• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Unutkanlık Yaşlanmanın Değil, Hastalığın Belirtisidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Musa Azak / Doğruhaber

Yoğun stres, zihinsel yorgunluk gibi faktörler unutkanlığa neden olabilir. İsimleri, telefon numaralarını, eşyalarımızın yerini, alacaklarımızı unuttuğumuzda “Bugünlerde çok unutkan oldum” deriz. Bu durum bazen sorulan soruları tekrarlama, yolları, mekânları karıştırma, işte verimliliğin düşmesi, çevreye ve hobilere ilgide azalma ile de kendini gösterebilir. Oysa günlük yaşamı çok etkilemediğini düşündüğümüz unutkanlıklar, ileri yaşlarda görüldüğünde halk arasında “Bunama” olarak bilinen “Demans” adlı hastalığın habercisi olabilir.

UNUTKANLIK KOLAY TEDAVİ EDİLEBİLİR
Unutkanlık, günlük yaşantımızda sık karşılaşıldığı halde ve halk arasında genellikle herhangi bir hastalık belirtisi olarak algılanmıyor. Yoğun iş ortamı, stres ve yorgunluk ile birlikte görülen masum unutkanlık, su dolu bir kaba su ilave etmeye benzetilebilir. Çoğu zaman, kapasitenin üzerinde iş yoğunluğu ve dikkat dağınıklığından kaynaklanır. Unutkanlık şikâyeti ile gelen bir hastada yapılan tetkikler ve muayeneler sonucu, bunama gibi bir hastalık düşünülmüyorsa tedavisi kolaydır. Bu kişilere, kuru üzüm, bol kitap okuma ve dinlenme gibi tavsiyeler yanında; beyin kapasitesine yardımcı olan bazı ilaçlar verilebilir.

HANGİ TİP UNUTKANLIK ÖNEMSENMELİDİR?
Unutkanlıkla birlikte konuşma, anlama bozuluyorsa algılama, değerlendirme ve akli melekelerde sorun olduğu düşünülüyorsa,

Bunama gibi ciddi ilave bulgular     varsa, Unutkanlık bir kafa travması sonucu olmuşsa,

Beyin iltihabı, beyin felci gibi hastalıklar ile birlikte unutkanlık başlamışsa,

Özellikle kalp ameliyatı ile başlayan zihinsel bozukluklar ve unutkanlık varsa, İleri yaşlılık, Parkinson ve Multipl Skleroz gibi nörolojik hastalıklarla birlikte unutkanlık ve davranış bozuklukları varsa, önemsenmeli ve uzman bir hekime başvurulmalıdır.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir