"Devlet sigara ile mücadele ettiği kadar uyuşturucu ile etmiyor"
Şanlıurfa’da, Yeşilay haftasına dikkat çeken vatandaşlar, devletin sigara ile mücadele kadar uyuşturucu ile mücadele etmediğini savundular.
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yeşilay Haftası” münasebetiyle duygularını paylaşan vatandaşlar, devletin sigara ile mücadele kadar uyuşturucu ile de mücadele etmesi gerektiğini söylediler.
Uyuşturucu ile mücadelenin yalnız devletin görevi olmadığını belirten vatandaşlar, uyuşturucu ile mücadelede toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesi gerektiğini belirtti.
Alkolün kötülüklerinin anası olduğunu, alkol ile mücadelede aileler ile devletin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Rahim İpar, “Esrar, sigara ve alkol ile hep beraber mücadele etmemiz gerekir. Uyuşturucu madde ile mücadele yalnız devletin yapacağı bir şey değildir. Bizim bu konuda devlete yardımcı olmamız lazım. Aileler çocuklarını gözetmeleri ve davranış değişikliklerini bilmelidir. Çocuklarına uyuşturucunun kötü taraflarını anlatması gerekir. Sigaranın zararlı olduğu ile alakalı çeşitli reklamlar yapılıyor. Sigarının toplu ve kapalı yerlerde içilmesi yasaklandı. Sigara paketleri üzerinde sigaranın zararlarına dikkat çekiyorlar. Aynı hassasiyetin uyuşturucu ile mücadelede de gösterilmesini istiyoruz. Aileler çocuklarına aile terbiyesi, İslami kurallar, helal ve haramları öğretmesi lazım… Çocuk ilk başta ne anlatılırsa onu anlar.” dedi.
"Uyuşturucu genelde parklarda ve yıkılmaya yüz tutmuş evlerde kullanılıyor"
İlçede esnaflık yapan Orhan Toprak ise devletin uyuşturucu ile mücadelede tedbir almasına rağmen bu tedbirlerin yetersiz olduğunu söyledi. Toprak, “Devletimiz bu konu üzerinde çok duruyor ama şu anda Türkiye genelinde parklarda uyuşturucu satılıyor. Okullarda kullanım azalmış ama parklarda 12 yaşındaki çocuklar sigara ve uyuşturucu kullanıyorlar. Güvenliğinin alınması için parklarda güvenlik görevlilerinin olması lazım. Aileler rahat bir şekilde parklara gidemiyorlar. Çocuklarımızın üstünde durmamız lazım... Çocuklar 12 yaşına girdiğinde kedilerini serbest sanıyorlar ama buna fırsat vermemek lazım… Bu konularda birçok şeyin aileden kaynaklandığını düşünüyorum. Aileler genelde çocuklarını serbest bırakıyorlar, çocukları ile ilgilenmiyorlar. Çocuklar ne kadar sigara ve alkol bulunan ortamlara giderlerse o kadar bu alışkanlıklardan etkilenirler. Çocukları camilere veya bir esnafın yanına meslek öğrenmeye gönderelim. Hilvan'da aileler genelde çocuklarının üzerinde duruyorlar ama başıboş bırakanlar da var. Biz esnafız, yanımızda çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Eskiden çocuklarını gönderip meslek öğrenmelerini isterlerdi. Uyuşturucu genelde parklarda ve yıkılmaya yüz tutmuş evlerde kullanılıyor buralara dikkat etmek lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde bu konulara dikkat etmek lazım.” ifadelerini kullandı.
"Büyüklerin gençlere örnek olması lazım"
Gençlerin uyuşturucu kullanırken görüldüğünde dışlanmaması gerektiğini belirten Mehmet Ali Cidal ise gençlere doğru yolun gösterilmesi gerektiğini söyledi. Cidal, “Gençlerimizi esrar, eroin vb. maddelerden uzak tutmalıyız. Çünkü bunlar kötü bir yola neden olabilir. Biz büyüklerin bu konuda gençlere örnek olması lazım… Bizler de bağımlılık yaratan maddelerden uzak durmamız lazım. Biz görüyoruz, çocuklarımız köşelerde parklarda eroin, esrar ve bonzai gibi maddeler kullanıyor. Aileler bazen bunları görmüyor olabilir ama biz gençlerin buna dikkat etmesi lazım. Doğru yol olan İslam yolunu onlara anlatmamız lazım… Gençleri bu şekilde gördüğümüz zaman eğer onlara sırt çevirirsek belki de daha da çok kötüye gidebilir. Bu Hilvan'da çok sık görülen bir durum değildir.” dedi.
Uyuşturucu ile mücadelenin yeterli olmadığını söyleyen Murat Yüksekyayla ise “Uyuşturucu ile mücadele yapılıyor ama çok az yapılıyor. Dünyadaki en çok zararlı şey alkoldür. Alkolün önlemi hiç alınmıyor, alkol hemen hemen her yerde, bakkallar da bile satılıyor. Bunların önleminin alınması, açık yerlerde içilmemesi lazım. Aile parklarında sanki serbestmiş gibi alkol kullanıyorlar. Toplum gittikçe bozulduğu için huzur da olmuyor. Şu anda geleceğimiz gittikçe kötüye doğru gidiyor. Biz okuldayken sigaranın ne olduğunu bilmiyorduk. Eskiden sadece büyüklerimiz içiyordu. Şimdi ise 9 ile 12 yaşları arasında çocuklar içiyorlar. Bunun önleminin alınması lazım… Özellikle okulların önünde daha çok güvenliklerin artırılması lazım…” diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)