• DOLAR 34.664
  • EURO 36.362
  • ALTIN 2928.486
  • ...
İslamî kesimler sistemin baskısından emin olur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk AA Editör Masası’nda öğretmenlere dair alınan çok önemli kararları açıkladı. "Sağlıklı bir personel rejimi oturtmaya çalışıyoruz" diyen Selçuk Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğuna yönelik soru üzerine Selçuk, birçok meslek grubunda bir meslek yasasının  bulunduğunu, hepsinin hangi durumda ne tür imkan ve durumlarla karşılaşacağı ve  kaç yıl sonra ne yapacağının somut olarak belirli olduğunu ifade etti. Ancak eğitimde böyle bir meslek yasasının bulunmadığına dikkati çeken Selçuk,  geçmişten itibaren bakıldığında bunun birçok sosyal hatta siyasal nedeninin olduğunu kaydetti.

 Öğretmenlik mesleğinin belli açılardan büyük ölçüde kadınlarla ilgili  bir meslek olduğu için diğer meslek gruplarının tayinleri yapıldıktan sonra  öğretmen eşlerinin tayinlerinin yapıldığını belirten Selçuk, şunları söyledi: "Dolayısıyla bir hareket kabiliyeti elde edebilmek için bu yasa çok  uzun yıllardır çıkmamış. Başka sebepler de var elbette sadece bundan dolayı  değil, ama böyle bir yasanın çıkmasıyla çok sağlıklı bir personel rejimi oturtmaya çalışıyoruz. Öğretmenlik mesleğinin statüsünü ve itibarını güçlendirmemiz lazım. Bununla ilgili birtakım avantajlar getirmeye çalışıyoruz.

Devlet Memurları Kanunu ile ilgili yapılan genel düzenleme,  öğretmenlik mesleği için bazen sınırlılıklar içerebiliyor. Yani mesleğe özgü bazı  içerikler gerekli olabiliyor. Birçok mevzuatta öğretmenlikle ilgili muhtevalar,  atıflar var ve bunlar uzun yıllar içerisinde biraz karışmış. Bunların hepsini  toparlayıp tek bir söylemle ifade etmeye çalışıyoruz."

"SÜREÇ ASLINDA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇISINDAN TAMAM"

Bakan Selçuk, öğretmenlerin kariyer basamakları konusunda bir  belirsizliğin olduğuna dikkati çekerek, "Onlarla ilgili birtakım düzeltmeler  yapılabilir. Bu kariyer basamaklarının muhakkak surette ehliyet üzerinden inşa edilmesi zaruriyeti var. Aksi takdirde eğitim, ehliyet olmadığında icabet etmiyor, yani kaliteye icabet etmiyor." diye konuştu. Bir boyutun da eğitim yöneticileri olduğunun altını çizen Selçuk, şu  ifadeleri kullandı:"Eğitim yöneticilerimizin, okul müdürlerimizin durumunda gerçekten bir  belirsizlik var. Onların kadrolu olarak yönetici olmaları ihtiyacı var. Çünkü  geçici bir görev yapıyorken, okula hakimiyeti, okuldaki yönetsel yetki ve  sorumlulukların dengesini kurabilmesi konusunda bazı sorunlar yaşanıyor.

Buna bağlı olarak bazı ödül, ceza vesaire gibi personel rejimi  açısından gerekli olan şartlar da bu kanunla yapılacak. Süreç aslında Milli Eğitim Bakanlığı açısından tamam. Biz ne yapacağımız konusunda binlerce öğretmenlerle, okul müdürüyle, akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla,  sendikalarla defalarca görüştük. Adım adım nerede ne yaparsak sistemi bütünsel  olarak olumlu etkileyebiliriz."

"YENİ YASAMA DÖNEMİNE KALACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Selçuk,eğitimde bir parametre ile oynandığında bundan çok sayıda  parametrenin etkilendiğini dile getirdi. Mesela, "Okul öncesinde 5 yaş zorunlu  kılınacak" dendiğinde, bundan 16-17 parametrenin etkilendiğini anlatan Selçuk,  "Her bir karar alındığında hangi parametreler nasıl etkilenir simülasyonuna  ihtiyacı var bakanlığın. Bütünü işle dizayn etmek zorundayız. Biz bu bütüne  ilişkin bir matrikse sahibiz." şeklinde konuştu.

"Biz hazırlığımızı tamamladık." diyen Selçuk, şöyle devam etti:   "Maliye Bakanlığıyla ilgili ve Maliyenin eğitimde yapılan çalışmalara  ilişkin olumlu bakışı ve desteği son derece yüksek. Bir de Meclis aşaması var.  Aslında bu hazırlıkların kamuoyuna açılmasıyla ilgili de bir aşama olacak, onu da  bekliyoruz. Bundan fayda umuyoruz çünkü bu bizim yukarıdan aşağı bir söylememiz  olması mümkün olmayan bir konu.

Bunu zeminden yukarı doğru, yani toplumla paylaşarak kalıcı bir değer  haline dönüştürebiliriz. Aksi takdirde belli kişisel yaklaşımlar söz konusu olur,  subjektivite artar. Yeni yasama dönemine kalacak gibi görünüyor, ek işlerden bir  tanesi olabilir. Tabii buna Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde kabine karar veriyor.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir