• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte Bugün- 17 Nisan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1894: Stalin'den sonra SSCB'nin liderliğine geçen Nikita Kruşçev doğdu. Kruşçev, Komünist Rusya'nın idaresini ele aldıktan sonra selefi Staline savaş açarak Stalin'in "Yanılmaz lider" imajını yıkmaya ve politikalarını değiştirmeye başladı. Bu meyanda en önemli adımı Sibirya'ya sürgün edilen Kafkas halklarının dönüşüne izin vermesi, Stalin'in acımasızlık ve hoşgörüsüzlük üzerine kurulu politikalarından bir nebze de olsa dönüldüğünü gösteriyordu.

1926: Ankara’da, Musul konusu ile ilgili görüşmelere başlanıldı. I. Dünya Savaşı'ndan önce Osmanlı hâkimiyetindeki Musul ve çevresi petrol varlığı sebebiyle, İngiltere, Fransa, Almanya arasında rekabet konusu oldu. Bölge, 1916 tarihli bir anlaşmayla Fransa'ya bırakıldı. Nisan 1920 San Remo Konferansında Fransa, Orta Doğu'daki menfaatlerini desteklemesi sebebiyle, Musul bölgesini İngiltere'ye terk etti. İngilizler de bölgedeki Hıristiyanların öldürüldüğü ve esir İngiliz askerlerine kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle Osmanlı'dan askerlerini çekmesini istedi. Osmanlılar kötü şartlar içinde olduklarından Nusaybin'e kadar çekilince Musul savaşsız bir şekilde İngilizlerin oldu. Türkiye, Cumhuriyet kurulduktan sonra da yıllarca Musul üzerinde hak iddia ettiyse de eline bir şey geçmedi. Irak Savaşından sonra Saddam devrilip de Kuzey Irak'a özerklik verildikten sonra Musul ve Kerkük gibi Türkmenlerin yaşadığı yerlerde Türkiye, Türkmenleri öne sürerek bölge politikalarına karışmak istediyse de Amerika buna yol vermedi. Türkiye, Kuzey Irak özerk yönetiminin nüfus popülâsyonunda oynamalar yapıp bölgeye Kürtleri yerleştirdiğini, Arap ve Türkmenlerin nüfusunun ise az gösterilmeye çalışıldığını böylelikle petrol zengini yerlerde Arap ve Türkmenlerin yönetimde söz sahibi olmalarına engel olarak petrole kendilerinin sahiplenmek istediklerini dile getirerek Türkmenler üzerinden müdahil olmaya çalışsa da Kuzey Irak Özerk Yönetiminin abisi İsrail ve hamisi Amerika, buna izin vermediler. Onların Kuzey Irak özer yönetimine bu hamilik ve abiliklerinin karşılığında Özerk Yönetim, Irak Devlet yönetiminden bağımsız bir şekilde petrol üretimi ve satımı yaparken karşılığında İsrail ve Amerika'ya Ortadoğu politikalarında maşalık ve uşaklık yapmaktadır. Bu yönüyle Türkiye için Musul sorunu devam etmekte ama Amerika'ya rağmen soğuk tutulmaktadır.

 

1961: ABD'nin desteklediği sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro'yu devirmek üzere Küba'ya çıkarma yaptı. Domuzlar Körfezi Harekatı olarak bilinen çıkarma Fidel Castro'nun zaferiyle sonuçlandı.

1978: Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve üç yakını, postayla gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu öldü. Olaydan sonra 700 işyeri tahrip edildi, CHP İl Merkezi yakıldı.

1993: Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, kalp yetmezliğinden dolayı sabah saatlerinde öldü. Atatürk'ten sonra görevi başında ölen ikinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü dolayısıyla 5 günlük yas ilan edildi.

2004: Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in yerine geçen Abdülaziz Rantisi şehit oldu. İşgalci katillerin helikopterle füze atarak şehid ettiği Rantisi tüm dünya müslümanlarını hüzne boğdu.      

2009: Antalya'da, TÜBİTAK için 4 lisede 289 öğrenciyle yapılan bir araştırma, öğrencilerin Türkiye ve dünya tarihine damga vurmuş kişileri çok fazla tanımadığını ortaya çıkardı. Fotoğrafları gösterilen 12 Eylül darbesinin lideri ve 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i ‘Tanımıyorum' diyen erkek öğrencilerin oranı yüzde 69, kızların yüzde 88 çıktı. İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u da erkek ve kız öğrencilerin yarısından fazlası tanımadı. Küba'da komünist bir devrimci, Sultan Vahdettin'den daha çok tanınırken, ‘50 Cent' adı ile popüler olan ABD'li rap müzik sanatçısı,  tanınırlıkta onlarca ünlünün toplamını geçti. Antalya'da dört farklı ortaöğrenim kurumunda eğitimlerine devam eden 289 öğrenciyle yapılan araştırmada, deneklere tarihi ve siyasi kişiler, sanatçı ve düşünürler ile tarihi yerlerin fotoğrafları gösterildi, ‘Tanıyorum', ‘Tanımıyorum' şıklarını işaretlemeleri istendi. Çıkan sonuçlarda, öğrencilerin yakın tarihin ünlü isimlerini bile tanımamaları, anketörleri dahi şaşırttı. Bu durum bir kez daha, yeni nesillerin nasıl da avuçlarımızdan uçup gittiğini, kendi değerlerinden uzağa savrulmaya başladığını gösteriyor. Sırf Batı taklitliği ve İslama mesafe koymada inat etme yüzünden nesiller tehlikeye atılıyor.

2009: ABD Adalet Bakanlığının 2002 tarihli gizli kurum içi belgesinde, terör zanlılarına uygulanan suda boğulma hissi veren yöntemin, kalıcı zihinsel hasara yol açmadığı için işkence sayılmayacağı belirtiliyor. 17 Nisan 2009'da kamuoyuna açıklanan belgede söz konusu sorgu tekniğinin terörizm zanlısına "yakında öleceği zannını" vermekle birlikte, kalıcı zihinsel hasara yol açtığına dair bir delil bulunmadığı belirtiliyor. Kurum içi belgede, zanlının hücresine böcek bırakma, tokatlama, uykusuz bırakma ve zanlıyı duvara itme yöntemleri de onaylanıyor. Bush döneminde Amerika'da çıkarılan kanunlarla Amerika'nın tehlikeli olduğuna inandığı herkesi gözaltına alıp işkence yapılması serbest bırakılmıştı.

2009: Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal tutuklandı

2012 : Siyonist israildeki ceza evlerinde tutuklu bulunan filistinliler hapishane şartlarının düzeltilmesi için açlık grevine başladı. Yaklaşık 1200 Filistinli tutuklunun açlık grevine başladığı, diğer 2300 tutuklunun ise 24 saat boyunca yemek yememe kararı aldığı bildirildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir