarına dayanmış vaziyette. Tüm tavuğun toptan alışı 7 TL iken şu anda 10,5 TL’ye, kanat ise 15-16 TL’ye yükseldi. Neredeyse yüzde yüz artı. Müşteri şu anda gerçekten çok sıkıntı çekiyor. Alım gücü kalmamış ve 3 kilogram alacağına bir kilogram alıyor." diye konuştu.

"Tavuk fiyatlarının düşmesi için üretimi artırmamız gerekiyor"

Fabrikaların normalde tavuk fiyatlarına seçimden önce zam yaptığını belirten Kaçmaz, "Fakat yansıtmadılar ve seçim sonrasına bıraktılar. Kış olmasına rağmen ızgara çeşitleri 16-17 TL’yi buldu. Bu oran yaz mevsimine gelindiğinde 20-25 TL’yi bulacak. Özellikle Güneydoğu Bölgesinde yaşayan vatandaşların hiçbir şekilde alım gücü kalmadı. Tavuk fiyatlarının düşmesi için mutlaka üretimimizi artırmamız gerekiyor. Burada mazot ve nakliye fiyatlarının yüksek olması fiyatları etkiliyor olabilir ama üretimi artırabilirsek fiyatların yükselmesinin önüne geçebiliriz. Tabi tavuk fiyatlarının düşmesi için yem fiyatlarının da düşmesi gerekiyor. Denetim eksikliğinden dolayı herkes istediği fiyatı etiketleyebiliyor. Devlet burada devreye girip denetimleri sıkılaştırması gerekiyor. Eğer bunu yapabilirse fiyatlarda düşüş olacaktır. Vatandaş şu anda çok mağdur, gelip fiyat soruyor. Yüksek olduğunu görünce almadan geri dönüyor." şeklinde konuştu.

"Tavuk fakirin yemeğiydi fakat o da yükselmiş vaziyette"

"Tavuk almaya geldik ama fiyatlar biraz uçuk." diyen ve aynı zamanda emekli olan vatandaşlardan Ethem Asut, "Tavuk, fakirin yemeğiydi fakat oda yükselmiş vaziyette. Bu durum fakir ve fukarayı mağdur ediyor ve yazık oluyor. Ben devletin bu fiyatlara bil atması gerektiğini düşünüyorum. Serbest piyasa ekonomisi olabilir ama yine de bu aşırı fiyat artışlarının karşısına çıkılması ve denetimlerin yapılması lazım. 7-8 TL olan tavuk fiyatının birdenbire artması yüzde 50’den fazla bir artış yapıldığını gösteriyor. Böyle bir şey olamaz. Kırmızı et zaten çok pahalı 40-45 TL’nin üzerinde bir fiyata satılıyor. Vatandaş bu nedenle tavuk etine yöneldi ama tavuk etini de yiyemeyecek." ifadelerini kullandı. 

"Devletin çiftlik üreticilerini ve hayvancılığı destekleyici tedbirler almalı"

Tavuk fiyatlarındaki artışı fırsatçılık olarak değerlendiren Asut, "Türkiye Cumhuriyeti maalesef bir ekonomik muhasara altında olduğunu da biliyoruz. Bazı dış mihraklar ve sermayeyi ellerinde tutanların Türkiye ile uğraştıklarını da biliyoruz. Devletin çiftlik üreticilerini, tarım ve hayvancılığı destekleyici tedbirler almasının yanında üretimi arttırması gerekiyor. Ancak bu şekilde mücadele edilebilir. Tabi Belediye ve ilgili kuruluşlar da piyasayı kontrol etmeli." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız