• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yargıda bir ilk: Tüm hakim ve savcılar için etik ilkeler belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere bugün Batman’a gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı sisteminde bir ilk olarak tüm hâkim ve savcıların uyacağı etik ilkeleri belirlediklerini ve bunun önümüzdeki pazartesi günü hayata geçeceğini açıkladı. Gül ayrıca, tüm avukatların elektronik tebligata geçecekleri duyurdu.

Batman'a gelen Bakan Abdulhamit Gül, ilk olarak Batman Valiliğini ziyaret etti. Bakan Gül’ü Valilik ziyaretinde Vali Hulusi Şahin ve vali yardımcıları karşıladı. Gül Valilik makamına geçerek, burada basına kapalı bir toplantı gerçekleştirildi.

Valilik ziyaretinin ardından Gül, Adalet Sarayı’nı ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gül, yargı etiği ve elektronik tebligat uygulamasına konularına değindi.

Yargı etiği hakkında bilgilendirmelerde bulunan Gül, "Bugün bir Yargı Etiği toplantısı yaptık. 2016’dan itibaren devam eden çalışmalara son 6-7 aydır hız verdik. Türk Yargı Etiği ilkelerini belirlemek adına ve bunu kamuoyuna paylaşmak adına nihai noktaya geldik. Önümüzdeki pazartesi günü Türk yargı sisteminde bir ilk olarak tüm hâkim ve savcılarımızın uyacağı etik ilkeleri belirledik. Bunu hâkimler ve savcılar kurulumuzda, genel kurulumuzda nihai halini verdik. Böylece Türk milleti adına karar veren ve adaletin temeli olan yargının, yargının da temeli hukuk ve tüm yargı mensuplarımızın güveni daha da artırıcı, meslek, etik kurallara yine daha uygun bir şekilde davranacakları bir mesleğin çitasını da yükselteceği ilkelerimizi belirledik." dedi.

"Artık tüm hâkim ve savcılar etik kurallara uyacaklar"

İnsanların yargıya güveninin her zaman artması gerektiğini ifade eden Gül, "Bu hususta milletimiz adına karar veren, faaliyet gösteren çok onurlu bir meslek mensubu olan arkadaşlarımız bu konuda etik ilkeleri de belirleme ihtiyacını uzun zamandır konuşuyordu. Burada son noktaya geldik. Artık tüm hâkim ve savcılar bağlayıcı bir şekilde belirlenen etik kurallara uyacaklar ve böylece güven veren adalet duygusunun daha da artması, pekişmesi adına çok önemli dönüm noktası ve gelişme olacaktır. Her hâkim ve savcı arkadaşımız bu etik ilkelere, meslek kurallarına elbette azami şekilde, zaten uyduklarına inanıyoruz ama etik kuralları daha da ete kemiğe bürünerek, bağlayıcı yazılı hale getirerek yargı mensuplarımıza güveni daha da artıracak bir gelişme olacaktır." diye konuştu.

"Temel yaklaşım güven veren adalet"

Yargı reformu belgelerini yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını aktaran Gül, "Burada da temel yaklaşım güven veren adalet… Yargıda hem yargının hızlanması, adil ve makul sürede yargılamayı bitirmesi hem de yargıya güvenin artırılması bizim temel hedefimizdir. Adliyenin kapısından giren vatandaşımız adalet ve hakkaniyet dolu duyguyla çıkması bizim temel yaklaşımımızdır. Bizim burada özellikle yargı içerisine örgütlenmiş terör şebekeleri ayıklandıkça daha da yargı yine kendi itibarına elbette kavuşmaktadır. Her geçen gün bunun sonuçlarını görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

"Reformlarımıza hız verdik"

Konuşmasının devamında Gül, şunları söyledi: "Daha önce yargı içerisine nüfuz olmuş şebekeler, cübbeleri içerisine gizledikleri örgüt mensubiyetinin 15 Temmuz sonrasında hesabını vermektedirler. Yargı bunlardan temizlendikçe yargı Türk milletine hizmet eden hale her geçen gün daha da hızlı bir şekilde gelmektedir. O yüzden reformlarımıza hız verdik. Bunlardan birisi de 1 Ocak tarihi itibariyle başlattığımız elektronik tebligat uygulamasıdır." 

"Elektronik tebligat hak kayıplarının önlenmesi bakımından önemli bir gelişmedir"

Elektronik tebligat ile ilgili de bilgi paylaşan Gül, "Elektronik tebligat ile ilgili de yargının hızlanmasını sağlayan önemli çalışmalardan birisi oldu. Elektronik tebligatta ocak ve şubat ayında bir milyon 450 bin tebligat postacı eliyle, memur eliyle değil, elektronik tebligat yoluyla muhataplarına ulaşmış oldu. Yargı bu anlamda elektronik tebligatla hız kazanmış oldu. Önümüzdeki dönemde bunun meyvelerini daha iyi göreceğiz. Ben de avukatlık yapmış bir kişi olarak, duruşmalara girdiğimizde soruşturmalarda, kovuşturmalarda tebligat yapılamaması davayı çok uzatıyordu. Şimdi tebligat anında ulaşmış olacak, hem yargıyı hızlandıracak, yargılamayı daha erken sonuçlandıracak hem de vatandaşımız kendisinin haberdar olmadığı usulsüz tebligatlar gibi konularda ceza aldığı ya da hüküm kurulduğu yargıya güveni zedeleyen sonuçlardan da kurtulmuş olacak." şeklinde konuştu.

Elektronik tebligatın çok önemli bir adım olduğuna işaret eden Gül, son olarak şunları kaydetti: "Tüm avukat arkadaşlar elektronik tebligata geçecekler. Vatandaşlarımız elektronik tebligata geçme hususunda tavsiyelerde bulunuyorum. Tüzel kişiler ve avukatlar için zorunlu, vatandaşlarımız da geçmek istedikleri takdirde kendilerine mahkemeden elektronik tebligatla tebligat gidiyor. Bu da hak kayıplarının önlenmesi bakımından önemli bir gelişmedir. Bunu önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaştıracağız."

Af sorusuna ilişkin ise Gül, böyle bir şeyin gündemlerinde olmadığını sözlerine ekledi. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir