Yargıtay'dan 'askerlik yaşı' açıklaması!
Bedelli askerlik kanunun çıkmasının ardından bir gün eksik ya da nüfusa hatalı yazdırma nedenleriyle bedelliden yararlanamayanların başvurduğu yaş büyütme veya düzeltme davalarında Yargıtay’dan önemli bir karar çıktı. Yargıtay, yaş büyütme yapan adayların resmi hastane kaydı raporları haricinde işlem yapanların başvurularını reddederek bedelliden faydalanamayacağına hükmetti.
ANKARA - Geçtiğimiz yıl içinde 1 Ocak 1994 tarihi de dahil 25 yaş, 15 bin bedel ve 21 günlük temel eğitim şartı ile çıkartılan bedelli askerlikten faydalanmak isteyen yaşı küçük yazılmış ya da yaşını büyüterek bedelliden faydalanmak isteyen adaylar mahkemeye başvurmuştu. Ailesi tarafından nüfusa geç yazdırılan adayların yanı sıra yaşını da büyüterek bedelliden faydalanmak isteyen adaylara mahkemeden red kararı çıktı.
BEDELLİDE YAŞ OYUNUNA YARGITAY DUR DEDİ
Nüfusa geç yazdırılanlar için mahkeme resmi hastanenin doğum belgesini kabul ederek yaş düzeltmesi yaptı ancak bir belge olmaksızın mahkemeye başvurarak yaşını büyütmek isteyen adayın başvurusunu reddetti. Başvurusu reddedilen bir bedelli adayı konuyu Yargıtay’a taşıdı. Bedelli adayı, mahkeme kararıyla yaş değişikliği sonrasında bedelli askerlikten yararlandırılması talebiyle yaptığı başvurunun yaş değişikliğinin doğum belgesine dayanmadığı gerekçesiyle reddi işlemine karşı Anayasa’ya aykırı olduğu iddiası ile mahkemenin kararını iptali için Yargıtay’a başvurdu.
RESMİ HASTANE KAYITLARINI ESAS ALDI
Yargıtay başvuruyu inceleyerek karara bağladı. Üst mahkeme kararın Anayasa’ya aykırı olmadığını 12 maddelik gerekçeli kararı ile bedelli adayına açıkladı. Adayın yaptığı başvuruyu reddeden ve mahkemenin verdiği kararın doğru olduğunu beyan eden üst mahkeme, gerekçekli kararında “Askerlik kanununda yer alan 81. maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ‘resmi hastane kayıtları esas alınarak’ ibaresinin Anayasa’ya ayrkırı olmadığına ve oybirliği ile itiraz reddedildi” ifadelerine yer verdi.