• DOLAR 34.595
  • EURO 36.201
  • ALTIN 2969.663
  • ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Seçim kampanyası çerçevesinde Türkiye'yi geziyorsunuz. Vatandaşın yaklaşımı nasıl, seçimi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kurum, bakanlığını ilgilendiren konuları yerinde görmek ve tespit etmek için 50'nin üzerinde şehre ziyarette bulunduğunu belirtti.

Bu ziyaretlerde valiler, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla şehrin, vatandaşın sorunlarını istişare ettiklerini aktaran Kurum, yapılması gereken işleri hızlı bir şekilde uygulamaya geçirdiklerini vurguladı.

Kurum, vatandaşların kentsel dönüşüm, atık su arıtma tesisleri, düzen depolama tesisleri, millet bahçeleri, çevre düzenlemelerine ilişkin taleplerinin olduğuna işaret ederek, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili belli noktalarda mağduriyetlerin bulunduğunu, bunları hem TOKİ eliyle hem de İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla aştıklarını anlattı.

Bakanlık olarak vatandaşa güven verdiklerini kaydeden Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda sorun olmuş alanlara gidip, bunlara çözüm bulduklarını belirtti.

Kurum, Mamak'ta uzun zamandır süren bir kentsel dönüşüm projesinin bulunduğunu anımsatarak, bugün onun temelini atacaklarını bildirdi.

Kentsel dönüşüm kapsamında Gaziosmanpaşa ve Üsküdar'da da temel attıklarını, Esenler'de çok örnek çalışma yaptıklarını aktaran Kurum, "Geçen hafta Ataşehir'e gittim, 3 mahallede kentsel dönüşümle ilgili toplantı yaptık. O toplantılarda vatandaşların, sokaklara, kaldırımlara park edilen araçlardan, sosyal donatı, yeşil alan eksikliklerinden yıldıklarını görüyoruz. Vatandaşlarımız toplantılardan mutlu ayrıldılar. Onları ikna ettiğimizi düşünüyorum. Kentsel dönüşümle alakalı Bakanlık olarak destek vereceğimizi kendilerine ifade ettik." dedi.

"Kentsel dönüşüm yerinde çözülmeli"
Kentsel dönüşümde olayı yerinde çözmek zorunda olduklarını belirten Kurum, "Vatandaşı biz yerinden alıp başka bir yere götüremeyiz. Onun rızasını aldıktan sonra, onun içinde olduğu bir süreçte kentsel dönüşümde yapılamayacak hiçbir şey yok. Her şeyi yapabilirsiniz. Yeter ki dertli olun, yeter ki o işi çözmeye niyetiniz olsun." diye konuştu.

Elbirliğiyle, vatandaşın rızası çerçevesinde projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Kurum, şunları söyledi:

"Yeni alanlarda zemin artı 4-5'i geçmiyoruz. Mesela Kartal'da 10 katlı binayı yıktık, yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temelini atıyoruz. Sığmayan yerler de olacaktır muhakkak ama etrafındaki silüeti bozmadan, etrafında 8-10 kat varsa onlara uygun bir şekilde yapmak lazım ama eğer hiçbir yapılaşma yoksa biz zemin artı 4-5'i geçmek istemiyoruz. Bu noktada medeniyetin bize tarif ettiği mahalle kültürünü, ecdadın bize tarif ettiği o şehirleşmenin örnek uygulamalarını yapmak istiyoruz. Bu çok önemli bir şey. Biz, tüm şehirlerde, tüm ilçelerimizde bu örnek uygulamaları yaparsak genele yayılacaktır."

"Sosyal donatı imkanları artıyor"
Kentsel dönüşümde, vatandaşın evinin bugünkü değerinden aşağı bir bedel teklif etmediklerini belirten Bakan Kurum, "Bugün evinizin bedeli 300 bin lira. Size, 300 bin liradan aşağı hiçbir şekilde bir gayrimenkul teklif etmiyoruz." dedi.

Bakan Kurum, kentsel dönüşümün ardından vatandaşların evlerinin değerlenmesine ilişkin, "Daireniz küçülse de bu neden daha değerli oluyor? Sosyal donatı imkanları artıyor. Yeni yerleşim alanlarında biz okulumuzu, yeşil alan düzenlemelerini yapıyoruz, yollarımız, caddelerimiz geniş bir şekilde yapılıyor. Tüm sosyal donatı alanlarını ayırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Altyapı işleriyle, keşmekeşten vatandaşın çıkarılmasıyla buraların kendiliğinden değerlendiğine işaret eden Kurum, vatandaşın da bundan mutlu olduğunu belirtti.

Bu örnekleri her şehirde göstererek vatandaşı ikna etme sürecini çok daha hızlandıracaklarını vurgulayan Bakan Kurum, bu noktada hem TOKİ'yi, hem İller Bankası Genel Müdürlüğünü, hem Emlak Konutu, hem de Emlak Bankasını sahaya soktuklarını kaydetti.

"Vatandaş sizin yanınızda oluyor"
Tüm bunlarla vatandaşa destek olunduğunda vatandaşın başka bir şey istemediğini anlatan Kurum, "Vatandaşı karşınıza alıp, doğru bir şekilde olması gerekenleri anlatıp, onun gibi düşünüp, onun gibi dertlenip, yapılabilecekleri de hızlı bir şekilde onun adına düşünüp yaptığınız zaman vatandaşınız sizin yanınızda oluyor." dedi.

"Bu çalışmaların seçime yansımasının nasıl olacağının" sorulması üzerine Bakan Kurum, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz, 17 yıldır kişi başı gelirden tutun da sağlık, eğitim, kültür alanında çok büyük yol katettik. Bu yolları katederken de muhakkak eksikliklerimiz olmuştur. 'Her şeyi dört dörtlük yaptık' kimse diyemez. Ancak olayın bütününe baktığınızda bugün kişi başı gelir 10 bin dolarlara gelmiş. IMF'ye borcumuz varmış 23 milyar dolar, bunu bitirmişiz. Savunma sanayinde dışa bağımlı bir ülkeyken, bugün gidip Afrin'de, Suriye'de operasyon yapabiliyorsunuz. Kendi SİHA, İHA'larınızla başarılı bir operasyonla oradan çıkabiliyorsunuz. İhraç ediyorsunuz. Biz, çok yol katettik. Ben vatandaşımızın 31 Mart seçimlerinde de güvenden, istikrardan yana olacağından eminim. Bir kere önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde başka seçim yok ve hükümette AK Parti iktidarı var. Örneğin kentsel dönüşüm, toplu ulaşım meseleleri gibi yerel yönetimin kendi başına üstesinden gelemeyeceği işler var. Yerel yönetim, merkezi idare ile uyumlu olursa bunları çok daha hızlı bir şekilde yapabilir. Benim, vatandaşımızın 31 Mart'ta tüm Türkiye genelinde sağduyulu davranacağından hiçbir şüphem yok. İnşallah biz, şu anki yönettiğimiz o gönül belediyeciliği seçiminde, çok daha fazla belediyeyle 31 Mart'tan yeni bir destanla ayrılacağımızı düşünüyorum." 

"Yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız"
İmar barışı konusuna değinen Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız." diye konuştu.

"Korunan alanları 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şöyle konuştu:

"Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var, biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz."

"391 milyon metrekare tarım arazisi çiftçiye kiralandı"
391 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçiye kiralandığını, en çok kiralamanın Adana, Hatay, Konya, İzmir ve Muğla'da yapıldığını söyleyen Kurum, "218 bin vatandaşımızı ilgilendiren süreçte yaklaşık 180 bin çiftçimiz bu düzenlemeden faydalandı." şeklinde konuştu.

"10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti." dedi.

"Peribacaları çevresinde 100'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldı"
Bakan Kurum, peribacaları çevresinde 100'ün üzerinde kaçak yapıyı yıktıklarını, kalan 195 kaçak yapının etaplar halinde yıkılacağını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.

"AKM Millet Bahçesi 2020 yılında hizmete açılacak"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Ankara AKM Millet Bahçesi'nin 2020 yılında hizmete açılacağını açıkladı.

"Sosyal konuta şu ana kadar 250 bin başvuru geldi"
İlk etapta yapılacak 50 bin sosyal konuta şu ana kadar 250 bin başvuru geldiğini bildiren Kurum, şunları kaydetti:

"İstanbul, Bursa, Konya, İzmir, Erzurum ve Adana illerinde çok fazla talep var. Bu illere yoğunlaşacağız gözüküyor. 250 binin üzerinde talep olması durumunda da karşılayacağız, devlet olarak sorumluluğumuz, görevimiz budur."

'LPG'li araçlar da kapalı alanlara girecek'
LPG'li araçların kapalı alanlara girmesine ilişkin yönetmelikle yapılacak düzenlemelerin, nisandan itibaren hayata geçeceğini bildiren Kurum, tedbirlerin alınmasının ardından LPG'li araçlar için AVM, otel ve konutların otoparklarına giriş izni vermeyi düşündüklerini açıkladı.

"2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var"
Kurum, kentsel dönüşüme girecek konutlara ilişkin, "Tespitlerimize göre 2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var, riskli gördüğümüz. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu da daha fazla riskli diyebiliriz." dedi.

"Emlak Katılım Bankası 21 Mart'ta faaliyetlerine başlayacak"
Emlak Katılım Bankası'nın 21 Mart itibarıyla bankacılık faaliyetlerine başlayacağını açıklayan Bakan Kurum, "İnşallah bu banka hem gayrimenkul sektörüne hem kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlayacak." diye konuştu.

"QR kodlu sistemle 200 bin tapu işlemi yapıldı"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, QR kodlu sistemle bugüne kadar 200 bin tapu işlemi yapıldığını bildirdi.

"561 bin çipli beton numunesinin denetimi gerçekleştirildi"
Bakan Kurum, "Bugüne kadar 19 bin inşaattan alınan 561 bin çipli beton numunesinin denetimi gerçekleştirildi." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Sıfır Atık" uygulamasıyla zincir marketlerdeki poşet kullanımında yüzde 80'e varan azalma sağlandığını açıkladı.