"Kan bağışı konusunda daha duyarlı olmalıyız"
Dünya İslam Sağlık Birliği Suriye Koordinatörü ve Sağlık-Der Kilis Şube Başkanı Yahya Öztürk, kan bağışında bulunmanın önemli olduğunu belirterek, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Sağlık-Der Genel Merkezi ile Kızılay Kan Merkezi arasında imzalanan protokol kapsamında Kilis'te, "İyilik Senin Kanında Var" temasıyla düzenlenen kan bağışı kampanyası yoğun ilgi gördü.
Dünya İslam Sağlık Birliği Suriye Koordinatörü ve Sağlık-Der Kilis Şube Başkanı Yahya Öztürk, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Kızılay Kilis Kan Merkezi'ne giderek kan bağışında bulundular.
Vatandaşların da destek verdiği kampanyada, kan vermek isteyen vatandaşlar, kan bağışçısı bilgilendirme formunu doldurarak, görevli olan doktorlar tarafından genel durumları değerlendirildi.
Bağışçının, kan basıncı ve nabzı ölçülerek, kan sayımı için küçük bir örnek alındı. Daha sonra sağlık açısından sorunu bulunmayan vatandaşlardan kan alındı.
Kan bağışının ardından İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Dünya İslam Sağlık Birliği Suriye Koordinatörü ve Sağlık-Der Kilis Şube Başkanı Yahya Öztürk, "İyilik Senin Kanında Var" sloganıyla düzenlenen kan bağışı kampanyasının yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
"Vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz"
Öztürk, "Bir Kan 3 can' şiarıyla Sağlık-Der Genel Merkezinin Kızılay Kan Merkezi ile yaptığı protokol çerçevesinde biz de Kilis Sağlık-Der olarak bugün Kızılay'a kan bağışında bulunduk. Bütün vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya ve bu insani programlara azami derecede katılmaya davet ediyoruz." dedi.
"Türkiye'de yıllık kan bağış oranı yüzde 2'dir"
"Tüm dünyada ve ülkemizde kan bağışı oldukça önemlidir." diyen Öztürk, "Her yıl binlerce insan, trafik kazası, iş kazası, ev kazaları, küçük kazalar ya da hastalık sonucunda kan kaybı yaşayabiliyor ve kan ihtiyacı da doğabiliyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 81 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de yıllık kan bağış oranının, nüfusun yüzde 2'si kadar olduğunu gösteriyor. Bu oran diğer ülkelerde yüzde 6 seviyelerindedir. Kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da pozitif yönde etkiliyor. İnsanların ihtiyaç duyduğu kan, bulunamadığı zaman ölümler olabilmektedir. Çoğu zaman da istenilen kan ve miktarı bulunamamaktadır. Ülkemizde kan bağış oranının bu kadar düşük olması, bizlere, 'Kan Lazım' mobil uygulamasını kullanarak bağış sayısının artırılması ve Türkiye'de gönüllü kan bağışlarına teşvik edilmesi planlanıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısının çok az olmasından dolayı kan ihtiyacının karşılanamadığına dikkat çeken Öztürk, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini belirtti.
"Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir"
Öztürk, "18 ve 65 yaş arası olan, sağlıklı, bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan ve 50 kilogram üzerinde olan kişiler kan bağışında bulunabilir. Ancak bağışçıların sağlık kontrolünün yapılması ve temel bir muayeneden geçirilmesinin sonrasında kimlerin kan verebileceği tespit edilir. Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar ise 4 ayda bir, kan bağışında bulunabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir." şeklinde konuştu.
Kanın yapılamayan tek ilaç olduğunun altını çizen Öztürk, "Bir gün siz de kana gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığımız her kan ile ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır." diye konuştu.
"Kan vermenin birçok faydası vardır"
Kan vermenin faydaları ile ilgili de bilgi veren Öztürk, "Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı, kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Dolayısıyla kan vermenin gerçekten kişiye çok büyük faydaları vardır. Kan bağışçısı her kan verdiğinde; AIDS, hepatit B, hepatit C, sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)