Hayvan yetiştiricilerinin bahar sevinci
Bingölde, zorlu kış mevsiminin ardından baharın gelmesiyle birlikte aylardır ahırda beslenen hayvanlar meralara çıkarılmaya başlandı.
Doğu Anadolu bölgesinde zorlu geçen kış mevsiminin ardından, baharın gelmesi ve havaların ısınmasına sevinen hayvan yetiştiricileri, aylardır ahırda besledikleri hayvanlarını mera ve otlaklara çıkarmaya başladı.
Bingöl'deki hayvan yetiştiricileri de kışın zor şartlar altında besledikleri hayvanlarını, mera ve otlaklara çıkarmanın sevincini yaşıyor.
Bingöl’ün Genç ilçesinden geçen Murat Nehri kenarında baharın gelmesiyle hayvanlarını mera ve otlaklara çıkardıklarını belirten hayvan çobanı Mehmet Temiz, zorlu kış mevsiminin ardından bahara ulaştıklarını söyledi.
Temiz, "Bu kış hayvan sahipleri için zor geçti. Allah’a şükür kışın ardından bahara ulaştık. Bahar ayları bizim için iyi geçiyor ve rahat edeceğimiz bir mevsim diyebilirim." dedi.
Kış mevsiminin her açıdan kendileri için çetin geçtiğini belirten Temiz, "Kış aylarında hayvanları yemleme olsun, kuzulama dönemi olsun gerçekten çok zor iş. Şu an ilkbahara yetiştik, bizim rahatlık dönemimiz başladı. Kışın zorluklarını unutmaya çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi hayvanlarımız merada otluyor. Her taraf yeşillik. Şu anda biz de hayvanlarımız da rahat ediyoruç." diye konuştu.
"Sıcakların artmasıyla beraber Karlıova yaylalarına gidiyoruz"
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte havaların ısındığını dile getiren Temiz, şunları söyledi: "Hayvanlarımızı sabah erken saatlerde otlatmaya götürüyoruz. Akşam olunca ahırlara geri dönüyoruz. Yılın 6 ayını içeride yemlediğimiz koyunlarımızı meraya getirdik. Havaların ısınmasıyla beraber hayvanların artık içeride kalmaması lazım. Bir süre burada kaldıktan sonra mayıs ayında Karlıova yaylalarına gidiyoruz."
"Hayvancılık mesleği zordur"
Hayvancılığın zor bir meslek olmasına rağmen geçimlerinin sağlanması için yıllardır uğraştıklarını ifade eden Temiz, "Hayvan besiciliği zordur ama iyi bir gelir getiriyor. Bizleri en çok zorlayan yem fiyatlarının yüksek olması. Bu yıl yem fiyatları daha fazlaydı. Hayvancılığa devlet desteği var. Hayvancılığın gelişmesi için devlet desteklerinin daha fazla olması gerekiyor. Hayvancılık mesleği aileden gelen bir meslektir. Bunun dışında başka işleri yapamıyoruz. Nüfusumuz fazla olduğu için mecburen babadan kalma mesleği devam ettirmek zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)