• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bingöl Halkının Üniversite Algılaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan \"Bingöl Halkının Üniversite Algılamasının Araştırılması\" Bingöl halkının üniversiteye olan bakışı ile ilgili önemli verileri ortaya çıkardı.

 

Doç. Dr. Sait Patır, Yrd.Doç. Dr. Mehmet Güven, Arş.Grv.Enes Emre Başar ve Arş. Grv. Selman Yüksel tarafından yapılan \"Bingöl Halkının Üniversite Algılamasının Araştırılması\" kamuoyu anketinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, raporun önsözünde, Bingöl Üniversitesi`nin dünyadaki saygın üniversiteler arasındaki yerini almak ve bölgesinin gelişimine azami katkıda bulunmak için \"Gelişimde Lider Üniversite\" sloganıyla yola çıktığını belirtti.
Baydaş: Halkımız İle Yakın İrtibat Kurmaya Gayret Göstereceğiz
Üniversitenin yükseköğretim hedeflerini; Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme ve Topluma Hizmet başlıklarında toplanan 3 temel misyon üzerine kurguladığını belirterek şunları söyledi:
\"Toplumla sağlıklı irtibatlar kuramayan bir üniversite, ne kadar gelişirse gelişsin hiçbir zaman mükemmelliğe ulaşamayacaktır. Yükseköğretimde mükemmel olmayı hedefleyen üniversitemiz, hem yönetimi ile hem de akademisyenleri ve öğrencileri ile Bingöl Halkının her zaman yanında olmuş ve yakın ilişkiler kurmaya özen göstermiştir. Bingöl Üniversitesi olarak her zaman halkımız ile yakın ve sağlıklı irtibatlar kurmaya azami gayret göstereceğiz. Bu çalışma ile halkımız nezdinde Üniversitemizin ve diğer paydaşların nasıl algılandığı araştırılmıştır. Bunun için Bingöl`de anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler değerlendirilerek yorumlanmıştır\" dedi.

 

Ankete 3 Bin 175 Kişi Katıldı
Kolayda örnekleme yöntemiyle görüşülen ve 3 bin 175 kişiye uygulanan anket çalışması ile Bingöl Üniversitesi`nin kuruluş amacına yönelik Bingöl halkının `üniversite algısı` üzerine çarpıcı veriler ortaya çıktı.

 

Halkın Yüze 81`i Üniversitenin Ekonomiyi Etkilediği Görüşünde
Ankete katılanların yüzde 81`i yani 2 bin 571 kişi üniversitenin şehir ekonomisini etkilediğini ve Bingöl`deki istihdamı olumlu yönde etkilediği yönünde fikir beyan etti. Ankete katılanların yüzde 82`si yani 2 bin 611 kişi, üniversite öğrencilerinin şehre, yüzde 55`i yani bin 741 kişi de şehir esnafına ekonomik katkılarının olduğu yönünde görüş beyan etti.
Halkın Yüzde 83`ü Kiraların Arttığını Savundu
Raporda önemli olan diğer bir konuda öğrencilerin şehre gelmesiyle birlikte yaşanan ev ve kira sorunları. Katılımcıların yüzde 83`ü (2651 kişi) \"Üniversite`nin açılması ile birlikte şehirdeki ev kiralarının arttığı\" görüşünü savundu.

 

Sempozyumlar Zaza Kültürüne Katkı Sağlıyor
\"Üniversitenin açılmasıyla Bingöl`deki sosyal etkinliklerin arttığı\" görüşüne katılımcıların yüzde 54`ü (1608 kişi), \"Üniversite etkinliklerinin toplumu olumlu yönde etkilediği\" görüşüne yüzde 47, (1630 kişi), \"Üniversitenin, gençlerin sosyal yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağladığı\" görüşüne yüzde 57, (1806 kişi) ve gerçekleştirilen \" Zaza Tarihi ve Kültürü Sempozyumlarının, Zaza Tarihi ve Kültürü`nün tanıtılmasına katkı sağladığı\" görüşüne katılımcıların yüzde 60`ı (1910 kişi), olumlu yönde görüş bildirdi.

 

Halkın Yüzde 74`ü Üniversitenin Kazanım Olduğu Kanaatinde
Bingöl Üniversitesi`nin genel olarak değerlendirilmesine yönelik \"Üniversite`nin toplum bilincini yukarı taşıdığı\" görüşünü, katılımcıların yüzde 64`ü (2035 kişi), \"Üniversite`de her fikrin karşılıklı saygı çerçevesinde tartışılabiliyor olduğu\" görüşünü yüzde 82 (2595 kişi), \" Bingöl için Üniversite`nin bir kazanım olduğu\" fikrine yüzde 74 (2527 kişi) ve \"diğer yeni üniversitelerle kıyaslandığında Bingöl Üniversitesi`nin gelişiminin daha iyi olduğu\" görüşünü de katılımcıların yüzde 48`i (1512 kişi) destekledi.

 

Bingöl Halkı Öğrenciye Karşı Hoşgörülü
Raporda dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri de Bingöl halkının yabancı öğrencilere karşı hoşgörülü tutumu. Ankete katılanların; yüzde 66`sı (2094 kişi) Bingöl halkının öğrencilere karşı hoşgörülü olduğu fikrini beyan ederken, yüzde 20`si hoşgörülü olmadığı yönünde fikir beyan etti. `fikrim yok` diyenler ise yüzde 14 oranında kaldı.

 

Belediyeden Beklentiler Arttı
Üniversitenin açılması Bingöl`de belediyeden beklentiyi artırdığı raporda yer alan diğer bilgiler arasında. Ankete katılanların; yüzde 62`si (1979 kişi) Belediyeden beklentilerin arttığını, yüzde 23`üde bu fikre katılmadığını beyan etti. Çekimser kalanların oranı ise yüzde 15`te kaldı. Belediyeden beklentilerin arttığı görüşü büyük bir çoğunluk tarafından, desteklendi. Karların temizlenmesi, kaldırım ve çukurların ortadan kaldırılması, daha modern ve daha yaşanabilir bir Bingöl beklentisi büyük çoğunluk tarafından dile getirildi. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir