Kızıltepe'de çini sergisi
Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde yürütülen "Çininin Sultanları" projesi kapsamında yapılan eserler sergilendi.
Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde yürütülen "Çininin Sultanları" projesi kapsamında yapılan eserler, Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Mehmet Yüzer’in katılımıyla sergilendi.
Kızıltepe Öğretmenevi'nde yapılan sergide, Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinde Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile yaklaşık bir yıl önce açılan çini kursunda 25 öğrenci tarafından yapılan yaklaşık 200 eser sergilendi.
Kurdele kesiminin ardından Kaymakam Yüzer, Beraberinde Başsavcı Mehmet Karabulut ve kurum müdürleri ve STK başkanlarıyla sergiyi gezerek eserleri inceledi.
Açılış konuşmasını yapan Aile Destek Merkezi Koordinatörü Aslı Gülden Çiçek, şunları söyledi: "Çini uzmanı Sultan Çaça’nın öncülüğünde, 25 katılımcıya Mezopotamya’nın bir parçası olan çini sanatı en ince ayrıntısına kadar öğretilmiştir. Öğretmenevinde sergilediğimiz 'çini sultanlarının' çalışmaları, desinatörlük eğitimi doğrultusunda hepsi birer özel tasarımdır. Bizlere desteklerinden ötürü ilçe Kaymakamımız Ve Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Mehmet Yüzer’e teşekkür ediyoruz."
"Bölgemizin tanıtımını yapan motiflerin daha çok işlenmesini istiyoruz"
Sergide çok güzel eserlerin bulunduğunu ancak Mardin'in, Kızıltepe'nin ve bölgenin tanıtımını yapan motiflerin daha çok işlenmesini talep eden Yüzer, "Bizim en önemli sanatlarımızdan olan seramik konusunda yapılan bir çalışma gezisinde bulunduk. Çok güzel eserler var. Emeği geçen hocamıza, yöneticilere, hoca kıvamına gelen kursiyerlerimize çok teşekkür ediyoruz. Güzel bir başlangıç olmuş ve ileride de daha güzel ürünler verilmesine vesile olacağını düşünüyorum." dedi.
"Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlıdan kalma sanatları ilk defa yapıyoruz"
Kursa 25 öğrenciyle başladıklarını söyleyen Sanat Tarihi ve Çini Uzmanı Sultan Çaça, İlk 3 ayda akademik düzeyde desinatörlük eğitimini verdiklerini belirterek şöyle devam etti:
"Herhangi bir kopyalama usulü olmadan işin tam ehliyle çalışma yoluna girildi. Kursumuzda 3 aylık bir eğitimden sonra son 5 ayda uygulama aşamasına geldik. Çini kursunda kendi alanında kendini geliştirmek isteyen öğretmen ve mimarlık gibi meslekleri icra eden kişilerin yanı sıra özellikle meslek edinmek isteyen genç kızlar yoğun bir ilgi gösterdiler. Şu an burada bulunan özel tasarımlar tamamen öğrencilerimiz tarafından yapıldı ve hiçbir şekilde kopyalama yoktur, tamamen kendi tasarımlarıdır. Türkiye genelinde güzel bir tepkiyle karşılaştık. Şu an öğrencilerin yaptığı çalışmalar klasik motiflerden çok yerel motiflere de değindik. Unutulmaya yüz tutmuş özelikle bu çini sanatı, telkari ve cam sanatı gibi sanatlar ilk kez Osmanlı döneminde Mezopotamya bölgesinden çıkmıştır. Biz de unutulmaya yüz tutmuş bu meslekleri tekrar yaşatmaya çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihinden sonra ilk kez Mardin bölgesine akademik düzeyde bunu vermeye başladık. Şu an çalışmamızın meyvesini almış durumdayız. Açılan sergideki çalışmalar tamamen öğrencilerimize aittir ve yaklaşık 200 özel tasarım bulunuyor." (Mehmet Aslan-İLKHA)