Geçen Yıl 218 Milyon Kutu Antibiyotik Tükettik
Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen sağlıkçılar, önümüzdeki günlerde havaların soğuyacağına işaret ederek, grip ve nezle olanların rastgele antibiyotik kullanmaması gerektiğini vurguladı.
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise antibiyotiklerin sadece bakteri enfeksiyonları tedavisinde önerilmesi gerektiğini dile getirdi. Ünal, "Bunun dışında antibiyotik nezle ve grip gibi hastalıklarda hiçbir işe yaramamaktadır." ifadesini kullandı.
Uzmanlar da basın toplantısında önümüzdeki günlerde bolca grip ve nezle vakalarıyla karşılaşacak olan hekimleri, reçetelere kolayca antibiyotik yazmamaları konusunda uyardı. Uzmanlar vatandaşlara şu önerilerde bulundu: "Hekim reçete vermedikçe antibiyotik kullanılmamalı; girip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalı; hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılmalı. Hekim antibiyotik vermeden önce labaratuvarda hastalığa neden olan mantar mı yoksa bakteri mi olduğuna bakmalı. Eğer vücutta hastalığa neden olan bakteri ise gerekli olan antibiyotiği vermeli."
Prof. Dr. Serhat Ünal, gelişi güzel yazılan antibiyotiklerin vücuda iyi gelmesi bir yana hastanın direncini azaltıp, virüsün direncini artırdığını ve bu tip virüslerin hastayı sürekli hastanelik edebileceğini söyledi.
Vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlayan uzmanlar 2008 yılından bu yana düzenlenen 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü etkinlikleri düzenliyor. Doktorlar, akılcı antibiyotik kullanımı ve kampanyalar konusunda bilgi almak için www.antibiyotikfarkindalik.org sitesinden yararlanmak gerektiğini belirtiyor.