• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
​"Ayasofya ibadete açıldığında Avrupa'ya güzel bir mesaj verilmiş olur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim döneminde, "Milletimizin yıllardır Ayasofya'yı cami olarak görme özlemi var. Ayasofya müze olarak anılmayacak ve Ayasofya'yı cami olarak anacağız." açıklamaları kamuoyunda Ayasofya'nın tekrar cami olarak ibadete açılması talebini gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya açıklamasını değerlendiren Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral, Ayasofya'nın bir an önce cami olarak ibadete açılmasını istediklerini ve bu konuda da gereken adımların ivedi bir şekilde atılması gerektiğini söyledi.

"Ayasofya Müslümanlar için bir semboldür"

Göral, "Ayasofya malumunuz İstanbul'un fethi ile birlikte İstanbul'u feth eden Fatih Sultan Mehmet Han tarafından cami olarak kullanılmaya başlandı. O tarihten itibaren Cumhuriyet dönemine kadar cami olarak kullanıldı. Osmanlı döneminde Ayasofya Camii olarak hizmet verdi. Aslında sadece bir cami veya bir bina haricinde Ayasofya'nın bir sembol niteliği bulunmaktadır. Ayasofya, Müslümanlar için bir semboldür. Müslümanların burayı feth etmesi ve burayı camiye çevirmesinden dolayı İslam dünyasında Ayasofya bir sembol olarak kabul edilir. Tabi aynı şekilde Hıristiyan dünyası da burayı sembol olarak kabul ettiğinden dolayı böyle bir sıkıntı söz konusu." dedi.

"Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet tarafından bize emanet edilmiştir"

Ayasofya’nın ibadethane olma özelliğinin yanında aynı zamanda bir tarih mirası olduğunu ifade eden Göral, "Madem biz burayı almışız ve Fatih Sultan Mehmet tarafından burası camiye çevrilmiş, sadece camiye çevrilmekle kalmamış Ayasofya aynı zamanda Fatih sultan Mehmet Han tarafından bir vakfiye haline getirilmiştir. Bununla ilgili kendisinin ‘Ayasofya vakfiye beyannamesi’ diye bir belgesi vardır, bir beyannamesi vardır. ‘Ayasofya’yı biz camiye çevirdik ve şayet burayı cami dışında kullanacak kişilere lanet olsun’ diye bir ifadesi de vardır. Bunu vakfiye okuyan kişiler bilir. Bununla ilgili olarak da yani biz Müslümanlar ve İslam dünyası olarak talebimiz; Ayasofya'nın cami olarak tekrar ibadete açılmasıdır." diye konuştu.

"Ayasofya tekrar cami olarak hizmet vermelidir"

Ayasofya'nın bir an önce yeniden ibadete açılmasını istediklerini belirten Göral, "Ayasofya'nın gerçek manada tekrar ibadete açılması ve bu şekilde İslam âlemine tekrar bir sembol olarak hizmet etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Zaten şu anda Avrupa’nın camilere ve Müslümanlara olsun düşmanlıklarını da görmekteyiz. Tüm dünyada özellikle de Avrupa'da Müslümanlara karşı bir antipati mevcut ve her geçen gün Müslümanlara ve camilere karşı bir düşmanlık içerisindedirler. Bu artık İslam'ın Avrupa’ya hakim olacağının mı korkusudur veya başka bir şey midir şu anda Avrupa'da böyle bir düşmanlık var." şeklinde konuştu.

"Ayasofya ile ilgili iyi bir kamuoyu oluşturmamız gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim döneminde Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklamalarının kamuoyunu heyecanlandırdığını ve bu konuda bir an önce adım atılması gerektiğini belirten Göral, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız güzel bir konuya temas etti. Halkın da böyle bir desteği ve isteği var. Halkın zaten bu isteği sürekli var. Bu da zaman zaman dile getiriliyor. Yine Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasıyla ilgili basın açıklamaları, eylemler, sabah namazı buluşmaları olsun ve buna benzer birçok etkinlik de yapılıyor. Cumhurbaşkanımız da bu konuyu dile getirmişken sivil toplum kuruluşlarının ve halkımızın bu konuda destek vermesi gerekiyor. Ayasofya ile ilgili iyi bir kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Bu isteğin altının doldurulması gerekiyor. Ayasofya bize aittir. Bu konuda destek vermemiz lazım. Bir an önce Ayasofya'nın ibadete açılması gerekir."

"Ayasofya ibadete açıldığında Avrupa'ya güzel bir mesaj verilmiş olur"

Yeni Zelanda'da camilere yönelik gerçekleşen Haçlı terör saldırısı başta olmak üzere Avrupa’da artan İslam düşmanlığına da dikkat çeken Göral, "Ayasofya ibadete açıldığı zaman Avrupa'ya ve Hıristiyan dünyasına da güzel bir mesaj verilmiş olur. Ayasofya'nın bir cami olarak ibadete açılması Avrupa'ya çok güzel bir mesaj olacaktır. Bunların camilere ve Müslümanlara tahammül edememelerine karşılık ‘madem siz böyle yapıyorsunuz, biz de böyle yaparız’ şeklinde bir mesajın verilmesi lazım. Bunların yıllardan beri tarihte de gördüğümüz gibi anladıkları dil budur. Cumhurbaşkanımız herkesin anladığı dilden konuşuyor. Bu mesajı vermesi çok yerindedir ve zamanlaması da güzeldir. Biz de bu konuda kendisini sonuna kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'da İslam’ın korkusu var"

Göral, "Avrupa'da İslam’ın korkusu var. Camilere, Müslümanlara yapılan saldırıların en büyük sebebi İslam'dan korkmalarıdır. İslam'ın kendilerini ele geçirmesinden korkuyorlar. Çünkü kendilerinin dinleri bozulmuş bir din, bunu kendileri de biliyor. İslam'ın kendilerini kuşatmasından korkuyorlar." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir