• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte Bugün- 15 Nisan 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1912: Yapıldığı tarihte dünyanın en büyük gemisi olan ve -haşa- "Tanrı bile batıramaz" sloganıyla 10 Nisan 1912'de İngiltere'den ABD'ye yola çıkan Titanik adlı yolcu gemisi 15 Nisan gecesi, Atlas Okyanusu'nda sulara gömüldü. 1000'den fazla insanın öldüğü kazayı tarihe kaydettiren şey, ölenlerin çokluğu değil, insanoğlunun Allah'a kibirlenmesiydi. Zira güneş, yıldızlar, dağlar, karıncalar, karıncanın kalbi, karıncanın gözbebeği gibi muhteşem varlıkları yoktan yaratan Allah'a karşı yapılan bir gemiyle kibirlenip "Bu gemiyi Allah bile batıramaz" demek ve bu geminin daha ilk seferinde batması ne kadar ibretli bir olaydır!
1922: Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H. Best, şeker hastalığına karşı kullanılan insülini buldu.
1925:Kemalist sisteme karşı kıyam eden Şeyh Said yakalandı

1946: Necip Fazıl Kısakürek, Sümerbank’ın devlet kurumu gibi değil, bir partinin organı gibi çalıştığını söylediği gerekçesiyle üç buçuk ay hapis, 115 lira para cezasına çarptırıldı.

1952: ABD'nin stratejik bombardıman uçağı B-52  ilk uçuşunu yaptı. B-52'ler uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır. Soğuk savaş yıllarında SSCB topraklarına nükleer bomba taşınabilmesi amacı ile geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 15 Nisan 1952'de gerçekleştirmiştir. 1954 yılından itibaren B-36  ve B-50 uçaklarının yerini alarak ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanıma girmiştir. ABD Hava Kuvvetleri'nde "Buff" diye bilinirler. Halı bombardımanı diye adlandırılan, güdümlü olmayan basit konvansiyonel bombalar kullanarak geniş alanların isabet oranı yüksek olmadan bombalanmasında etkili olarak kullanılırlar. Körfez savaşındaki bombaların çoğu B-52'ler tarafından atılmıştır. 18 Ocak 1957'de 3 B-52B dünya etrafında hiç durmadan uçarak rekor kırmıştır. Bu uçuş 49 saat 19 dakika sürmüştür ve havada 3 kez yakıt ikmali yapılmıştır. 21 Mayıs 1956'da Bikini Atolü Adasına havadan ilk hidrojen bombasını atan uçak bir B-52'dir. B-52'ler, özellikle Afganistan'da yoğun olarak kullanılmışlardır. Dünya ve insanlık tarihine en çok insan öldürebilecek silahları kazandıran Amerika ve diğer Batılı ülkeler, bu şekilde Kabil'in yolunu tutmuş olduklarını göstermektedirler.

1967: New York ve San Francisco'da yaklaşık 200 bin kişi, Vietnam Savaşı'nı protesto etti.

1970: Japonlar ilk elektronik hesap makinesini üretti.

1973: Duruşmalara başörtülü giren kadın bir avukatın Ankara Barosu'ndan kaydı silindi.

1994: ABD’de bulunan Başbakan Çiller, ABD Başkanı Clinton'a "Bize ekonomik destek vermezseniz, Türkiye'ye şeriat gelir ve bu da dünyayı, Müslüman-Hıristiyan savaşına götürür." diye uyarıda bulundu.

Ne ilginç bir tevafuk ki, 5 yıl sonra aynı günde 15 Nisan 1999'da Batının saygın gazetesi olarak bilinen The Financial Times, 99 seçimleri öncesinde Çiller için " Çiller, tıpkı bukalemun gibi" benzetmesini yaptı. Çiller için "Bir bukalemun gibi her şekle girebilme yeteneği yüzünden Tansu Çiller eğitim görmüş kesimlerde kaygı oluşturuyor" diyen gazete aslında benliğini dahi satarak kimselere yaranamayacağı gerçeğine vurgu yapmış oldu.

1994: Dünyanın en geniş kapsamlı ticaret antlaşması olan Dünya Ticaret Örgütü, 120 ülkenin imzasıyla kabul edildi. 1 Ocak 1995'de fiilen başlamıştır. Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen çok taraflı bir anlaşma olan ve 1947'de 23 ülke tarafından imzalanan bir anlaşma ile kurulan GATT'ın devamıdır. Dünya Ticaret Örgütü, üye ülkelerin aralarındaki ticaret kurallarını belirleyip ortak bir konsensüs sağlar ve ticari anlaşmazlıkları çözer.

2000: Görev süresi Mayıs'ta bitecek olan Demirel'in yerine kimin Cumhurbaşkanı olacağı bir türlü netlik kazanmıyor. Koalisyon hükümetinin bir isim üzerinde anlaşamaması sonucu Başbakan Ecevit, tüm siyasi partileri ziyaret ederek ortak bir isim arayışına başladı. Bu süreç sonunda Ahmet Necdet Sezer'in ismi ortaya atılacak ve tarafsız diye hükümet ortağı partiler tarafından olumlu bulunacaktı. Ancak Sezer, Cumhursuz bir Cumhurbaşkanı olarak Ecevit Hükümetiyle hep çatışacaktı. Cumhuriyetin en vetocu cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Sezer, kendisini Cumhurbaşkanı yapan Ecevit'i seçip seçtireceğine bin pişman edecekti. Nitekim Ecevit ile en meşhur kavgası, Sezer'in Anayasa kitabını Ecevit'in suratına attığı MGK toplantısı olacaktı.

2002: Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na zırhlı birliklerle saldıran işgalci İsrail ordusu, yaklaşık 1300 sivili katletti. İnsan Hakları İzleme ve Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre yüzlerce binanın tamamen yok edildiği şehirde binlerce sivil yaralanmış ve 4000 kişi de evsiz kalmıştır.  Cenin katliamı, 21. yüzyılın ilk toplu kıyım ve imha saldırısı olarak tarihe geçmiştir.

2004: "El Arabiye" adlı Arap yayın kuruluşu tarafından yayımlanan ve doğruluğu CIA tarafından da tespit edilen bir ses kasetinde Usame Bin Ladin, Müslümanlara saldırmamayı kabul eden tüm Avrupa ülkelerine barış önerdi, ancak ABD'ye şiddetle saldırdı.. Avrupalılar, topluca bu öneriyi reddetti ve El Kaide ile görüşmeyeceklerini bildirdi.

2009: İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6'dan yüzde 15.5'e çıkarak yeni bir rekor kırdı.

2010: Muğla'da polis ve jandarmanın kayıtlarına göre kent genelinde 2008'de 694, 2009'da 817 kişinin intihara kalkıştığı açıklandı. Günde 3 intihara denk gelen vakalarda 2008'de 43'ünün, 2009'da 50'sinin öldüğü bildirilirken güvenlik güçlerinin kayıtlarına girmeyen intihar vakaları da dâhil edildiğinde ortaya daha vahim bir tablo çıkıyor. Muğla'da her gün 3 kişinin intihar girişiminde bulunduğu, haftada 1 kişinin de bu girişimler sonucu öldüğü, Türkiye genelinde intihar oranı yüz binde 3, Ege Bölgesi'nde yüz binde 5'ken, Muğla'da bu oranın yüz binde 8'e çıkması bölgeye turistlerin yoğun olarak gelmesine bağlanıyor.

2014: Son 500 yılda sadece 3 kez gerçekleşen "Kanlı Ay Tutulması" olarak da tabir edilen. Nadir görülecek bir ay tutulması yaşandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir