Kuzu Kulağı tezgâhlarda yerini almaya başladı
Bahar aylarında yetişen ve ekşimsi, mayhoş bir tadı olan kuzu kulağı, tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
Sağlık açısından çok faydalı ve oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuzu kulağı, tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
A, B ve C vitaminleri bakımından güçlü bir içeriğe sahip olan kuzu kulağı, aynı zamanda demir ve fosfor yönünden de oldukça zengin.
Yapraklarında, okzalat ve oksalik asit bulunduran kuzu kulağının köklerinde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine ve şekerler bulunuyor.
Elazığ`ın Palu ilçesinde dağlarda toplanan, bahar aylarında çıkan ve sıkça tüketilen kuzu kulağı tezgahlarda yerini almaya başladı. Ekşimsi bir tadı olduğu için "tırşık" diye isimlendirilen bitki, salata olarak tüketildiği gibi yemeklerde pişirilerek de yeniyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ali Güngören, “Ben Palu`nun Kevank (Örgülü) köyündenim. Özellikle kuzu kulağı ve ışkın zamanı tüm köylüler dağlara çıkar, bu bitkileri toplayarak iaşemize ek gelir elde ederiz. Bu senenin ilk kuzu kulağını Haşrik denen bölgeden topladım. Kar yağmasına rağmen şu gördüğünüz kadar kuzu kulağı toplamayı başardım. Bu yılın ilk ürünüdür. Memleketimizde çokça tüketilen kuzu kulağı kendi başına yenildiği gibi salatası da yapılıyor ve kavurma veya sadece yumurta ile de pişirilip tüketiliyor. Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalığına iyi geliyor.” dedi. (Murat Polat – İLKHA)