• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Kadına Şiddeti Önleyecek 6 Maddelik Eylem Planı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM)Kadın Dostu Kentler Projesi Koordinatörü Ruşen Ayaz ve Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Birgül Bilgin ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında ilk olarak `25 Kasım` gününün önemi anlatıldı.

25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti`nde 3 kız kardeşin yönetimi ele geçirenler tarafından öldürülmesinin ardından BM bugünü `Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü` olarak belirlendiğini kaydeden Birgül Bilgin, Türkiye`de de 25 Kasım`ın "Şiddete Karşı Mücadele Günü" olarak benimsendiğini söyledi. Tüm dünyada her 4 kadından birisinin şiddet gördüğünü kaydeden Bilgin, "Türkiye`de son 7 yılda öldürülen kadınların oranında Adalet Bakanlığı verilerine göre yüzde 1400 artış oldu. Bir başka istatistiğe göre ise Türkiye`de her 5 kadından 2`si şiddet görüyor. Samsun ölçeğini ele alacak olursak İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında 45, 2012 yılında ise 266 kadın koruma alıntına alınmış." dedi.

Günün önem ve anlamını belirten konuşmanın ardından BM Kadın Dostu Kentler Projesi Koordinatörü Ruşen Ayaz, kurul olarak kadınların toplumda hak ettiği yere gelmesi için 6 maddelik eylem planı hazırladıklarını belirtti. Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı`nın `eğitim, sağlık, istihdam, şiddetle mücadele, karar mekanizmalarına katılım, kentsel hizmetler` adları altında oluşturulduğunu vurgulayan Ayaz, "Bunlar da kendi içlerinde maddelere ayrılıyor. Bu projenin uygulanması için 2 Ağustos tarihinde İl Kadın Kadın Hakları Karar Verici Kurulu ile Teknik Kurul üyeleri bir araya gelip planı her ayrıntısı ile inceledikten sonra uygulanmasına karar verdi. Uygulanmaya başlanan eylem planı tüm Türkiye`ye örnek olacağı kanaatindeyim bu kapsamda ilimizdeki tüm STK`ları ve bireyleri gelecek nesillerimizin ve kadınlarımız daha sağlıklı bir ortamda yaşam sürmeleri için bu projeye destek olmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir