• DOLAR 32.266
  • EURO 34.706
  • ALTIN 2402.302
  • ...
Yarım Asırlık Ayakkabıcı Çin`e Direniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ayakkabıcılığı küçük yaşlarda öğrenen Altıparmak, yaptığı açıklamada, son zamanlarda çıkan Çin mallarının ayakkabı tamirciliğini olumsuz etkilediğini ve bu yüzden mesleğe ilginin azaldığını söyledi.

Altıparmak, 54 yıldır ayakkabı tamirciliğiyle uğraştığını, yurt içi ve dışında birçok yerde bu mesleği yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:

``Son zamanlarda piyasada rastladığımız Çin malı ayakkabıların çokluğu, bu mesleğe yıllarını vermiş kunduracı arkadaşlarıma ve bana zarar veriyor. Piyasada satılan 20 liralık ayakkabının masrafı yine 20 lira olabiliyor. Bazen 5 veya 3 lira olabiliyor. Müşteriye, ayakkabının tamir masrafı 3 lira, 5 lira dediğin zaman, müşteriler de haklı olarak `20 liraya aldığım ayakkabının masrafı nasıl bu kadar olabilir diyor` diyor.``

Yıllarını verdiği mesleğin bu hale gelmesini istemediğini ifade eden Altıparmak, ``Dükkan kirası, vergi, elektrik ve su faturaları derken bizler de geçinmenin derdine düşüyor ve bir çıkış yolu arıyoruz. Emekli olduğum halde geçinemiyorum. Bütün bunlar bir araya gelince mesleğimizi icra edemiyoruz. Mesleği devam ettirecek çırak bulamıyoruz. Bu zor koşullar altında çalışacak insana haftalık, aylık vermekte zorlanıyoruz`` dedi.

Çin mallarının ülkeye girişine karşı olduğunu vurgulayan Altıparmak, buna bir çare bulunması gerektiğini belirtti. Bir usta olarak yıllarını verdiği meslekten ekmek yemeye devam etmek anlatan Altıparmak, ``Ayrıca mesleğin devam etmesi için usta yetiştirmek istiyorum`` ifadesini kullandı.

Altıparmak, ``Zamana değil Çin`e direniyorum. Bunu söyleyerek Çin`e karşı olduğum anlaşılmasın. Bizlerin de bir geçinme sıkıntısı var. Tek arzum, isteklerimizin dikkate alınmasıdır. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Lütfen sorunlarımızı dikkate alın ve bitmek üzere olan ayakkabı mesleğini ayağa kaldırın. Tek isteğim bu`` diye konuştu.

Müşterilerden Özgür Erdek, son zamanlarda ayakkabı tamircilerinin azaldığına dikkati çekerek, ``Yırtılan ve topuğu kırılan ayakkabılarımızı, çöpe atmak yerine yıllarını bu mesleğe vermiş ayakkabı ustalarımıza getirmeliyiz. Bunu yaparak hem biz kazanalım hem de ustalarımız kar etmesini sağlayalım`` ifadesini kullandı.

Ekotrent

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir