• DOLAR 35.344
  • EURO 36.572
  • ALTIN 2991.6
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep'te "Antep Fıstığı Lisanslı Deposu"nun temel atma törenine katıldı.

Gaziantep Ticaret Borsası tarafından, İpekyolu Kalkınma Ajansının (İKA) destekleriyle yaptırılacak olan "Antepfıstığı Lisanslı Depo ve Ürün İhtisas Borsasının" temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık lisanslı depoları önemsediklerini söyledi.

Lisanslı depo sayısını arttırmak için üreticilere ve yatırımcılara önemli kolaylıklar sağlandığını belirten Pakdemirli, artacak lisanslı depolarla birlikte fiyat istikrarının da sağlanacağını vurguladı.

Türkiye'de artık yemek turizmi yapıldığını belirten Pakdemirli, dünyadan insanların Gaziantep'e ve Hatay'a yemek için geldiğini ifade etti.

Gaziantep'in gastronomi turizminde önemli adımlar attığını belirten Pakdemirli, "Ben Gaziantep'in bu alanda kendini geliştireceğine inanıyorum. Bu anlamda nasıl ki insanlar yemek için Fransa'ya gidiyorsa Gaziantep'e de gelsin istiyorum. Bu konuda bakanlık olarak gereken desteği biz vermeye hazırız. Bizim ürünlerimizin hemen bu hikâyeyi hak ediyor. Gaziantep zaten bu işi çok iyi yapıyor. Bunu bir tık daha ileriye taşımamız gerekiyor." dedi.

Ürünlere katma değer sağlamanın önemine vurgu yapan Pakdemirli, "Siz, fıstığı baklava yapıyorsunuz, endüstriyel ürünlerde kullanıyorsunuz. Ürününüze hikâye katmak önemli. Artık her ürünlerimize bir hikâye yüklememiz lazım. Ürünlerimizin tamamı bu değeri hak ediyor. Ürünlerimizin pazarlamasını iyi yapmalıyız. Antepliler bu işi iyi yapıyor. Lisanslı depoculuk Bakanlığımızın da önem verdiği bir konu. Fiyat istikrarı çok önemli. Lisanslı depolarla ile ilgili çalışmalarımızı da artıyoruz. Birçok konuda lisanslı depoculuğumuzu artırabiliriz. Artacak lisanslı depolarla birlikte fiyat istikrarı sağlanır. Lisanslı depoyu arttırmamız lazım. Bununla ilgili Gıda Komitesine Hazine ve Maliye Bakanımız çok destekliyor. Lisanslı depoculuk ile ilgili yatırımlarımızı ikişer üçer kat arttırarak, fiyat istikrarını sağlamamız lazım." ifadelerini kullandı.

"Üreticimiz sertifikasını ve senedini alabilecek"

 Pakdemirli, "Antep fıstığını depoya koyan üreticimiz de cebine sertifikasını ve senedini alabilecek. İsterse onun karşılığında faizsiz olarak kredi kullanabilecek. İstediği şekilde bunu paraya tahvil edebilecek. Diğer taraftan üretici ihtiyacını görmüş olacak. Tüketici de ürün olmadığı zaman da baklavasını pahalı yemek zorunda kalmayacak. Bakanlığımın ilk günlerinde oturdum hesap yaptım. ABD'deki gibi bir gelir garantili ürün sigortası çıkartalım istedik. Türkiye'deki borsaların derinliğine çok kolay değil. Gayret gösterdik. Yurt dışında borsalarla ürün garantisini üreticiye nasıl veririz diye çok ciddi bir çaba ortaya koyduk. Yakın zamanda bir kaç ürün için buna başlayacağız ama asıl durum, asıl olay burada. Lisanslı depoculuk arttıktan sonra, yeterli derinliğe ulaştıktan sonra belki desteklere de gerek kalmayacak. Ürün ile ilgili belirsizlik kalmadıysa desteğe de gerek kalmayacak. Saklama koşulları da çok önemli. Ürünün doğru ve düzgün saklanması, doğru yere emanet edilmesi çok önemli. Finansal zorluk çekince, tamamen bu ürünü kaybetmiş oluyorsunuz. Ürün ihtisas borsacılığı geliştirdikçe, lisanslı depoculuğu geliştirdikçe, bu riskleri tamamen üretici lehine bertaraf etmiş oluyorsunuz." şeklinde konuştu.

"Yabani ağaçları aşılayıp ekonomiye kazandırmanın yollarını bulmalıyız"

Türkiye'de 250 bin tona yakın fıstık üretildiğini belirten Bakan Pakdemirli, son olarak şunları kaydetti: "Bunun da önemli bir kısmı Antep'te üretiliyor. Çok büyük bir kısmı Antep'te işleniyor. O yüzden Antep bu konuda bir marka. Bu markanın daha iyi noktaya taşınması gerekiyor. Destekler konusunda da bizim 36 milyon TL iyi tarım desteğimiz oluyor, bunun yaklaşık 20 milyonunu Gaziantep tek başına kullanıyor. Mazot, gübre, organik tarım desteği, küçük aile işletme desteği, bodur yarı bodur standart fidan desteğimiz, sertifikalı fidan desteğimiz, diğer standart fidan desteklerimiz, diğer sertifikalı fidan desteklerimizin hepsinden zaten Antep fıstığı faydalanıyor. Mümkün mertebe bu desteklerin hiçbirine gerek kalmasın. Antep fıstığını bugün 1 TL'ye satıyorsak, 10 TL'ye satacak hale gelelim. Dünyada hazırda parayı verebilecek çok ülke var. Siz gözümüzü ufka çevirip, ihracatını arttırmak, geleceğine yatırım yapmakla mükellefiz. Türkiye'nin dört bir tarafı yabani Antep fıstığı ağaçları ile dolu. Bunları da bir yandan aşılayıp, ekonomiye kazandırmanın yollarını bulmalıyız. Antep fıstığından farklı farklı ürünler, yapmamız lazım. Menengiç kahvesinden birçok ürünü Antep fıstığının yanına koymamız lazım. Ürünü çeşitlendirmemiz lazım. Bunları da yapmamız neticesinde son derece iyi neticeler alacağımızdan şüpheniz olmasın."

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı da yaptığı konuşmada, Türkiye'de sektör adına bir ilk teşkil edecek olan "Antep fıstığı Lisanslı Deposu" tesisini bölge ekonomisine kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise "Antep fıstığı Lisanslı Deposu"nun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti.

Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından beraberindekilerle butona basarak "Antep Fıstığı Lisanslı Deposu"nun temelini attı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

















Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız