• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
MAÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarından öncü adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek standartlara ve kaliteye sahip araştırma olanaklarını her düzeydeki araştırmacıya sağlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Mardin’e sağlık, sanayi, bilimsel araştırma imkânları ile bölgesel kalkınmada ihtiyaç duyulan laboratuvar kapasitesini artırdığı bildirildi.

Laboratuvar Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Velid Ünsal, çeşitli alanlardaki Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere gıda ve ziraatla ilgili analizlere ilişkin teknik altyapısının da kısmi olarak tamamlandığı bilgisini verdi.

Ünsal, Bölgenin en nitelikli araştırma merkezi olma hedefiyle yürüttükleri yoğun çalışmalar sonucunda hizmet verdikleri bazı önemli analizlerin yanı sıra Mardin ve Doğu bölgelerinde kamu kuruluşlarının ve özel sektörün bu yöndeki taleplerini daha geniş çerçevede karşılayabilecek potansiyeli oluşturduklarını ifade etti.

Günümüz araştırma teknolojisi gereksinimlerini karşılamak adına kromotografi laboratuvarı bünyesinde bulunan HPLC gibi cihazlara, Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrofotometresi (GC-MS) cihazlarını da katarak çok boyutlu analizlerin uzun süredir yapıldığını hatırlatan Ünsal, bununla birlikte aflatoksinler, tıbbi ve aromatik bitkilerdeki uçucu yağlar ve aroma bileşikleri analizleri ve diğer bazı analizler için de alt yapılarını tamamladıklarını ve üniversite bünyesinde yürütülen bazı projeler kapsamında bazı analizler için de hizmeti sunduklarını belirtti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gıda Koordinatörü aynı zamanda Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Aziz Korkmaz, aflatoksin analizinin önemine vurgu yaparak, aflatoksinlerin çoğunlukla kırmızıbiber, incir ve fıstık gibi kurutulmuş meyve ve sebzelerde kurutma ve depolama sırasında bazı küfler tarafından oluşturulan bulaşanlar olduğunu söyledi.

Korkmaz,  Araştırma Laboratuvarında gıda ve yemlerde HPLC ile Aflatoksin analizi test denemelerinin başarıyla tamamlanarak numune kabul işlemlerine başlandığını belirterek, “Merkezi Araştırma Laboratuvarımızda ayrıca, önümüzdeki günlerde HPLC ile Okratoksin analizinin alt yapısını tamamlayıp, deneme testleri başarıya ulaştıktan sonra numune almaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, laboratuvarın bölgenin elverişli iklimi ve işgücü ile en önemli hayat kaynağı olan sanayi, üretim ve ticaretin belkemiğini oluşturan sektörel alanlar için çok önemli sacayağını oluşturduğuna işaret etti.

Ağırakça, “Üniversite olarak, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile kişilerin analiz ihtiyaçlarını araştırma laboratuvarımızın olanakları ölçüsünde karşılayarak, sanayi ve üniversiteler ile disiplinlerarası ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesine katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Üniversite yerleşkesinde bin metrekare kapalı alan üzerinde 3 katlı binada hizmet veren analitik kimya, gıda, yakıt, toprak ve çevre analiz laboratuvarlarını bünyesinde barındıran laboratuvar, 3 öğretim üyesi, 5 öğretim görevlisi, 1 kimyager ve idari- teknik personeliyle endüstriyel sektörlerde standartların oluşmasına öncülük ederek uluslararası geçerliliği olan standardizasyon ve sertifikasyon çalışmalarını sürdürüyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir