Bingöl Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni
Bingöl Üniversitesi`nin 2012-2013 Akademik Yılı açılış töreni Rektörlük Konferans Salonu`nda düzenlendi.
BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılış töreni, 3 Eylül tarihinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden İlahiyat Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Şeyma Çokparlamış için yapılan saygı duruşu başladı.
Açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Abdurrezak Turgut, Bingöl Üniversitesi`nin her geçen gün büyüyüp kalitesini arttırdığını belirtti. İdarenin öğrencilerin taleplerini de karşıladığını belirten Turgut, trafik kazasında yaşamını yitiren Şeyma Çokparlamış`ın ölümüne dikkat çekti. Turgut,\"Bu kaza bizleri fazlasıyla üzmüştür. Temennimiz bu olayların bir daha yaşanmaması ve gerekli tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından ivedilikle alınmasıdır\" dedi.
Baydaş: Buruk Bir Açılış Yapıyoruz
Açılış töreninde konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, trafik kazasında Şeyma Çokparlamış`ın yaşamını yitirmesinden dolayı buyruk bir açılış gerçekleştirdiklerini belirterek, üniversite geçişindeki trafik tehlikesine dikkat çekip, üst geçit yapılmasını istedi.
Rektör Baydaş, \"İçimiz buruk bir şekilde açılış yapıyoruz. Elim bir kaza sonucu vefat eden İlahiyat Fakültesi öğrencisi Şeyma Çokparlamış kardeşimize Allah`tan rahmet diliyor, yaralı öğrencilerimize acil şifalar diliyorum\" dedi.
Üniversite bölgesinde birçok kazanım yaşandığına dikkat çeken Baydaş, sözlerine şöyle devam etti, \"Şehirlerarası bir güzergâhta yapılması gerekenlerin yapılmamasından kaynaklanan çok elim kazaların yaşanması üzüntü verici. Bu bölgede üst geçitlerin ve gerekiyorsa alt geçitlerin ayrıca ışıklı kavşaklara çok acil ihtiyaç var. Sayın Valimiz ile de bu konuyu daha önce paylaşmıştık. Galiba yol tamamlanması bekleniyordu. Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz olmuş yine konuyu Belediye Başkanımıza aktarmıştık. Zannedersem bu yol tamamlanınca ışıklı kavşak yapılacak ama en azından üstgeçidin yapılması da bu gibi kazaları önemli derecede azaltacaktır.\"
Hedef 11 Bin Öğrenci
Baydaş, Üniversitelerin birinci görevinin ülke kalkınması için gerekli olan insan kaynağını yetiştirmek, bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sunmak ve toplumun her kesimiyle bütünleşerek ürettiği bilgileri toplumun yararına sunmak olduğunu kaydetti.
Hedeflerinin orta vadede 11 bin öğrenci sayısına ulaşmak olduğunu belirten Baydaş, \"11 bin öğrencinin ihtiyaç duyduğu alt yapının yüzde 80`i tamamlandı. Bugün itibarıyla 145 derslik ve laboratuar sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Merkezi laboratuar hem akademik personelin bilimsel araştırmalarında hem de hemşerilerimizin ihtiyaçlarını karşılamada gerekli teçhizatlarla donanınmış durumda. Öğrenci ve akademisyenlerimin kullanımına sunulmak üzere bin kişi kapasiteli spor salonumuz ada tamamlandı\" dedi.
1500 Kişi Kapasiteli Cami, Bir Külliye Şeklinde Tasarlanacak
En çok sıkıntı çektikleri konulardan birinin de öğrenci ve akademisyenlerin dini vecibelerin yerine getirilebileceği bir mekan olduğunu belirten Baydaş, \"Cami inşası için proje yapıldı, şuan kaba inşaatı tamamlanmak üzere. 1500 kişi kapasiteli cami, bir külliye şeklinde tasarlanacak. Finansmanın büyük kısmını Diyanet İşleri karşıladı. Sadece bir cami olarak değil ilahiyat Fakültemizin de kullanabileceği bir külliye şeklinde tasarlıyoruz\" şeklinde konuştu.
Üniversitenin alt yapısının 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatan Baydaş, \"Bu altyapıya ilaveten 6 fakülte 3 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu, 3 enstitümüz ve 6 tane de araştırma merkezimiz faaliyet göstermektedir. Bu arada Diş Hekimliği Fakültesi içinde YÖK`e başvuruda bulunduk. YÖK bazı fakülteler konusunda biraz cimri davranıyor. Sayın Bakanımızda YÖK Başkanı ile görüştü. Ama hala girişimlerimiz devam ediyor\" dedi.
Baydaş, YÖK`ün Diş Hekimliği Fakültesi`nin kurulması için en kısa sürede karar almasını temenni ettiklerini söyledi.
Barınma Sıkıntısı Olmasa 7 Bin 500`ü Çoktan Aşmış Olacaktık
İlk 4 yıl için bir hedef belirlediklerini belirten Baydaş, \"İlk 4 yılda öğrenci sayımızı 5 bine çıkarmayı hedeflemiştik. Bugün önlisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere kayıtlı 6 bin 750 öğrencimiz var. Hedefimizi aşmış durumdayız, bundan da gayet memnunuz. Öğrencilerin barınma sıkıntısı olmasa 7 bin 500`ü çoktan aşmış olacaktık\" dedi.
Akademik Personelimiz 365`in Üzerine Çıkmış Durumda
Akademisyen sayısı hakkında da bilgi veren Baydaş, \"Bu öğrencilerimizin eğitimleriyle ilgilenen 11 Profesör, 19 Doçent, 76 Yrd. Doçent, 64 öğretim görevlisi, 23 okutman, 2 uzman ve 165 araştırma görevlimiz bulunmakta. Bu araştırma görevlilerimizin büyük bir bölümünü lisansüstü eğitim için değişik üniversitelere gönderdik. Böylece akademik personelimiz önemli bir rakam olan 365`in üzerine çıkmış durumda. Üniversitemiz akademisyenleri, birçok önemli araştırmaya imza atmaktadır. Tıp Fakültesi Olmayan Tüm üniversiteler arasında 30. sırada yer almaktadır. 96 Devlet Üniversitesi arasında 65. sırada bulunmaktadır. 2000 yılından sonra kurulan 51 üniversite içersinde 17. sırada yer almaktadır\" dedi.
Baydaş`ın konuşmasının ardından Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel de \"Bireysel ve Toplumsal Gelişimde Bilginin Yeri ve Üniversitelerin Rolü\" konulu bir konferans verdi.
Törene Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, İl Jandarma Komutanı Etem Metehan Yaşar, Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ceran, Belediye Başkanı Vekili Ahmet Gündoğdu, daire amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)