• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Köklü Medeniyet Sanata Yansıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Milli Saraylar`a bağlı Klasik Türk Sanatları Merkezi`nin usta sanatkarları ve öğrencileri tarafından hazırlanan hat, tezhib, minyatür ve ebru eserlerinin yer aldığı ``Ustaların İzinde Klasik Türk Sanatları Sergisi``ni, Dolmabahçe Sanat Galerisi`nde açtı.

Çiçek, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Dolmabahçe Sanat Galerisi`nde açılışını yaptığı sergilerin, bütün açılış faaliyetleri arasında, kendisi için özel bir anlamı olduğunu belirterek, ``Burada açtığımız sergilerle tarihimizle yeni köprüler, yeni bağlar kuruyoruz. Bir kısım eksikliklerimizi de gideriyoruz`` dedi.

Sergide emeği geçenlere teşekkür eden Çiçek, şunları söyledi:

``Köklü bir medeniyete sahip olan toplumumuz, milletimiz, görkemli tarihi boyunca, geleneksel kültürünü yansıtan pek çok sanat dalının ortaya çıkmasında öncü rol oynamıştır. Yüzyıllar içinde Türk medeniyetinin nadide örnekleriyle somutlaşan bu sanat dallarının en önde gelenleri hat, tezhib, minyatür ve ebrudur. Türkler, Arap harflerini adeta şiirsel istiflerle gerçek bir sanat haline getirmiş, bu hatları altın motiflerle süsleyerek ölümsüzleştirmiştir. Böylece çok değerli tezhib eserlerini tarihe kazandırmışlardır. Minyatür sanatını hem portrecilik, hem arşivleme dalında zirveye çıkarmış en önemli kağıt süsleme sanatı olan ebruyu Avrupa`ya tanıştırmışlardır.``

TBMM Başkanı Çiçek, sergiye ve Klasik Türk Sanatları Merkezi`ne ilişkin bilgi vererek, sergiyi ``ihtişamlı geçmişimizin kağıda süzülen yansıması`` olarak tanımladı.

Klasik yöntem ve tekniklerin çağdaş yorumlarla kullanılmasıyla meydana getirilen 133 eserin yer aldığı sergi, 30 Kasım`a kadar gezilebilecek. Sergideki eserler, Nisan ayında TBMM`nin himayesinde Tataristan`ın başkenti Kazan`da da sergilenecek.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir