• DOLAR 35.322
  • EURO 36.443
  • ALTIN 3004.34
  • ...
"Artık yetenek üretimi yapmak zorundayız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen ve 10 paydaş üniversitenin katılımı ile Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliğinde 7'ncisi düzenlenen "İpekyolu Kariyer Fuarı" düzenlenen törenle açıldı.

Büyük bir katılımın olduğu ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde iki gün sürecek fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, bugüne kadar 6 fuar gerçekleştirildiğini belirterek, kariyer fuarlarının 7'ncisini düzenlediklerini söyledi.

Bu proje kapsamında gençleri, endüstriyle, devletle ve kamu kurumlarıyla buluşturduklarını belirten Atay, "Bu projenin 7'ncisini Gaziantep'te yapıyoruz. Ama şu ana kadar yapılanların en kalabalık ve en heyecanlı topluluğunun olduğu etkinlik. Salonumuzun iki katı da hınca hınç dolu. Demek ki Gaziantep boşuna hızla büyüyüp, gelişmiyor." dedi.

"2-3 soru insanın kaderi olabilir mi?"

Proje kapsamında Cumhurbaşkanlığı olarak kamu kurumlarının hepsinin külliyeye davet edildiğini ve o toplantının ardından çeşitli illerde fuarlar düzenlediklerini aktaran Atay, "Sadece Ankara ve merkezi birkaç büyük kentte var olan üniversitelerin mezunları kamuda çalışacak diye bir kural yok. Türkiye’nin dört bir köşesinde 206 üniversitemiz oldu. Herkes kamu kurumlarında da çalışmalı, bu fırsatı bulmalı. Bizim sloganımız, ‘Yetenek her yerde’ ve sadece büyük birkaç kentteki üniversitelerin mezunları en yetenekli anlamına gelmiyor. Sadece iki soru eksik yaptı diye başka bir üniversiteye giden bir insanın daha az yetenekli olduğunu kim söyleyebilir? 2-3 soru insanın kaderi olabilir mi? Hayat her gün aynen yeni bir tehdit getirdiği gibi yeni bir fırsat getirir. Buradaki arkadaşım da yetenek Kars'taki, İstanbul'daki de arkadaşım yetenek. Burada bize düşen; devlet olarak herkese eşit mesafede olmak, herkese şeffaf davranabilmek ve herkese fırsat eşitliği sağlayabilmek." ifadelerini kullandı.

"Kariyer öyle kolay belirlenebilen ve üstesinden gelinebilen konu değil"

Fuarda 70 kamu kurumunun temsil edildiğini anımsatan Atay, "Hepsinin yöneticileri, insan kaynakları yöneticileri ve uzmanları burada. Onlarla oturup konuşacaksınız. Kendi kariyerinizle ilgili sorularınıza cevap arayacaksınız. Kariyer öyle kolay belirlenebilen ve öyle kolay üstesinden gelinebilen konu değil. Hayattaki en önemli konulardan birisidir. Bir şey hayatımızda bu kadar çok önemli yer işgal ediyorsa bununla ilgili karar almak hiçte öyle kolay olmaz. Çok kolay karar veriyorsanız; bilin ki orada bir sorun var demektir. Belki de önemli fırsatları atlıyorsunuzdur." diye konuştu.

"Artık yetenek üretimi yapmak zorundayız"

Öğrencilere etkinlikleri takip etmeleri önerisinde bulunan Atay, "Onun için buradaki stantları gezmek, onlarla görüşmekte ihmalkâr olmayın. Bu son derece etkin bir organizasyon. Burada 30’un üzerinde iki gün boyunca etkinlik olacak. Hepsinden yararlanın. Biz 206 üniversitesi ve 7,5 milyonda üniversite öğrencisi olan bir ülke olarak, artık yetenek üretimi yapmak zorundayız. Kurumlarımız, reel sektör ve kamu bunu yapmak zorunda. Yani öğrenciyken sizi staja almak zorundalar. Son sınıfta iş aranmıyor. Dünyada gelişmiş ekonomilerde böyle bir uygulama yok. Son sınıfa geldiğinizde iş bitmiş olur. Erken yaşta buna başlamanız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konuşmasına bölgesel kariyer fuarlarının önemine işaret ederek başlayan Gaziantep Valisi Davut Gül de üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmının 4’ncü sınıfta kamuya yerleşmek için bir çaba içerisine girdiğine işaret etti.

"Üniversiteler kamuya personel yetiştiren kuruluşlar değil"

Gül, "Oysa dünya standartlarında üniversiteler, kamuya personel yetiştiren kuruluşlar değildir, aksine özel sektör ve kendisinin yaralandığı birey eğitim yuvasıdır. Biz kamuya eleman yetiştiren bir anlayışta kurtulmadığımız müddetçe hem üniversiteler görevini tam yapmamış olur ve hem de bu beklentiyle üniversitelere gelen öğrencilerimiz mutsuz olur. Gelişirken de petrol bulmadık, herhangi bir ülkenin doğal kaynaklarını sömürmedik, herhangi bir yerlerden para da gelmedi. Beşeri sermayemiz en önemli sermayemizdir.  Beşeri sermayeyi kaliteli kılan, üniversitelerimiz, liselerimiz ve eğitim yuvalarımızdır." dedi.

"9 bin kalifiye elemana ihtiyaç var"

Gaziantep'in ekonomik gücünü Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu sayısındaki rakamları da anlatan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye halı ihracatının yüzde 60’nı Gaziantep firmaları yapıyor ve organize sanayimiz Türkiye’nin en büyük en büyük organize sanayisi, 140 bin kişi istihdam ediliyor. Ama organize sanayide iş adamlarıyla konuştuğumuzda 9 bin personele ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Birileri iş arıyor ama fabrika sahipleri iş adamlarımız nitelikli personel bulamıyor. İşte bu bölgesel fuarlar, bunları orta ölçekte çözeceklerdir. Bu organizasyonda emeği geçen başta Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı olmak üzere, himayeleriyle buna güç veren Cumhurbaşkanı’mıza ve ekibine ve destek veren rektörlerimize, bütün katılımcılara her birinize teşekkür ediyorum."

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise coğrafyasının en büyük cazibe merkezi olan Anadolu’nun İbn-i Haldun’un  "Coğrafyamız kaderimizdir" vurgulamasının gereği olarak kaderini birlikte paylaşırken, doğru kararlar ve stratejik adımlar atması gerektiğini ifade etti.

"En büyük kaynağımız insan kaynağımızdır"

Gür, "Bizim en büyük kaynağımız insan kaynağımızdır. Yaşlanan dünyaya karşın, genç nüfusuyla büyük bir dinamizm oluşturan, risk alma becerisi olan ve vatan, millet mevzu bahis olunca canını vermekten çekinmeyen bir gençliğimiz var. Ancak bu gençliği geleceğe doğru taşımak zorundayız. Türkiye 2023 ve 2071 hedeflerine doğru giderken sizlere güvenerek ve sizlerin önünü açarak gidiyor." ifadelerini kullandı.

"28 milyon genç nüfusumuz var"

Türkiye’de şu anda 206 üniversite bulunduğunu, 320 milyon nüfusa sahip ABD’de ise 4 binin üzerinde üniversitede öğrenim verildiğini kaydeden Gür, "Demek ki sayı çok değil. Ancak bu sayıyla birlikte de kaliteli ve altyapısı güçlü üniversiteler oluşturmak zorundayız. Sizler buralarda eğitim aldıktan sonra iş sahalarında aranan, tercih edilen eleman olmak zorundasınız. İşte bu yüzden biz üniversiteler olarak kariyer fuarları düzenliyoruz. Bu konuda şimdiye kadar üniversitelerimiz bireysel olarak yapıyorlardı ama değişen dönüşen ve aynı zamanda bir ferdini bile heba etmemek adına her türlü kararı alan bir Cumhurbaşkanlığı sisteminde artık stratejik olarak bütün bölgelere yayılan ve ihmal edilmemiş hiçbir üniversite bırakılmadan herkes bu işin içerisine dâhil ediliyor. 28 milyon genç nüfusumuz var. Bunun kadar büyük bir dinamizm olabilir mi? Eğer bu dinamizmi iyi yönetirsek hep beraber Cumhurbaşkanlığımızın çatısı altında ileriye emin adımlarla yürüyebiliriz. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenizi öneriyorum." şeklinde konuştu.    

Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek fuarın açılışı yapılırken, fuara katkı sağlayan bölgedeki üniversite rektörlerine ve firma sahiplerine de plaket verildi. 

Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Yardımcıları, Gaziantep İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil Uysal ve çok sayıda protokol mensubu ile çeşitli üniversitelerden gelen öğrenci katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir