• DOLAR 34.27
  • EURO 37.498
  • ALTIN 2914.72
  • ...
AB`den Türkiye`ye İdam Tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın yeniden gündeme getirdiği idam meselesi ile birlikte başlayan tartışmaların ardından yurtdışından konuyla ilgili ilk tepki Avrupa Birliği`nden geldi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`ın sözcüsü Maja Kocijancic, idam cezasının düşünülemez olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE İDAMI KALDIRMAKLA BÜYÜK ADIM ATMIŞTI"
Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`ın da sözcülüğünü yapan ve bu konuda Komisyon adına konuşan Sözcü Maja Kocijancic, net bir ifadeyle "idam cezası bulunan ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil" diyerek idam cezasının kaldırılmasının Türkiye`nin AB entegrasyon sürecinde atttığı en başarılı adımlardan biri olduğunu ve Türkiye`nin aynı zamanda Avrupa Konseyi(AKPM) üyesi olduğunu hatırlattı. Sözcü Kocijancic şunları söyledi:

"EN TEMEL HUSUSLARDAN"
"AB için idam cezasının olmaması en temel insan hakları politikasının merkezinde yer alan hususlardan birisidir. Kendi yasal müfredatımızın da en temel sütunlarındandır.

Bu sebeple sadece AB`ye aday ülkeler değil, AB için potansiyel aday ülkeler bile bu konuda Komisyon`un yaptığı değerlendirme sürecine tabidir ve ülkeler yasal düzenlemelerinde bu meselenin gerektiği gibi oluşturulması ve uygulanması ile sorumludurlar.

İdam ile ilgili atılan adım Türkiye`nin entegrasyon için en başarılı adımlarından biriydi. Bu aynı zamanda Avrupa Konseyi tarafından da son derece güçlü şekilde desteklenen bir ön kriterdir, dolayısıyla idam cezası olan bir ülkeyi AB`ye üye kabul etmemiz mümkün değildir."

haber vakti

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir