• DOLAR 32.47
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2447
  • ...
Sen de Bir Hayat Kurtarabilirsin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Özellikle baraciğer ve böbrek nakillerinde olmak üzere Türkiye`deki bir çok merkezde organ nakillerinde başarılı ameliyatlar yapıldığını ifade eden Barış, Bu konuda dünyada adından söz ettiren hastanelerin olduğunu söyledi.

 

Her yıl 30 binden fazla kişinin organ nakli yapılamadığı için yaşamını yitirdiğini ifade eden Barış, \"Ülkemizde böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmek zorunda olan 70 bin civarında hasta var. Bunlardan yaklaşık 20 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş kimselerden yapılan kadavradan organ nakli konusunda ülkemizde bağış sayısı oldukça yetersiz durumda. Aslında biz ülke olarak paylaşmayı, yardımlaşmayı seven, merhamet duyguları yüksek bir toplumuz. Organ bağışı konusunda önyargılarımızdan arınarak bu konuda daha duyarlı olmamız gerekiyor. Organ bağışının dinimiz açısından da herhangi bir sakıncasının olmadığı bilinmektedir. Her yıl hayata tutunmak için sıra bekleyen, nakil olamadığı için hayatını kaybeden binlerce insan var. Bu bekleyenler bir gün bizde olabiliriz veya en yakınımızdaki sevdiklerimiz de olabilir. Bağışlanan bir organ ile onların hayatta kalmalarını sağlayarak, bir insanın yaşamasına vesile olarak çok kutsal bir görev icra etmiş oluruz.\" dedi.



Karaciğer, böbrek, kalp, kornea, kalp kapakçıkları, akciğer, pankreas, cilt nakli gibi bir çok organın naklinin yapılabildiğini belirten Barış, \"Organ nakli için ölen kimsenin 1. Derece yakınlarının rızası gerekiyor.

 

Yapılan yüz nakilleriyle hayata yeniden doğan, kol ve bacak nakilleriyle yaşama yeniden sarılan insanların hayat hikayelerini aslında hepimiz yakinen biliyoruz. Bu hafta vesilesiyle bu sevinçleri artırmak, organ bağışı duyarlılığını daha diri tutmak amacıyla tüm halkımızı organ bağışı konusunda gönüllü olmaya davet ediyoruz. Gönüllü vatandaşlarımız hastanelere ve İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler.\"ifadelerini kullandı.(Delil Oğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir