Van`da Bir Küresinliler Köyü: Karagündüz
Van Köyleri Dayanışma Derneği bu hafta tamamı İran kökenli ve Küresin Aşireti olarak bilenen Karagündüz köyünü ziyaret etti.
VAN- Kurulduğu günden beri Van`daki köyleri ziyaret ederek sıkıntılarına aracı olan Van Köyleri Dayanışma Derneği`nin köy ziyaretleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta Van merkeze 35 km uzaklıkta bulunan, tamamı İran kökenli Küresin aşiretinden olan Karagündüz köyünü ziyaret eden dernek yetkilileri, köy hakkında muhtar Özer Polater`den bilgi aldı.
\"Köyde Herkes Türkçe Konuşur\"
2009 yılından beri köyün muhtarlığını yaptığını söyleyen muhtar Polater, Küresin Aşiretinin Karagündüz köyüne, Van`ın düşman işgalinden kurtuluşu olan 2 Nisan 1918`den beri yerleştiğini söyledi. 100 yılı aşkındır İran`dan geldiklerini söyleyen Polater, şu anda 2 bin civarında bir nüfusumuz var. Köyde 220 hane var. 2 binden de fazla Van`a ve başka yerlere göçümüz var. Köyümüzün tamamı İran kökenlidir. Aşiret olarak Kürtçe ve Farsça bilmeyiz. Köyde herkes Türkçe konuşur.\" dedi.
En Büyük Sorun Sulama Sorunu
Köylerindeki en büyük sıkıntılarının sulama suyu sorunu olduğunu söyleyen Polater, \"Köyde 600 ton su tüketimi var. Sabah, 4 saat su veriyoruz, akşam da 4 saat su veriyoruz. Büyükşehir belediyesi ile birlikte bu sorunumuz çözülecek. Benim için bu yasanın en güzel yanlarından biri: su sorunu ortadan kalkacak. İçme suyunda sorunumuz yok. Sulama suyunda sorunumuz var. 15-20 günde bir sulama yapıyoruz. Kanalımızı küçük. Burada bir baraj yapımı vardı; o da 10 yıldan fazladır yapılmıyor. 40 bin dönümün üzerinde ekili alanımız var. Gelen su saniyede 350 litre, bu da yetmiyor. 37 günde bir defa, bir adama sulama sırası geliyor. Bu yıl ekinlerden verim alamadık. Bu bölgenin kaba yem ihtiyacını bizim köyden karşılanırdı. Bu yıl, bize bile yetmeyecek durumdadır. Kendimiz bile dışarıdan almaya başladık\" ifadelerini kullandı.
Deprem sonrası köylerde evleri hasar gören köylüler için yapılan konutların kışa yetişmemesinin sebebinin köylülerin olduğunu belirten Polater, \"Kimse kimseyi suçlamasın. Müteahhitler de köylülere bağlıdır. Köylüler, yapılan işlerden memnun değilse, hızlı değillerse değiştirebilirler. Neticede, kendileri bunları tuttular. EYY modelini kendileri seçti. Köylüler `Devletin yaptığı bazı TOKİ köyleri var. Biz de toplu yapalım` dediler. Bunu köyde oylamaya sunduk, köylüleri yarısında fazlası evimizi kendimiz yapalım dedi\" şeklinde konuştu.
Dernek yetkilileri, muhtar Polater`den köyün sorunları ile bilgi aldıktan sonra köy camisinde köylülerle birklikte ikindi namazını kıldılar. Namaz sonrası köylülerle sohbet eden dernek yetkilileri daha sonra buradan ayrıldı. (Fırat Arslan-İLKHA)