• DOLAR 32.574
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2457.695
  • ...
Çocuklarda Görülen Göz Hastalıklarına Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Görme duyusu gelişimi, insanlarda, doğumla başlayıp 8-10 yaş civarına kadar çok hızlı bir şekilde tamamlanır. Bu süreçte ortaya çıkan ve görme duyusunun gelişimini etkileyen herhangi bir sorun, bir daha geri dönüşü olmayan görme problemlerine sebep olabilmektedir diyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, çocuklarda oluşan göz hastalıkları hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Belgin Ekmekçiler kırma kusurları, şaşılık, konjenital katarakt, glokom, göz travmaları ve göz tümörleri gibi birçok hastalığın çocuklarda kalıcı görme kayıplarına sebep olabileceğini söyledi.

 

En Sık Görülen Göz Hastalığı Kırma Kusurlarıdır

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olmak üzere, üç çeşit kırma kusuru olduğunu belirten Ekmekçiler, kırma kusurlarını şöyle açıkladı

Miyopi: Bebeklerde nadiren görülen, genelde okul çağında başlayıp, 20`li yaşlara kadar artış gösteren bir görme kusurudur.

Hipermetropi: Doğumla birlikte başlamakta ve yaşın ilerlemesiyle paralel olarak, azalan bir seyir izlemektedir.

Astigmatizma: Doğum sırasında görülür ve hayat boyu artma azalma göstermez.

 

Bu üç kırma kusurunda da genetik geçişin söz konusu olduğunu ifade eden Ekmekçiler, \"Eğer anne-baba gözlük kullanıyorsa, çocuklarının da gözlerinde bozukluk olma ihtimali yüksektir. Bu tür göz bozuklukları; çocuklarda uzaklara bakarken gözlerini sıkma, bir şey okurken çok yaklaştırma, sınıfta tahtayı görememe, akşamları zor görme ve sık sık takılıp düşme gibi birçok semptomla kendini gösterebilir\" dedi.

 

Şaşılık Nörolojik Sebeplere Bağlı Gelişebilir

Sık olarak görülen ikinci görme kusurunun şaşılık olduğunu ifade eden Ekmekçiler, şaşılığın, nörolojik sebeplere ve hipermetropiye bağlı olarak gelişebileceğini söyleyerek daha sona şöyle devam etti: \"Hipermetropiye bağlı olan şaşılıklar, çoğunlukla gözlük kullanımı ve erken tedavi ile ameliyat gerekmeksizin düzeltilirken, nörolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmış olanlar, genelde ameliyatla düzeltilmektedir. Şaşılık erken fark edilip düzenli takip edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Geç kalındığında, gözde tembelliğe sebep olmakta, ömür boyu düzeltilemeyen görme kusurlarına ve kalıcı şaşılığın oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle, altı aylık olduktan sonra bir bebekte gözde kayma görünüyorsa, acil olarak doktora başvurulması gerekir. \"Bekleyelim çocuk büyüyünce şaşılık kendiliğinden geçer\" gibi düşünceler daha sonra düzeltilemeyecek ciddi sorunlara sebep olabilir. Çocuğun yüksek ateş sonrası havale geçirmesi, nörolojik şaşılıkların en önemli sebebidir. Bu nedenle, çocuklarda ateş yükselmesine çok dikkat etmek gerekir.\"

 

Nadir Görülen Ancak Körlüğe Kadar Gidebilen Hastalık: Göz Tansiyonu

Ekmekçiler konjenital glokom yani göz tansiyonun nadir görülen hastalıklardan birinin olduğunu söyleyerek \"Bebeklikte başlar; ışıktan rahatsız olma, gözde aşırı sulanma ve gözlerini açamama gibi semtomları vardır. Tedavi edilmediği zaman gözde büyüme ve körlükle sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır\" dedi.

 

Aileler Göz Travmalarına Karşı Önlem Almalı

Çocuklarda göz travmaları oldukça sık görüldüğüne dikkat çeken Ekmekçiler, etraftaki birçok şeyin göz yaralanmasına sebep olabileceğini söyleyerek, \"Bebeklerde, kendi tırnaklarıyla gözlerini çizmekle, daha ileri yaşlarda ise kalem, çatal, bıçak, cam kırığı batması, boncuk tabancası çarpması ve başka birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu tür travmaların bazısı geçici olabilmekte, bazısı ise göz kaybına kadar giden sorunlara sebep olabilmektedir. En etkili korunma yöntemiyse; başına böyle bir olay gelmesin diye çocukları bu tür tehlikelerden uzak tutmaktır\" ifadelerine yer verdi.

 

Göz Tümörleri Genetik Geçişlidir

Ekmekçiler, göz tümörlerinin çocukluklarda genelde genetik geçişli olduğunu sözlerine ekleyerek, göz tümörlerinin iki gözde de olma ihtimali yüksek olduğunu söyledi.

 

Doğumdan İtibaren Çocukların Gözleri Takip Edilmeli

Ailelerin genelde çocuk büyümeden göz muayenesinin yapılamayacağını düşündüklerini belirterek son olarak, \"Bu yanlış kanının aksine; doğumdan itibaren her yaşta çocuğa göz muayenesi yapılabilir. İlk 8 yaş kritik dönemdir. Bu nedenle tüm ailelerin, gözde sıkıntısı olmasa bile, bebeklikten itibaren okul öncesi döneme kadar, düzenli olarak çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarda göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir