• DOLAR 32.587
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2461.135
  • ...
Antalya bölgesinde geçen sene 28 bin ton olan pamuk rekoltesinin bu sene 23 bin ton civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye genelinde pamuk üretiminde yüzde 40 azalma olduğunu söyleyen Antbirlik Genel Müdürü Atilla Diniz, “Pamuk üretimindeki azalmanın asıl sebebi, yurt içi ve yurt dışında piyasalarda oluşan lif pamuk fiyatlarıdır. Fiyatlar geçene seneye göre oldukça düşük. Geçen sene Antalya’da 80 bin dekar olan pamuk ekilen arazileri, bu sene 65 bin dekar civarında” diye konuştu

1 kilogram kütlü pamuğun çiftçiye maliyetinin 1.8 TL olduğunu ancak alım fiyatının Ege, Güneydoğu ve Çukurova’da 1.3 TL olarak belirlendiğini kaydeden Diniz, Antbirlik olarak pamuk alım avans fiyatını kilogram başına 1.6 TL olarak belirlediklerini kaydetti. Mevcut pamuk fiyatlarının bu şekilde devam etmesi durumunda gelecek yıllarda hem Antalya’da hem de Türkiye genelinde pamuk ekim alanlarında yüzde 50’lere varan düşüşler olacağını belirten Diniz, “Pamuk fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde, destekleme fiyatları önem kazanıyor. Şu anda kilogram başına 46 kuruş olan destekleme primi en az 60 kuruş olmalı ve ekim sezonundan önce açıklanmalı. Aksi taktirde Türkiye’de üretimin tüketimi karşılama oaranı dahada azalacak ve tekstil sektörünün ana ham madesi olan pamukta oluşacak dışa bağımlılıktan dolayı 1.7 milyar dolar ithalata gidecek” dedi.

Dünyada pamuk fiyatlarını ABD ve Çin’in belirlediğini kaydeden Diniz, “Çin dünyanın en büyük pamuk üreticisi, aynı zamanda tüketicisi. Çin dünyada en fazla pamuk ithal eden ülke durumunda. Çin’in ardından Türkiye geliyor. Ülkemizde 2011 yılında 750 bin ton pamuk üretim rekoltesi olurken, bu sene 550 bin tona düşecek. Türkiyenin yıllık pamuk tüketimi 1.2 milyon ton civarında. Ekim sahalarında daralma sürerse yurt dışından dah fazla pamuk ithal edeceğiz” dedi.

Türk üreticisinin pamuk üretimindeki verimde bir sorun olmadığını kaydeden Antbirlik Genel Müdürü Atilla Diniz, “Bugün Türk üreticisi verimlilikte, Avusturalya ve İsrail’in ardından dünyada 3’ncü sırada. Ancak pamuk üretim maliyetleri ve piyasalarda oluşan fiyatlar üreticiyi çok zorluyor. Bugün dünya fiyatları 70-72 cent aralığında. 2 yıl önce dünya piyasalarında pamuk 240 centi gördü” diye konuştu.

Üretimin arttırılması için dünya piyasalarında fiyatların artmasına ülke olarak etki edemeyeceğimizi ifade eden Diniz, “Ama üretimin artması amacıyla girdi fiyatlarında ayarlama yapılabilir. Üreticinin ana girdisi olan mazot ve gübrede KDV yüzde 1’e düşürülebilir. Ayrıca mazotun fiyatlandırması farklı olabilir. Yoksa her sene yüz milyonlarca doları pamuk ithalatına verebiliriz” dedi.

Antbirlik’in hem yatırımlara hemde çiftçiyi desteklemeye devam ettiğini kaydeden Diniz, “2011 yılında üretici ortaklarımıza 25 milyon TL kredi desteği verdik. Bu arada yatırımlarımızda sürüyor. Serik’te bulunan kooperatif ve çırçır fabrikasının kent merkezinde kalmasından dolayı Çandır beldesine takribi 10 milyon TL’lik bir yatırım yapıyoruz. Burada 11 bin 500 metrekare kapalı alanda, modern bir çırçır fabrikası ve tarımsal depolar ve idare binası inşa ediyoruz” dedi.

Timetürk