• DOLAR 32.462
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2440.71
  • ...
`Kutsal Emaneti` 600 Yıl Korudular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Patani`de 1200`lü yıllarda İslam`la tanışan ve 1457`de Patani İslam Krallığı`nı kuran Müslüman Malaylara, çeşitli tarihlerde o dönemki İslam ülkelerinden el yazması Kur`an-ı Kerimler gönderildi.

Patani İslam Krallığı`nın 1700`lü yıllarda Siyam hakimiyeti altına girmesinin ardından Müslüman Malaylar, yıllardır devam eden baskı, şiddet ve asimilasyona rağmen bu Kur`anları günümüze kadar muhafaza etmeyi başardı.

Müslüman Malaylar, geçen yıl yardım faaliyetleri için bölgeye giden İHH İnsani Yardım Vakfı görevlilerinden tarihi Kur`an-ı Kerimlerin restorasyonu için yardım istedi. Bunun üzerine İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, Türkiye`de restore ettirilecek asırlık Kur`an-ı Kerimleri Tayland`dan getirmek için çalışma başlattı.

İHH İnsani Yardım Vakfı sayesinde ata yadigarı Kur`an-ı Kerimlerin Türkiye`de restore edileceğini vurgulayan Sami, şöyle devam etti:


``Daha sonra İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla burada bir müze kuracağız. Kur`anların en eskisi 6 asırlık. Diğerleri de 300 ile 600 yıl arasında değişiyor. Bunlar ümmetin bize emanetidir. Şimdi ilk aşamada 6 Kur`an-ı Kerim`i Türkiye`ye göndereceğiz. Daha sonra 7 Kur`an daha yollayacağız. Bu sayı ilerde 40`a çıkabilir.``

Müslümanlara ait ilk müzeyi kurulacaklar

İHH İnsani Yardım Vakfı görevlisi Zafer Topaloğlu ise asırlık Kur`an-ı Kerimlerin bu medresede toplanıp koruma altına alındığını anlatarak, şöyle konuştu:


``Restore etmek için önce Kur`an-ı Kerimleri teslim aldık. Daha sonra bu sayı artacak. Bu Kur`anlar Süleymaniye Kütüphanesi`nde restore edilecek. Burada tamir ettirildikten sonra Patani`de bir kültürel çalışma olarak bu Kur`an-ı Kerimlerle müze kuracağız ve 13 Kur`an bu müzede sergilenecek. Bunun dışında 27 Kur`an daha var. Bu Kur`an-ı Kerimlerin bazıları Osmanlı`dan bazıları Asya`dan Afrika`dan geçmişte buraya gönderilmiş. Bu Kur`anları tamir ettirdikten sonra müzelerde sergileyeceğiz. Bu şekilde yıllardır asimilasyona maruz kalan Patanili kardeşlerimiz için büyük bir hizmeti gerçekleştirmiş olacağız.``
 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir