• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
Hacdan Dönenlere Tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin İl Müftüsü Ali Melek hac mevsminin bitmesinin ardından Türkiye`ye dönen hacılara tavsiyelerde bulundu. Melek, hacdan dönen vatandaşları kutsal topraklarda yakaladıkları manevi havayı tüm ömürlerine yaymaları gerektiğini söyledi.

 

İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Müftü Melek, İslamın beş temel esasından birinin Hacca gitmek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Hac ibadeti hiç şüphesiz bizi Allah`ın rızasına ulaştırır. Bizi Allah yaklaştıran amellerdir.Hem beden hemde mal ile yapıplan ibadetler arasındadır.Müslümanın mala karşı hırsına belli bir ölçüde engel olur hemde kötülükler konusunda İslamın emrettiği ölçüde hayatını idame etmesi konusunda önemli bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti, "İslamın kitabı olan Kur`an`ı Kerim`in nazil olduğu o toprakları ziyaret etmek. Sevgili Peygamber Efendimizin doğduğu, çocukluk yıllarının geçtiği yerleri, Peygamberliğin geldikten sonra yaşanan zorluk ve güçlüklerin karşısında sabrı ve metaneti düşünmek. Bunları düşündükten sonra kendisine çeki düzen vermek. İslam dinine olan yakınlılığını muhasebe ve muhakeme etmek gibi çok yönlü bir ibadettir."

 

Hacdan Dönenlere Tavsiyeler
Hacda yakalanan manevi atmosferin muhafazasının en az hac ibadetini yerine getirmek kadar önemli olduğunu dile getiren Melek,"Bu konuda Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle belirtiyor: `Kim Hac eder, kendisini kötü söz ve davranışlardan korur, Allah`a karşı gelmekten de kendisi uzak tutarsa, kul hakları müstesna.Annesinden doğduğu günkü gibi Hactan döner". İhlaslı bir şekilde yapacağı bu ibadetle adeta kendisini bu gibi günahlardan temizlediğini göstermektedir. Bu bize şunu göstermektedir. bundan sonraki hayatını temiz yaşaması gerektiğini ifade etmektedir. Hacdan döndükten sonra dünyevi bazı şeylerle kazandığımız o manevi atmosferi tüketmeden, hayırlarımızıda tüketmeden hatta hayırlarımızıda artırarak ömrünün sonu kadar devam etmektir. İşte o zaman Hac`da yakalamış olduğumuz o güzelliği, hayatımızın sonuna kadar devam ettirip sonucunu ahirete alıp cennete gitmektir." Şeklinde konuştu.

 

Hacdan Dönenler Normal Hayatlarına Devam Etmeli
"Hacdan dönünce dünyadan ellerini eteklerini çekmek diye bir şey yoktur" diyen Melek, "Önemli olan Hacdan önce Hacdan sonra bizlerin hayatlarını sürdürürken, yüce din İslamın bizden istediği meşru hayatı yaşamaktır. Eğer ticaret yapıyorsa ticaretini yapacak. Asla dünyadan elimizi, eteğimizi çekerek, kendi dünyamıza kapanmamız doğru bir davranış değildir. İslamın bizden istediği bir davranış değildir. Bunun islami düşünceden doğmuş olduğunu söylememiz doğru değildir." İfadelerini kullandı.

 

Türkiye`de, Son Yıllarda Gençler Haca Rağbet Ediyor
Türkiye`de yaşlı kesimin Haca gitmesinin Suudi Arabistan tarafından uygulanan binde bir kotasından da kaynaklanmış olabileceğini söyleyen Melek, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: "Çünkü kota, gitmek isteyenlerin hemen gitmesine engeldir. Bazı Hac`ı adayları var 6, 7 yıl beklemek zorunda kaldılarını belirterek Ama son on yıldır Türkiye`den Hac`a giden insanlarımızın yaşlarında gözle görülen bir değişme gözlenmektedir. Özellikle bunun genç nufusa doğru gitmesi kendisini Umre ziyaretlerinde göstermektedir.Her ibadetin genç iken yapılması daha iyidir" (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir