• DOLAR 32.267
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2402.332
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye-Japonya iş birliğinin önemli örneklerinden biri olan İnci GS Yuasa’nın yeni akü fabrikasının açılışına katıldı. Bakan Varank açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

YÜZDE 60’I İHRAÇ

“Bu fabrika ile bölge istihdamına katkı yüzde 25 artacak. Burada ileri teknoloji start/stop araç aküleri ve otomotiv ana sanayi tedarikçileri için en yüksek kalitede yeni nesil aküler üretilecek. Bu üretimin yüzde 60’ının ihraç edilmesi planlanıyor. Gerek üretimdeki teknoloji yoğunluğu gerekse oluşturduğu dış ticaret hacmi açısından bu ve benzeri yatırımların hızla çoğalmasını arzu ediyoruz. Bunun için de yatırımcı ve üreticilerimizi aktif bir şekilde destekliyoruz. İnci GS Yuasa da bakanlığımızca sunulan imkanlardan faydalandı. Akü sektörünün ilk Ar-Ge merkezine burası 10 yıldır ev sahipliği yapıyor. Bu sayede; yenilikçi fikirler, katma değeri yüksek ve rekabetçi ürünlere dönüşüyor.

ÜRÜN BAZLI YAKLAŞIM

“Yeni Ekonomi Programımızın Yapısal Dönüşüm Adımları açıklandı. Bu kapsamda; Sanayide Yerlileşme Programı doğrudan bizim sorumluluğumuzda hayata geçecek. Ürün bazlı bir yaklaşımımız olacak. Önceliğimiz orta yüksek ve yüksek teknolojili segmentte yer alan ürünler. Seçilen ürünün Ar-Ge’sinden ihracatına varıncaya kadar tüm gelişim sürecini tek pencereden yönetecek bir sistem tasarlıyoruz. Bu sistemde alıcı ve satıcıyı eş anlı destekleyeceğiz, böylece ölçeklendirme sorununu aşmayı ümit ediyoruz. Yine sistemimiz yerli katma değeri esas alacak. Yani, yurt içi kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmayı ve üretim kapasitesini çeşitlendirerek ileri taşımayı hedefliyoruz.”

YABANCILARA KAPALI DEĞİL

“Çok yapıcı, üretken ve verimli bir iş birliği ruhu oluşturduk. Mayıs ayında kamuoyuyla tüm detayları paylaşacağız. Ortak akılla şekillendirdiğimiz bu politikanın üretim dinamiklerimize güçlü bir destek katacağını düşünüyorum. Programımızın adı Yerlileşme, ama bu yabancılara kapımız kapalı anlamına gelmiyor. Biz üretimdeki yerli katma değerin payını artırmanın peşindeyiz. Dolayısıyla ülkemizde üretim yapan yerli ya da yabancı her kim olursa olsun, bizim için eşit öneme sahip olmaya ve imkânlardan eşit ölçüde faydalanmaya devam edecek. Çünkü; Türkiye’de üreten herkes bizim için yerlidir.”

YÖNÜMÜZ KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

“Türkiye’nin önünde 4 buçuk yıl seçimsiz bir dönem var. Biz bu dönemi reform ve atılım dönemi olarak görüyoruz. Bu yeni dönemde hedeflerimize odaklanacağız. Tek bir gündemimiz var, ekonomimizi güçlendirmek, Türkiye’yi büyütmek. Milletimizin refahını yükseltecek, her alanda bağımsızlığımızı pekiştirecek politikalar üretmeye devam edeceğiz. Türkiye olarak yönümüz katma değerli üretimdir, istihdamdır. Bu hedefimizden bir milim bile sapmadan, inşallah Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız.”