Sebze ve meyvenin bir yıllık yükseliş rakamları açıklandı
TÜİK, 2018 yılına ait “Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri” istatistiklerini açıkladı, fiyatı yükselmeyen bir şey kalmadı.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılına ait “Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri” istatistiklerini açıkladı. Buna göre:
BUĞDAY (DURUM) FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %8,7 ARTARAK 0,96 TL OLDU
Bir önceki yıla göre; mısır fiyatı %13,4 artarak 0,85 TL, yağlık ayçiçeği fiyatı %16 artarak 2,58 TL, patates %44,6 artarak 1,03 TL ve çeltik %24 artarak 2,38 TL olurken, kuru baklagillerden, kırmızı mercimek fiyatı %16,5 azalarak 1,94 TL, nohut fiyatı %12 azalarak 4,80 TL oldu.
KURU SOĞAN FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %67,7 ORANINDA ARTTI
Sofralık domates fiyatı %36,5 artarak 1,85 TL, sofralık hıyar fiyatı %9 artarak 1,44 TL ve patlıcan fiyatı %8,8 artarak 1,54 TL olurken, kuru sarımsak fiyatı %26,3 azalarak 4,17 TL ve karnabahar fiyatı %4,2 azalarak 1,27 TL oldu.
SOFRALIK ZEYTİN FİYATI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %21 ORANINDA ARTTI
Bir önceki yıla göre portakal (Washington) fiyatında %18,5, sofralık çekirdekli üzüm fiyatında %17,9, kayısı fiyatında %15,5 ve sert kabuklu meyvelerden ceviz fiyatında %10,3 artış, taş çekirdekli meyvelerden kiraz fiyatında ise %18,2 oranında azalış gerçekleşti. Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre %16 oranında artışla 2,32 TL oldu.
BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE %16,9 ARTTI
Bitkisel üretim değeri 158,9 milyar TL oldu. Bir önceki yıla göre; tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri %10,4 artarak 61,9 milyar TL, sebze üretim değeri %22,3 artarak 41,4 milyar TL ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise %20,9 artarak 55,5 milyar TL oldu.