• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin eğitilmesi çok önemlidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin eğitilmesinin önemli olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Türkiye'de eğitim alan bu gençlerin Suriye'nin yeniden inşasında ve gelişiminde önemli görevler üstleneceğini söyledi.  

2011 yılının mart ayında Suriye'de başlayan iç savaşın ardından 4 milyona yakın Suriyeli, ülkelerindeki iç savaş neticesinde Türkiye'ye sığındı. Bu mültecilerin yaklaşık 900 bini okul çağındaydı. Okul çağındaki Suriyeli mültecilerin yaklaşık yüzde 65'i okula gidiyor.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Suriyeli mültecilerin okullaşma oranı ve geçtiğimiz yıl Gaziantep Üniversitesi’nin Sosyoloji Bölümü'nde kurulan, Türkiye'de ilk ve tek olan Göç Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalarla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki iç savaştan en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Gür, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden bir milyon 100 binini okul çağındaki çocukların oluşturduğunu, bu çocukların eğitim sistemine dâhil edilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin eğitilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Gür, Türkiye'de eğitim gören bu gençlerin Suriye'nin yeniden inşasında ve gelişiminde önemli görevler üstleneceğini söyledi.

Gür, "2011 yılında bu iç savaş başladığı andan itibaren göçler başlayınca, Gaziantep Üniversitesi olarak biz bu sorumluluğumuzu yerine getirdik. Çünkü buraya gelen, okuma çağında olan her bir kişiyi bizim eğitme sorumluluğumuz vardı. Eğer bunlar ülkelerine dönecekseler ki dönmelerini istiyoruz. İstiyoruz ki Suriyeliler ülkelerine gittiklerinde eğitimli bir şekilde gitsinler ve Suriye'de entelektüel kapasitede eğitilmiş bireyler olarak Suriye'yi yeniden inşa etsinler. Bunu da Gaziantep olarak biz yapalım istedik. Velev ki burada kalacaklar, peki eğitimsiz tamamen toplumun başına bela insanlar olarak mı kalsaydılar? O yüzden biz bu sorumluluğu yerine getirdik." dedi.

"Gaziantep Üniversitesi'nde 2 bin 360 öğrenci eğitim görüyor"

Gür, bu kapsamda Gaziantep Üniversitesi'nde 2 bin 360 öğrencinin eğitim aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Suriyelileri üniversitede eğitmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ettik, ama bu da yetmedi. Şehir içerisinde yaşayan insanların, annelerin, babaların, kadınların ve çocukların hep birlikte Türkiye toplumuna uyum sağlamaları gerekiyordu. Bunlarla ilgili çalışmalar yaptık, şu anda 2 bin 360 Suriyeli öğrenci üniversitemizde eğitim görüyor. Bu konuda bizim asıl yapmış olduğumuz en önemli iki proje; Arapça eğitimle lisans eğitimi verdik. Türkiye'nin İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak üç dilde eğitim veren tek üniversitesiyiz. Biz sadece burada eğitim vermeyelim. Güvenlikli bölgede de yükseköğretimi teşvik ederek, Suriye'de güvenli bölge algısını daha güçlü kılalım diye bakanlar kurulu kararıyla cumhurbaşkanımızın da direktifleriyle ilk defa Türkiye'de yurtdışında yüksek eğitim akademik birimi Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak açıldı. Cerablus'ta yüksek meslek okulu eğitime devam ediyor."

 "Türkiye'de ilk ve tek olan 'Göç Enstitüsü'nü kurduk"

Milyonlarca göç alan Türkiye'de göçü koordine edecek ve bu göçün akademik altyapı çalışmalarını da yapacak bir araştırma olmadığı için Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Türkiye'de ilk ve tek olan "Göç Enstitüsü"nü kurduklarını belirten Gür, kurulan bu enstitüde Suriyelilerle ilgili çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Gür, "Biz bunu Cumhurbaşkanımıza teklif ettiğimizde yine Türkiye'de ilk ve tek olan Göç Enstitüsü’nü Gaziantep Üniversitesi'nde kurduk. Enstitüyü kurar kurmaz da biz hemen Suriyelilerle bu işe başladık. Gaziantep'teki Suriyeliler üzerinde araştırma yaparak çok geniş kapsamlı tarihe önemli bir not düştük. Bu araştırmayla birlikte ki Gaziantep'te yaşayan 450 bine yakın ki Suriyeliler, farklı farklı mahallelerde oturuyorlar. Biz 129 mahalleye giderek, bin 824 aileyle görüşme yaptık. Bu görüşmenin sonucunda da harika bir rapor çıktı ki şu ana kadar bu konuda yapılmış olan çalışmaların en kapsamlısı ve en reelidir. Dolayısıyla biz bununla iftihar ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suriyelilerle ilgili yaptığımız çalışma şehir efsanelerini çürüttü"

Göç Enstitüsü’nün önümüzdeki günlerde yeni bir çalışma daha yapacağını belirten Gür, "Yine bu Göç Enstitümüzün çatısı altında Gaziantep'te yerleşmiş olan Suriyeliler, Türkiye hakkında ne düşünüyorlar, Türkiyeli komşuları ve Türkiye vatandaşları ile ilgili düşünceleri nedir? Bu şekilde bir çalışma yapacağız. Bu çalışmanın ikinci ayağı ise kendi yanı başında komşu edindiği ve yardım ettiği Suriyeliler hakkında Türkiyeli vatandaşlarımız ne düşünüyor. Çünkü bu çok önemlidir. Son zamanlarda bazı şehir efsaneleri dolaştırılıyordu. Burada bizim tamamen ortaya koymuş olduğumuz bu çalışma bu şehir efsanelerini çürüttü. 'Suriyeliler problem oluşturuyorlar, sürekli kavgacılar, burada evleniyorlar, ücretsiz okullara gidiyorlar.' şeklindeki algılar reel rakamlarla ortaya konuldu. Dolayısıyla da hem Suriyelilerin doğru algılanması hem uyum süreçlerinin başarılı yürütülmesi hem de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından biz uluslararası arenada sağlam ve tarafsız delillerle bu çalışmaları üreterek, ortaya koyarak, aynı zamanda bu konuda Türkiye'nin algısını güçlendirmiş oluyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir