• DOLAR 35.462
  • EURO 36.587
  • ALTIN 3055.25
  • ...
Şizofrenler Topluma Kazandırılabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van İpek Yolu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ali Eman Van İpek Yolu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi`nde Şizofren, iki uçlu, mizaç bozukluğu gibi kronik ruhsal bozuklukları yaşayanlar topluma kazandırıldığını belirtti.

 

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi`nin, 23 Ekim 2011 tarihlerinde Van`da yaşanan deprem sürecinde Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ`ın katılımıyla faaliyete girdiğini hatırlatan Dr. Eman, \"Merkezimize bireysel danışmanlık, psiko eğitim hastalık ve tedaviyle ilgili bilgiler verilmekte. Bunun yanı sıra hastalık belirtileriyle başa çıkma yöntemleri, kriz yöntemi tedavinin olması yan etkileri hakkında hasta ve yakınlarını bilgilendirmektedir. Bu yeteneklerini sergilemeleri için bir tiyatro ekibi kuruldu. Bu çalışmalar iyileştirme konusunda gayet iyi geliyor. Hasta yakınlarına hastalığın neden olduğu problemlerle başa çıkmayı öğretme, iş-uğraş eğitimi, hastalığın etkisiyle öz bakım ihtiyaçlarını gidermede zorlanan veya mesleki performans göstermeyen hastalara öz bakım becerilerini kazandırmak, ilgi ve yeteneklerine göre belirlenecek bir alanda iş yapabilme ve işe yönlendirme konusunda hastalara yardımcı olmak görevlerimiz arasındadır\" dedi.

 

Rehabilitasyon İçin Müzik, Resim, El Sanatlarından Yararlanılıyor
Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin Türkiye`de bir ilke imza atmaya hazırlandığını söyleyen Dr. Eman, \"Merkezin sorumlu hekimi Psikiyatri Uzmanı Sercan Yılmaz, Merkezde şizofreni, iki uçlu mizaç bozukluğu gibi kronik ruhsal bozuklukların tedavisini de ele alarak ruhsal bozukluğu olan hastaların rehabilitasyonu için müzik, resim, el sanatları, spor, tiyatro gibi sosyal etkinlikler ve bireysel terapiler, grup terapileri, psiko eğitimler yapılmakta. İpekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde 230 kayıtlı hastası bulunmakta poliklinik olarak ayda 750 kişiyi bulmaktadır\" ifadelerini kullandı.

 

Kronik ağır ruhsal rahatsızlıkların ilaç tedavisiyle ancak belli bir düzeye kadar iyileşebileceğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Sercan Yılmaz ise, sosyal beceri eğitimleri ve iş-uğraş terapileri gibi merkezde gerçekleştirilen aktiviteler sonucunda hastaların topluma uyum sağlama konusunda tarif edilemeyecek kazanımlarının olduğunu, hastalığa bağlı oluşan damgalanmanın ortadan kaldırılabileceğini kaydetti.

 

Yılmaz ayrıca, merkeze düzenli olarak katılanların daha önce dışarı bile çıkmazken şimdi ise rahat bir şekilde topluma karıştıklarını sözlerine ekledi. (Sedat Karatay - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir