• DOLAR 34.344
  • EURO 37.031
  • ALTIN 2977.636
  • ...
Trump'tan işgal altındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin "siyonist" açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın, siyonist rejimin 1967 yılından beri işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'yle ilgili yaptığı açıklama tepkilere neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada "52 yıl sonra, ABD'nin İsrail Devleti ve Bölgesel İstikrar için kritik öneme sahip stratejik ve güvenlik açısından önem taşıyan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanıma zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, daha önce de ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü siyonist rejimin sözde başkenti olarak kabul edilmesi kararını almıştı.

Golan Tepeleri'nin önemi

Suriye, Ürdün, Lübnan ve işgalci siyonist rejime sınırı olan Golan Tepeleri, stratejik konumu ve zengin su kaynakları nedeniyle siyonist rejim ile Suriye arasında yıllardır sorun olarak duruyor.

1967 yılında yaşanan 6 gün Savaşı’nda siyonist çeteler tarafından işgal edilen Golan Tepeleri, 13 Aralık 1981 yılında işgalci rejim tarafından ilhak edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 242 ve 338 nolu kararlarında “işgal altındaki Suriye toprakları” olarak tanımlanan bölge 50 yıldır işgalcilerin kontrolünde.

Golan tepeleri zengin su yataklarına sahip olan bölge olması dolayısıyla siyonist rejimin su ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’a 60 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle olası bir siyonist rejim-Suriye savaşında üstünlük sağlayabilecek stratejik bir konumda.

Dindar Yahudilere göre Yahudiler ait kutsal metinlerde Golan’a birçok kez atıfta bulunuluyor.

Siyonist rejim ayrıca Golan Tepeleri'ni iç siyaset malzeme olarak da kullanıyor. 2008’de Türkiye’nin arabuluculuğuyla başlayan görüşmeler siyonist rejimin Gazze’ye saldırmasıyla son bulmuş, daha sonra siyonist Netanyahu’nun seçmenlere, Golan Tepeleri ile ilgili sert bir politika izleyeceğine dair vaatlerde bulunmuştu.

Golan’da kim yaşıyor?

Golan’da 30’dan fazla Yahudi yerleşim yerinin bulunuyor. Bununla yetinmeyen siyonist rejim, yerleşim yerlerini daha da genişleterek Yahudileri bölgeye taşıyor. İşgalci Yahudilerle birlikte 20 bin civarında da Suriyeli Dürzi’nin bulunduğu tahmin ediliyor.

1967’de siyonist işgalden önce 100 bin Suriyeli bölgede yaşıyordu.

Siyonist Netanyahu, işgal rejiminin kuruluşunun birinci yıldönümü dolayısıyla 17 Nisan 2017'de ilk kez Golan Tepeleri'nde kabine toplantısı düzenledi. Netanyahu yaptığı basın açıklamasında "İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak." açıklamasında bulunmuştu.

Siyonist rejimi ayrıca iç savaşın başladığı 2011'den bu yana zaman zaman Suriye ve Golan Tepeleri'nden, sınırlarına roket atıldığını ileri sürerek, Lübnan Hizbullah'ı ve Suriye rejimine ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.

Hizbullah’ın, Golan Tepeleri’nde gizli bir birim kurduğu da öne sürülüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir