• DOLAR 32.456
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2445.154
  • ...
"İnci Kefali varlığının sonraki nesillere devamını sağlamak çok önemlidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "İnci Kefali Av Yasağı Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Burada konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, İnci Kefali varlığının sonraki nesillere devamını sağlamanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Van Gölü'ne özgü endemik bir tür olan İnci Kefalinin ekonomik ve turizm açısından önemine dikkat çeken Görentaş, kentte İnci Kefali ile geçimini sağlayan ailelerin olduğunu söyledi.

Görentaş, "İnci Kefali varlığının sonraki nesillere devamını sağlamak çok önemlidir. Sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak ve İnci Kefali varlığını korumak için balığın üremesinin gerçekleştiği Nisan-Temmuz ayları arasında avcılık yasağına uyulması gerekmektedir. Bu kapsamda 2018 yılı av yasağı döneminde, ilimizde 923 denetim yapılmış olup 148 ton balığa el konulmuştur." dedi.

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise "Van Gölü'nün 600 bin yıllık bir göl olduğunu belirtti.

Nemrut Dağı volkanının patlaması sonucu şimdiki Van Gölü'nün oluştuğuna değinen Akkuş, "Önceden hep Van Gölü'nü anlatırken, 'İnci kefali Van Gölü'nde tek yaşayan balık türü.' derdik. Ama geçen sene tespit ettiğimiz yeni bir balık türüyle İnci Kefaline bir kardeş geldi. İnci Kefali'nin ekonomik önemine 2000'li yıllarda yapmış olduğumuz sosyal çalışma sonucunda bölgemizde 14 bin insanın geçimini bu balıkla sağlığı tespit ediliyor." ifadelerini kullandı.

Kaçak avlanmaya karşı İHA talebi

Kaçak avlanmaya karşı dronelerin istenilen sonucu vermemesinden dolayı Genelkurmay Başkanlığından İHA taleplerinin olduğunu dile getiren Akkuş, "Van Gölü havzasının korunması için İHA talebimiz var. Bu yıl jandarma genel komutanı ve diğer ilgili kişilerin katılımıyla yaptığımız toplantıda bunun altyapısını hazırladık. Bu sene gerçekleştirebilirsek ilk uygulamaya geçeceğiz ve önümüzdeki yıllarda da artık İnci Kefali'nin kaçak avcılığı için 90 günlük boyunca Genelkurmay Başkanlığından bir tanesi İHA talep edeceğiz." şeklinde konuştu. (İrfan Aslan- İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir