• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Enfal Katliamı'nın 31'inci yıl dönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesinde enfal Katliamı'nın 31’inci  yılı nedeniyle anma etkinlikleri düzenleniyor. Gerçekleşen anma törenlerinde, resmi temsilcilerin yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve katledilenlerin yakınları hazır bulundu.

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, Enfal faillerinin büyük bölümünün hâlâ yargılanmadığını belirterek, Irak Yüksek Mahkemesinin Enfal kararlarını uygulamasını taleb ettiler.

8 aşamadan oluşan Enfal Katliamı kapsamındaki operasyonlar 1988 Şubatı'nın ortalarında göç ettirmelerle başlamıştı. Kürdistan'ın neredeyse bütün alanlarına doğru genişleyen Enfal operasyonu hızla yayılan sindirme politikalarıyla 14 Nisan 1988'de çok tehlikeli bir seviyeye çıktı.

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 2007 yılında aldığı bir kararla Enfal operasyonunu, Kürtlere karşı girişilen bir soykırım olarak kabul etti ve ardından Enfal katliamına katıldıkları gerekçesiyle yüzlerce kişinin tutuklanması sürecini başlattı.

Enfal Katliamının ilk aşaması 23 Şubat 1988'de Cafayet Bölgesinde başlatıldı ve aynı yılın 18 Mart'ına kadar devam etti. 22 Mart'ta başlayıp 2 Nisan'da sona eren ikinci aşama ise Qeredax Bölgesini içerisine alıyordu. Germiyan'da başlayan üçüncü aşama ise 7 Nisan'da başlayıp 20 Nisan'a kadar devam etti. Dördüncü aşama, 3 Mart'ta Qelay Sewke ve Zeyi Bıçuk alanlarında başlayıp 15 Mart'a kadar sürmüştü. 15 Mart'ta başlayıp 25 Mart'a kadar devam eden beşinci, altıncı ve yedinci aşamalar, Şaqlawa ve Rewanduz bölgelerini kapsamıştı. 26 Mart'ta başlayıp 9 Eylül'e kadar süren son aşamanın hedefinde ise bütün Behdinan Bölgesi vardı.

Baas rejimi, tamamı 8 aşamadan oluşan enfal operasyonlarında, bu alanlardaki tüm köy, kasaba ve ilçelerindeki Kürtleri katliamlardan geçirmiş, kalanları ise Irak'ın güneyine doğru sürüldü. 100 bini aşkın (kimi kaynaklara göre 150, kimi kaynaklara göre ise 180 bin) Kürt, toplu katliam, kurşuna dizilme gibi vahşi yöntemlerle öldürülmüş ve toplu mezarlara gömülmüş, 4 bin 665 köy yerle bir edildi.

Enfal Katliamı ile 3 bin cami, 2 bin okul, 300 hastane, 27 kilise harabeye çevrilmiş, bir milyon kişi Kürdistan'dan göç etmek zorunda kalmıştı. Baas rejiminin yıkılması sonrasında ise çok sayıda toplu mezar bulunmuştu.

Kürdistan Parlamentosu, 14 Nisan'ı Enfal Katliamı'nı anma günü olarak kabul ediyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir